AK Parti’nin eski ve yeni milletvekillerinden oluşan 8’er kişilik iki heyet, Doğu ve Güneydoğu’daki 16 ilde incelemelerde bulunacak.

AK Parti, seçime 2 ay kala Türkiye’nin önündeki en önemli meselelerden biri olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tabiriyle, “buzdolabına konulan” çözüm süreciyle ilgili önemli bir adım attı. Bölgede incelemelerde bulunmak üzere 8’er kişilik iki heyet oluşturuldu.

Heyetlerden birine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül başkanlık ediyor. Heyetlerde AK Parti milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ali İhsan Arslan, Adnan Boynukara, Sadi Bilgiç, eski milletvekilleri Gülşen Orhan, Murat Yıldırım gibi isimler yer alıyor.

 

DAVUTOĞLU'NA RAPOR SUNULACAK

Heyetlerden ilki dün Ağrı ve Van’a gitti. Diğer heyet ise perşembe günü Mardin ve Diyarbakır’da olacak. Çözüm sürecinin geldiği aşamanın ve vatandaşın beklentilerinin fotoğrafını çekecek olan heyetler, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra kanaat önderleri, valiler, kaymakamlar, emniyet görevlileri ve vatandaşlarla görüşecek. Heyetler gözlemlerini, değerlendirmelerini ve önerilerini bir rapor halinde Başbakan Davutoğlu ve hükümete sunacak.

 

KAYGILAR GİDERİLECEK

Heyetlerin ajandasında terör örgütüne karşı yürütülen mücadelede yaşanan sıkıntılar, sivil ölüm iddiaları, vatandaşların kaygılarını giderme bulunuyor. Milletvekilleri bölgedeki vatandaşlara, “Çözüm süreci bitmedi; bu konuda endişeniz olmasın. 90’lı yıllara dönüş asla söz konusu olmayacak. Bu süreçte kamu düzeninden de asla taviz verilmeyecek. Devlet tüm imkânlarıyla yanınızda. Ancak terör örgütünün baskılarına ve kara propagandasına da prim vermeyin. Kamu düzeni sağlanana, silahlı terör unsurları sınır dışına çekilene kadar operasyonlar sürecek” mesajını iletecek. Hükümet çevrelerinde ve güvenlik bürokrasisinde, seçim güvenliği de önemli bir başlık olarak değerlendiriliyor. Sözde demokratik özerklik ilan edilen yerler başta olmak üzere, kamu otoritesini sarsmaya, seçimi manipüle etmeye yönelik girişimlere izin verilmeyecek.

 

VAN’DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bu kapsamda yapılan çalışmalar ilk heyetin Van ziyareti ile start aldı. AK Partili isimlerden Murat Yıldırım’dan ve çok sayıda Ak Partili milletvekili Van’da istişare toplantısı gerçekleştirdi. AK Parti Van İl Başkanlığında ilçe başkanları ve belediye başkanları ile bir araya gelen Murat Yıldırım ve beraberindeki heyet; ilin sorunları, çözüm süreci, seçim süreci ve memleketin nabzı ile ilgili sorunlar konusunda istişare yaptı. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın açılış konuşması yapmasının ardından Yıldırım, dün Ağrı’da bugün Van’da olduklarını söyledi. AK Parti Bölge Koordinatörü ve Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, silahlar bırakılıncaya ve huzur sağlanıncaya kadar huzur operasyonlarının devam edeceğini belirterek, “Çünkü başka çare bırakılmamıştır. Bir tarafta yumruklu el diğer tarafta şefkat eli var” dedi.

 

YILDIRIM: BU BÖLGENİN SORUNLARI İYİ BİLİNİYOR

Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Yardımcısı Bölge Koordinatörü Murat Yıldırım yaptığı konuşmada ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başbakanımızın görevlendirmesiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iki tane heyet oluşturuldu. Bizim heyetimiz dün Ağrı’da çalışmalarını yaptı. Ben heyeti tanıtmak istiyorum. Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Batman Gençlik Kolları Başkanı Emrullah Bardakçı yer alıyor. Bu arkadaşlarımız bu bölgenin sorunlarını çok iyi biliyor. Bunun için bizim bu bölgedeki çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımız tabi hem bölgemize, hem illerimize hem devlet kademelerinde valilikte, emniyete, jandarmada, kolluk kuvvetlerinde kurucu birimlerle yaptığımız toplantıların olduğu gibi teşkilatlarımız, STK’larımız, Kanaat önderlerimiz, halkımızla da bir araya gelmek suretiyle görüşmelerimiz sürdürülmektedir.

