M. Seyhan Demir yazdı...

Son zamanlarda sıklıkla gördüğüm düğün dernek organizasyon ajanslarının sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili birşeyler konuşmalıyız.

Konuşmalıyız zira bence zamanı…

Arkadaşlar öncelikle şunu belirteyim; bu yazdıklarımı oldukça kalabalık bir ailenin mensubu olarak yazıyorum. Geleneklerimize yabancı değilim, ben de Van'da büyüdüm.

Düğünleriniz hayırlı ve mübarek olsun, ancak… Van’ın kültüründe yakın zamana kadar da böyle bir şey yoktu.

Bunların arkasına gelenek diye sığınamayız çünkü bu gördüğümüz, izlediğimiz şeyler net olarak gelenek ile alakalı şeyler değiller.

Bir davetlinin aracından inmesi ile başlayan ağır çekim ve müzik eklenmiş videolar günlerce dönüyor akışlarda.

Aynı düğünde ve organizasyonda, Nobel ödüllü bir profesör bu kadar hürmet görmeyebilir.

Aşiret ağası, kanaat önderi, iş insanı vb. her türlü unvanı bir kenara bırakıp şöyle düşünelim lütfen; Üniversite sınavına hazırlanan veya üniversite okuyan bir çocuğunuz, yeğeniniz, yakınınız aynı düğünde gösterilen ihtimamı gördüğünde, eğitime, liyakate, kişisel gelişime mi odaklanır, yoksa bu şehirde prim yapan her neyse ona mı odaklanır?

Ya da şöyle sorayım; siz çocuğunuzun nasıl bir profil olmasını istersiniz?

Yerelde ve bu tür prodüksiyonlar ile süslenmiş videoları dolaşan biri mi dünyaya ve memleketine mal olmuş birisi mi?

Ayrıca ekonomik anlamda çok ciddi problemler yaşanılan bir dönemdeyiz, insanların elleri dar. Fakat bu görüntülere bakıldığında ise yansıtılan şey tam dersi… Düğünler birlik beraberlik ve dayanışmayı yaşayacağımız etkinlikler olmaktan çıktı, kredi çekip borçlanarak gidilen zorunlu bir faaliyete dönüştü.

Bu görüntülerle, bugün için prim yapıyor olabilirsiniz, ticaretinize, siyasetinize katkısı olabilir… Ancak uzun vadede düşündüğünüzde şehriniz doğal güzellikleriyle, sanayiyle, üretimle, bilimle, eğitimle, teknoloji ile anılan bir şehir olmayacak, haber bültenlerinde gelin-damada bilmem ne kadar takı ve para takılmış diye haberleri yayınlanan bir şehir olarak hatırlanacak.

Hatta öyle biliniyor ve hatırlanıyor maalesef.

Oysa Van bunu hak etmiyor…

Kadim kültürü, insana saygısı, dinamizmi ile bilinmesi gereken bu şehir feodal magazinle anılmamalı.

Şehrinizi nasıl görmek istiyorsunuz, siz söyleyin?