Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 750 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 25'e çıkardı. Bloomberg HT anketinde politika faizinin yüzde 20 seviyesine çıkarılması öngörülmüştü. Bloomberg HT’ye konuk olan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, TCMB’nin faiz kararını değerlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, yaptığı değerlendirmede, “250-300 baz puanın üstü bile olumlu karşılanırken 750 baz puanlık artışa oldukça olumlu bakmamız gerekiyor. KKM’nin azaltılması ve alternatif mevduat maliyetlerinin yukarı çekilmesi gibi söylemlerin arkasından böyle bir hamleyi olumlu bir sürpriz olarak karşılıyorum. Piyasa beklentisinin üstüne çıkmak demek farklı ve olumlu bir mesaj vermek demek.” ifadelerini kullandı.

“GAYET OLUMLU VE BİRBİRİYLE TUTARLI ADIMLAR”

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış ise konu hakkında yaptığı değerlendirmede, TCMB’nin adımını “gayet olumlu ve birbiriyle tutarlı adımlar” olarak yorumladı. Ünalmış sözlerine şöyle devam etti:

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

“Son PPK metninin özellikle son enflasyon raporuyla uyumlu bir şekilde yazılması gayet olumlu. Bunun dışında risklerden de çok net bir şekilde metinde bahsedilmiş. Hem geçtiğimiz dönemde yaşadığımız şoklar var, hem de vergi ve akaryakıtta artışlar var. Böyle bir şok karşısında önümüzdeki dönem yaşayacağımız enflasyon süreci yaklaşık 1 yıl sürecek. Önümüzdeki dönemde enflasyon artmaya devam edecek. Taki bu enflasyonist etkiler dönem içinde gerileyene kadar. Dolayısıyla, TCMB’nin beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yapması gayet olumlu ve enflasyon beklentilerini çıpalamak açısından da çok yerinde bir adım.”

Kaynak: HABER 7