ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Van’da 2010 yılında Cumhuriyet’in 100. yılında kentin ‘dünya kenti’ unvanını kazanabilmesi için dönemin Valisi Münir Karaloğlu tarafından “2023 Dünya Şehri Van” projesi başlatılmıştı. Projenin ilk toplantısı 5 Nisan 2020’de gerçekleştirilirken, toplantıda eğitim, sağlık, insan kaynakları, istihdam, sosyal güvenlik, kültür, turizm, gençlik ve spor, sanayi ve ticaret, yatırım ve finans, tarım ve hayvancılık, çevre ve orman, kentsel planlama, kırsal planlama, enerji ve doğal kaynaklar, ulaştırma, teknoloji, afet yönetimi ve çevresel ilişkiler başlıklarında stratejik plan çalışma grupları oluşturulmuştu. Van’daki kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan çalışmanın 11 aylık bir takvimde sonuçlandırılması öngörülmüş ve bu proje Münir Karaloğlu'nun görevi sonrası rafa kaldrıldı.

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

VAN’IN BU PROJEYE İHTİYACI VAR

2010 yılında Van’ın “Dünya Kenti” unvanı kazanabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması, projelerin hazırlanması ve uygulanması için “2023 Dünya Şehri Van” projesi başlatılmıştı. Dönemin Valisi Münir Karaloğlu’nun, Van’ı bir dünya kenti yapmak amacıyla, “2023 Dünya Şehri Van” başlattığı projenin ilk toplantısı yapılmış, Van’ın birçok alanda lider il olmasının amaçlandığı proje kapsamında yerel yönetimler, üniversite ve sivil toplum örgüt temsilcileri aktif olarak yer alacaktı. Stratejik Plan Yürütme Kurulu (SPYK) adı altında gerçekleştirilen toplantıda Vali Karaloğlu, katılımcılara tek tek söz hakkı vererek, proje hakkındaki fikirlerini ve önümüzdeki süreçte nasıl bir katkı sunacakları ile ilgili düşüncelerini almıştı. ‘2023 Dünya Şehri Van’ vizyonunda eğitimden, sağlığa, insan kaynaklarından, şehirciliğe, kültür ve turizmden, tarım ve hayvancılığa kadar pek çok başlıkta; Van’ın, lider şehirlerarasında yer alması amacıyla başlatılan proje kapsamında herkesin hayal ettiği bir Van’ın oluşturulması amaçlanmıştı.

VALİ KARALOĞLU: 2023’TE HAYAL ETTİĞİ VAN’I ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ DEMİŞTİ

O zamanlar toplantı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Münir Karaloğlu, oluşturulan vizyon çalışmasının 11 aylık bir takvimde gerçekleştirileceğini belirtmişti. Oluşturulacak kurullar ve çalışma grupları ile kentin 2023 vizyonunun belirlenmesinin hedeflendiğini ifade eden Karaloğlu, ilk toplantıyı Stratejik Plan Yürütme Kurulu (SPYK) adı altında gerçekleştirdiklerini kaydetmişti. Karaloğlu, “Burada dikkat ettiğimiz çalışmayı yaparken kentin bütün dinamiklerinin çalışmanın içinde olmasına arzuluyoruz. Yani herkesin 2023’te hayal ettiği Van’ı ortaya çıkarmak istiyoruz. Benim hayal ettiğim değil, senin hayal ettiğin değil, onun hayal ettiği değil, Van'daki herkesin ortak hayalini yakalayıp, o ortak hayalle doğrudan hedefler koyup hayaller peşinde de bütün toplumu, bütün kurumları kilitlemek istiyoruz” demişti.

VAN’A BÜYÜK KATKILARI OLDU

Öte yandan 2009-2013 yılları arasında görev yaparken Van’da çok yönlü bir gelişim ve dönüşümün öncüsü olmayı hedefiyle çalışan Karaloğlu kentteki kalıcı birçok hizmetin de öncüsü oldu. Halihazırdaki Van Kalesi’nin restorasyonu, Akdamar Adası’nın restore edilip ibadete açılması, yeni Van Müzesi’nin inşası, Tekstilkent’in hayata geçirilmesi, deprem sonrası yapılan yatırımların tamamı Karaloğlu döneminde hayata geçen projeler olarak dikkat çekmişti. Deprem döneminde kendin yükünü sırtlanan Karaloğlu, afet yaşanmaması halinde Van Sahil Yolu, Van Çevre Yolu gibi önemli konulara da odaklanan bir isim olarak dikkat çekmişti.

TURİZMDEKİ VİZYONU SIRADIŞIYDI

Karaloğlu’nun Van Güzel sloganı ile Van’ı dünyaya tanıtmaya çalışan hamleleri, kentin dünya genelinde bilinir olmasına yönelik tanıtım çalışmaları çok büyük önem arzetmişti. Van’ın son 20 yıldaki en büyük turistik çıkışını yapmasını sağlayan ve kentin ülke genelindeki rotalara yeniden eklenmesini sağlayan Karaloğlu, Van’dan sonraki görev yerlerinde de bu vizyonu sürdürmüştü. Bursa’da yılın Valisi seçilen, Antalya’da görev yaparken turizmde ilin gelirlerini katlayan, Diyarbakır’da görev yaparken Mezopotamya Altın Üçgeni adında bir ağ kurulmasının öncüsü olan Karaloğlu, bu anlamda vizyonunu sürdürmüştü.

VAN HALA ONA AYRI BAKIYOR

Van halkının da sevdiği ve ayrı bir yere koyduğu Karaloğlu’nun bu anlamdaki ziyaretleri ve icraatları kentte ciddi anlamda merakla beklenirken özellikle de icracı olarak çok üst düzey bir görevde olması heyecanı artırdı. Hala önemli kronik sorunlarla boğuşan kente dair yapacağı her açıklama merakla beklenen Karaloğlu’nun Van mesajları bu anlamda büyük önem taşıyor.

Editör: Necmettin Dursun