BDP’nin seçim bürosunun açılışına katılmak için Van'a gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Soydan kavşağında halka hitap etti. Toplanan kalabalığa konuşan Demirtaş, hükümete yüklendi. Van'da meydana gelen depremlerin ardından ilin defalarca siyasi depremler yaşadığını söyleyen Demirtaş, “AKP dedi ki 'Van bizim için laboratuardır'. AKP şunu ölçmek istiyor. Bir halka hizmet etmeden de oy alınabilinir mi bunu ölçmek istiyorlar. Bir şehre deprem vurduktan sonra birde iktidar vurursa buna rağmen oy alabilir miyiz? Bunu ölçmek istiyorlar. Daha öncede boylarının ölçülerini almışlardı. 30 Mart'a az kaldı boylarının ölçülerini alacağız. Sizden ricam 30 Mart'ta herkesin elinde bir oy pusulası bir metre olsun. Boylarını ölçeceğiz” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Van’da BDP’nin merkezi seçim bürosunun açılışı için geldiği günde Vanlılar miting alanına aktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kent merkezde büyük bir kalabalık toplanırken binlerce kişi araçlarıyla Demirtaş’ı karşılamak için yola çıktı. Van’ın Gevaş ilçesinde binlerce kişinin yüzlerce araçlık konvoyla karşıladığı BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yol güzergâhında Çicekli Beldesi’nde yaşayan kanaat önderleri olan ve AK Parti’de yöneticilik yapmış üç kişinin BDP’ye katılmaya karar vermesinin ardından kendilerine parti rozeti taktı. Çicekli beldesindeki BDP’ye katılım büyük bir coşkuyla karşılanırken; Van’da Soydan Kavşağı’nda yapılacak kitlesel miting alanına kadar ki 30 km’lik yol güzergahı boyunca vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı.

DEMİRTAŞ: BUNLARIN DERDİ PARA

Yüzlerce araçlık konvoy ile şehir merkezine gelen Demirtaş Soydan kavşağında toplanan kalabalığa hitap etti. Daha önce yaptığı bir konuşmayı da hatırlatan Demirtaş, “Bunların hepsinin derdi para demiştim. Bak çıktı ortaya. Çok şükür Bekir Kaya'nın da evini arayıp alt üst ettiler. Bir tek ayakkabı kutusu bulamadılar. Bekir Kaya bir yıl içerde yattı çıktı ama şerefiyle yattı, onuruyla çıktı. Peki bunlar, bunların çocukları, bakanları hapiste yatacaklar yatacaklarda nasıl yatıp nasıl çıktıklarını göreceğiz. Halkın huzuruna çıkacak yüzleri olmayacak. AKP'ye sesleniyorum. Siz burada avuç avuç dolar dağıtsanız bu kalabalığı toplayamazsınız. Çünkü bu meydandaki insanlar özgürlüğe sevdalanmış, mangal yürekli, çakmak gözlü Vanlılardır” dedi.

DEMİRTAŞ: NE ÇALDIYSANIZ BERABER ÇALDINIZ

Demirtaş konuşmasında Ak Parti ve Gülen cemaatine de değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu belalardan halkı kurtaracağız. Ne cemaati ne AKP'si bu topraklarda halkı kandıramayacak. Size gelecekler ve yalanlarını bir bir sıralayacaklar. Sizde değin ki 'Yaptığınız yolsuzluğun, yediğiniz rüşvetin, çaldığınız paraların hepsi haram olsun. Burnunuzdan fitil fitil gelecek inşallah' deyin. Paralel yapılara, paralel devletlere de şunu hatırlatın. 'Siz bugün çatıştığınız Tayyip Erdoğan ile tam 11 yıldır ortak iş yapıyorsunuz. Ne çaldıysanız beraber çaldınız. Suç işlediyseniz beraber işlediniz. Bir gün gelip bu halkın önünde elbet gün gelecek özür dileyecek konuma geleceksiniz”

“30 MART ZAFERİ TESCİLLENDİ”

Van'ın 30 Mart zaferinin tescillendiğini söyleyen Demirtaş, yaşanan depremlere rağmen Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve arkadaşlarının başlarını hep dik tuttuğunu belirtti. Halkın desteği ile yürütülen 5 yıllık çalışmalarla başlarının dik olduğunu ifade eden Demirtaş, 30 Mart sabahında Van'daki tüm ilçe ve büyükşehirde halka layık bir çalışmayı birlikte yürüteceklerini belirtti. Halkın sahiplenmesi ile bu partinin var olduğunu aktaran Demirtaş, "Van'da depremden sonra, siyasi depremler gelişti. AKP dedi ki 'Van bizim için artık laboratuardır' AKP Van'da bir halka hizmet etmeden de oy alınabilir mi? bunun hesabını yapıyor. Depremden sonra bir de iktidar vurursa, buna rağmen acaba oy alabilir miyiz diye düşünüyorlar. Van'da daha önce bunlar boylarının ölçüsünü almışlardı, 30 Mart'a az kaldı, İnşallah AKP'nin boynun ölçüsünü alacağız. Sizden ricam seçim yanınızda bir oy pusulası ve bir metre olsun. Çünkü 30 Mart akşamı onların boylarını ölçüceğiz. Bu halk dişiyle, tırnağıyla, emeğiyle buralara geldi. Bu halk kadını, çocuğu, genciyle direnerek bu noktaya geldi. Van Valisi Bekir Kaya içerdeyken kendine villa yapıp orada oturuyordu. Van halkının başkanını içeri atıp, halkı çadıra mahkum edenler, milyarlarca liralık villalarda oturuyordu." dedi.