 

“İNSAN MERKEZLİ BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

İnsan merkezli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Yıldırım, “Bu görüşmelerimizin esas nedeni bölgede son dönemde yapılan ve çözüm sürecini istismar eden, çözüm sürecini baltalayan, halkın huzurunu bozan terör örgütünün bu bölgede yapmış olduğu sıkıntıları hem direk halkımızdan dinlemek ve gözlemlerimizi aktarmak. Burada yaptığımız çalışmaları da sayın başbakanımıza rapor etmek suretiyle bu yönde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yine bildiğiniz gibi biz insan merkezli bir çalışma yapıyoruz. Tabi parti programımızda da insanı yaşat ki, devlet yaşasın. İnancımız buydu ve devam ettirmek istiyoruz. Ama maalesef son dönemlerde yol kesmeler, araç yakmalar, baraj yaptırmamalar, bölgedeki insanları haraca bağlamalar ve bölge insanını kalkan olarak kullanmaları bölgedeki insanları tedirgin etmiş, yalnız bölgeyle de kalmamış Türkiye’nin birçok yerinde huzursuzluğa neden olmuştur. Şehitler gelmiştir ve analar tekrar ağlamaya başlamıştır.” Dedi.

 

YILDIRIM: HUZUR OPERASYONU DEVAM EDECEK

Devletin yaşanan olaylardan dolayı huzur operasyonu başlattığını ifade eden Yıldırım şöyle devam etti: “Bu huzursuzluğu ortadan kaldırmak içinde devletimizin ve hükümetimizin aldığı sınır ötesi huzur operasyonu başlatılmıştır. Bu huzur operasyonunda hem terör örgütüne, hem DHKP-C’nin şehir yapılanmalarına ve KCK’nın şehir içerisindeki terör estirmelerine, paralel yapının, DAİŞ, yani oradaki sözde IŞİD hareketinin bölgede estirdiği sıkıntıları yapılan bir huzur operasyonu ile gerçekleştirilmektedir. Bu huzur operasyonunda milletimizin birliğini, Türkiye’nin geleceğini, ülkemizde huzurlu bir ortamın oluşturulmasını ve bin yıllık kardeşliğimizin devam ettirilmesini bu bölgede daha çok insanlarımız aş, iş, huzur ortamının oluşturulması için yapılan bir operasyondur. Aldığımız bilgilerde de halkımızın büyük bir teveccüh gösterdiğini ve bu terör örgütlerin bitene kadarda huzur operasyonun devam edeceği bilinmelidir.”

 

“ÖZGÜRLÜKLERDEN ÖDÜN VERİLMEYECEKTİR”

Her kesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Hiçbir sivil vatandaşımızın burnunun kanamaması, hiçbir sivil vatandaşımızın yara almaması ve ötekileştirilmemesine özen gösterilmektedir. Ama şu da bilinmelidir ki, terör örgütlerinin sonuna kadar ne gerekiyorsa inlerine girilecek ve bu çalışmalarımız devam ettirilecektir. Türkiye huzur ülkesi, barış ülkesi ve vatandaşlarımızın beraberce yaşayabileceği hak hukuk içerisinde şartların oluşana kadar devam edecek. Burada şu algı operasyonu oluşturulmaya çalışıyor. İşte 1990’lı yıllara dönüşeceği yönünde söylentiler yapılıyor. Kesinlikle kazanımlardan ödün verilmeyecektir. Özgürlüklerden ödün verilmeyecektir. Bu özgürlüklerimiz ülkemizdeki bütün vatandaşlarımız için olacaktır. Türkü, Kürdü, Arapı, Lazı, Çerkezi herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıdır. Bizim devletimizin ve hükümetimizin iyi niyetleri suiistimal edildi. Bu suiistimallere artık fırsat verilmeyecektir. Milletimiz emin olsun ve bize sonuna kadar güvensin. Biz Vanlısıyla da, Hakkârilisiyle de, Ağrılısıyla da, Edirnelisi, Muğlalı, Niğdelisi, Nevşehirlisi, Çorum, Çankırılısıyla hepimiz bir bütünüz. Bu şehirlerimizin hepsini bir kardeş olarak biliyoruz. Ülkemizdeki bütün vatandaşlarımızı biz kardeş olarak biliyoruz. Bu kardeşlik hukuku içerisinde devam edecektir. Bunun içinde bu bölgede çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” Sözlerine yer verdi.

 

YILDIRIM: SADECE SEÇİMDE GELMEDİK

Sadece seçim döneminde doğuya gelmediklerini söyleyen Yıldırım son olarak şunları kaydetti: “Her zaman bu bölgelerde çalışmalarımızı sürdürdük. Bu bölgeye 13 yılda büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Bizim şuan yaptığımız çalışmaları seçim öncesi de vardı fakat istismar edildi. Seçim sonrasında herkesin eşit haklar içerisinde, eşit şartlar içerisinde, demokrasi haklarını korumak suretiyle seçime girildi ve vatandaşlarımız bazı kesimler tarafından tehdit edildi. Sandık güvenliği zorlanıldı. Ama bu bölgenin insanları da şu şekilde düşündü; kavga olmasın, sıkıntılar oluşmasın. Oyları verelim. Barajı geçtiler ama yine de bölgeyi huzursuz bir hale getirdiler. Bu bölgede yol kesiliyor. Aracı yakılan kişi de bu bölgenin insanıdır. Masum insanları öldürüyorlar. Çocukları kalkan olarak kullanıyorlar. Diğer taraftan vatandaşlara çok ağır baskılar yapıyorlar. Dediğim gibi bizim operasyonlarımız sürecek. Her şeyden önce halkımızın huzurunu sağlamak görevimizdir. Bu yönde de çalışmalarımız sürecek.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim