Konuyla ilgili açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, daha önceden hem tanısının konulması hem de tedavisi çok zor olan travmaya bağlı Aortdiseksiyonu’nun (anadamar yırtığı) yapılan başarılı bir ameliyatla gerçekleştirdiklerini belirtti.

BAŞARILI BİR ŞEKLİDE AMELİYAT EDİLDİ

Hakkari’de gerçekleşen bir kazada, aynı araçta bulunan iki kişide Aortdiseksiyonu’nun geliştiğini ve Hakkari’de tanısı konulduktan sonra ambulansla Lokman Hekim Van Hastaneleri’ne sevk edildiğini ifade eden Başel, “İki hastamızda meydana gelen Aortdiseksiyonu, kapalı yöntemle tedavi ettik. İki hastamızda başarılı bir şekilde ameliyat edilerek yoğum bakıma alındılar” dedi.

TÜRKİYE SAĞLIKTA ÇAĞ ATLADI

Türkiye’de son zamanlarda yapılan başarılı ameliyatların sağlıkta gelinen noktayı gösterdiğine dikkat çeken Dr. Başel, “Türkiye’nin en ucu denilen bölgede anjiyo yapılarak hastanın aortdiseksiyonu olduğu tanısı konuluyor ve hastamız helikopterle hastanemize getiriliyor. Yaklaşık 5-10 yıl önce hayal gibi gördüğümüz işlemi, biz burada bir gün içerisinde hastamıza uyguladık. Tabii ki bu, Türkiye’de sağlıkta gelinen noktayı gösteriyor. İstanbul’da bu çok sıkıntılı bir durum değil. Ancak Van’da hem tanı konuluyor hem de kapalı bir yöntemle bu işlem yapılıyor. Eskiden asistanlık dönemimizde bu tür ameliyatlar, yapılması mümkün olmayan ya da yapılsa bile hasta ya felç ya da hayatını kaybederdi. Genelde bunun tanısı bile konulmuyordu ve travmalardan sonra bu hastalar genelde sebebi açıklanmayan ölümler listesine alınıyordu. Ama biz bu gün 20 dakikada hem de ikisi genç olan hastamıza uyguladık ve iki hastamızda düzeldi” şeklinde konuştu.

Bu başarının bir ekip işi olduğunu dile getiren Başel, “Bu tek bir kişinin yapacağı bir işlem değildir. Bu işlemi hastanemiz Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayruddin Alibaşiç ve Dr. Erkan Bilen ile ekip halinde yaptık” dedi.

Editör: TE Bilisim