DEMİRTAŞ: ALAYINI VAN'DA SANDIĞA GÖMECEĞİZ

Bu mevzunun sadece validen ibaret bir durum olmadığını yine Van'da bir süre önce dile getirdiğini hatırlatan Demirtaş, 'Bunların alayı böyledir dedik ve bu ortaya çıktı. Bekir Kaya'nın da evini aradılar ama çok şükür onun evinde ayakkabı kutularında milyon dolarlar çıkmadı. Bekir Kaya içeri irip yattı ama şerefiyle, onuruyla cezaevinden çıktı. Bunların bakan çocukları yatacak ama nasıl çıktıklarını göreceğiz. Bunların halkın önüne çıkacak yüzleri kalmayacak. AKP'ye sesleniyorum, siz buraya avuç avuç para atsanız bu kalabalığı toplayamazsınız. Çünkü bu meydanda toplananlar özgürlüğe sevdalanmış, çakmak gözlü Vanlılardır. Bu halk paraya, pula, kömüre tenezzül edecek bir halk değildir" dedi. Halkın kendi özgürlüğü için and içtiğini ve bunu mutlaka alacağını söyleyen Demirtaş, sistemin her türlü zulmü uygulayarak tekçi zihniyetin AKP'nin ampulünün burada yanması için ellerinden geleni yaptığını ifade etti. Kürt halkının özgürlük için yemin ettiğini ve her halk gibi özgür yaşamanın mücadelesini verdiğini söyleyen Demirtaş, bundan sonra kimsenin bu halkı yolundan döndüremeyeceğini söyledi. 5 yıl boyunca Van'da herkese eşit hizmet etmeye çalıştıklarını aktaran Demirtaş, "BDP Kürt halkının sırtında bir kamburdur ve BDP'yi buradan sileceğiz diyen anlayışı biliyoruz. Kusara bakmasınlar sizlerin ağa babalarınız, paşa babalarınız, tankıyla, topuyla, TOMA’sıyla geldi ama bu halk geri adım atmadı. Onların sandığa gömüleceklerinden şüpheleri yok. Ama, 'BDP bizi engelliyor' algısı yaratmaya çalışıyorlar. Öyle bir şey yapın ki, Van'da 30 Mart günü sandıklar açıldığında bunların bahanesi kalmasın. Alayı burada sandıkta gömülecek. And içtik bunu yapacağız." dedi.

DEMİRTAŞ: DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ İNŞAA EDECEĞİZ

Demokratik Özerkliği inşa edeceklerini belirten Demirtaş, “30 Mart'tan sonra demokratik özerkliğin inşasına hız vereceğiz. Büyük panikle BDP'ye saldırıyorlar. Demokratik özerklikte hırsızlık olmayacaktır. Kapınıza gelenlere yaptıkları yolsuzluk, rüşvetin hesabını sorun. 'Bu paralar burnunuzdan fitil fitil gelsin, boğazınızda kalsın inşallah' deyin. Bugünlerde birbirlerine düşman olan AKP-Cemaat 11 yıldır ne çaldılarsa birlikte çaldılar. AKP'si, Cemaati, CHP'si, MHP'si gün gelecek bu halkın karşısında hesap vereceksiniz. 30 Mart seçimleri bunun bir hamlesi ve sıçraması olacaktır. Biz 30 Mart seçimlerinden sonra Demokratik Özerkliği inşa edeceğimizi söylediğimiz için partimize saldırıyorlar. Demokratik özerlik, hırsızlık olmayacak, ayakkabı kutularında para olmayacak, bakan çocukları para çalamayacak demektir. Demokratik özerklik halk yönetimi demektir. Demokratik özerklikten namussuzlar, alçaklar, şerefsizler korksun" dedi. Ziraat Bankası binasına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterinin asılması sırasında postere bakan Demirtaş, "Bugün bize buradan bakan Sayın Öcalan'ı artık bu halk kendi arasında görmek istiyor"

“30 MART’TA BU DÜZEN DEĞİŞECEK”

BDP'nin eş başkanlarının gümbür gümbür geldiğini söyleyen Demirtaş, "Bizler bugün bu eş başkanları sizlere emanet ediyoruz. Biz adaylarımızı önce Allah'a sonra siz halkımıza emanet edip gideceğiz. 30 Marta kadar bu adaylarınızı böylesi güçlü sahipleneceksiniz. Emin ki, 30 Mart'ta bu düzen değişecek. Tayyip Erdoğan'da, şürekâsı, saz arkadaşları ve davul arkadaşları da bunun hesabını verecekler. Barış ve Demokrasi Partisi'nin barış, kardeşlik projesi bu topraklarda hayat bulacaktır" diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından Ertoşi aşiretinin kanaat önderlerinden ve Başkale Eski Belediye Başkanı İskender Ertuş BDP'ye katıldı. Ertuş'un rozetini Demirtaş taktı. Burada kısa bir konuşma yapan Ertuş, tüm aşiret reislerine seslenerek BDP'ye katılmaya çağırdı. Ertoş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istediklerini belirtti.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim