Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muradiye’de ilk seçim mitingini binlerin katılımıyla gerçekleştirdi. HDP adayları seçim çalışmalarını mahalle ve esnaf ziyaretleri ile de sürdürdü.

 

MURADİYE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim çalışmaları kapsamında Van'da ki ilk mitingini Muradiye'de gerçekleştirdi. Mitingde konuşan HDP Van Milletvekili Adem Özcaner, AKP'nin din üzerinden ticaret yaptığını belirterek, halka AKP'nin söylemlerine itibar etmemesi çağrısında bulundu. HDP tarafından seçim çalışmaları kapsamında Muradiye Cumhuriyet meydanında düzenlenen seçim mitingine HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, HDP Van Milletvekili adayları Adem Özcaner, Yurdusev Özsökmenler,  Muradiye Belediye Eş Başkanları Safure Güneş, Mehmet Ali Tunç, Çaldıran Belediye Eş Başkanları Suna Atabay, Faruk Demir, HDP-DBP İl ve İlçe Yöneticileri katıldı. Miting alanına “AKP’nin kirli maskesi düştü”, “Dörtlerin sözü sözümüz, yolu yolumuzdur”, “Kadınlar Öcalan’a Söz verdi Barajları yıkacak”, “Barışışın yolu İmralı’dan geçer” dövizlerinin yanı sıra HDP, DBP, Flamaları ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri asıldı.  Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı miting barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

 

HAYVA: AKP'NİN MASKESİ DÜŞTÜ

Mitingde ilk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva konuşmasına 18 Mayıs şehitlerinin anarak başladı. Kürt halkının 40 yıllık mücadelesinin ardından sistemin tüm kirli oyunlarına, imha ve asimilasyonlarına rağmen direnişi ile bunları boşa çıkardığını kaydeden Hayva, 7 Haziran seçimlerinden zaferle ayrılacaklarını kaydetti.  AK Parti'nin artık yaptığı kirlilikleri gizleyemediğini dile getiren Hayva, "AKP'nin maskesi düşmüştür, buna karşı ezilen emekçi halklar 7 Haziran'da bir kez daha sandığa giderek AKP’ye dersini verecektir. Biz sarayları gönlümüzde inşa ettik ki tüm halklar birleşerek özgürleşsin. Biz sarayları gönlümüzde inşa ettik ki başkaları da gönlümüzde yaşasın. Barış ve kardeşliği içerisinde inşa etmek için sarayları gönlümüzde inşa ettik. Bizim inşa ettiğimiz saraylarda insanların bir araya gelerek barışı, insanlığı, kardeşliği inşa etmesinden korkuyorlar." diye konuştu.

 

"KÜRT HALKI ZALİMİN ZULMÜNE BOYUN EĞMEYECEK"

Mitingde son olarak konuşan Van Milletvekili Âdem Özcaner ise, " Sanki Kürtler Kuranı Kerim'i yeni görüyormuş gibi Erdoğan almış eline dolaşıyor. Bu halk seninle dini tanımadı ve sendende öğrenmedi. Kürtler yüzyıllardır Ortadoğu'da dinine sahip çıkan bir halktır.  Erdoğan bunu bilmiyor mu? 1500 yıldır Kuran-i kerim Kürt âlimlerinin elindedir. Bizler Kürdistan’da bu baharı 7 Haziran'a kadar halaylarımız şarkılarımızla götürüp Allah’ın izniyle zaferi kutlayacağız. Tabii ki bizim alanlarda bu coşkulu halaylarımızı gören bazı zalimler hazmedemiyor ve çeşitli provokasyonlara çabalayıp HDP bürolarımıza saldırıyorlar ama zannetmesinler ki bunların bu saldırıları Kürtleri mücadelesinden alıkoyacak. Kürt halkı yüzyıllardır bunların zulmüne zorbalığına karşı mücadele ederek bugünlere gelmişler. Ve bu halk hiçbir zamanda zalimin zulmüne boyun eğmeyecek." dedi. HDP Muradiye seçim mitingi konuşmaların ardından müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.

 

HDP Van Milletvekili Adayı Lezgin Botan’da seçim çalışmaları kapsamında Muradiye ilçesine bağlı bir çok mahallede halk ile bir araya geldi. Botan'a, DBP Van Eşbaşkanı Hamiyet Şahin, Muradiye Belediyesi eşbaşkanları, HDP ve DBP ilçe yöneticileri eşlik etti. Botan ve beraberindekiler, gittikleri mahallerde halk tarafından ilgiyle karşılandı. Toplantılarda konuşan HDP Van Milletvekili Adayı Lezgin Botan, HDP'nin seçim beyannamesindeki maddeleri yurttaşlara anlattı. Sistemin Kürt halkı üzerinde yıllardır kirli politikalar yürüttüğünü kaydeden Botan, Kürt hareketinin mücadelesi sayesinde bugün halkların bir araya gelerek, örgütlendiğini kaydetti. Meclise girmeleri halinde tekçi zihniyetini değil toplumun rengini meclise yansıtacaklarını kaydeden Botan, "AKP’nin din üzerinden yaptığı kirli siyasetin artık halkımız tarafından bilindiği ortadır. Hırsızlık yapan bir elin halkımızın dini değerlerini inancını eline ve diline alması da doğru değildir. Tabii ki buna 7 Haziran'da halkımızın sandıkta güçlü bir sesle cevap vereceğine de inanıyoruz" diye konuştu. Botan, mahalleli çocuklara üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ve "Hep direniyoruz, vazgeçmek nedir bilmiyoruz", "Gelecek Kürtlerin, Kürtler ise Apo'nun eseridir" ve "Demirtaş ile özgürlüğe" yazılı dövizler verdi.

 

ÖZALP

HDP Milletvekili Adayı Selami Özyaşar, seçim çalışmaları kapsamında Özalp ilçesine bağlı Şerefxane (Beyarslan), Kavıllık (Keçikayası) ve Ingiz (Değirmigöl) mahallelerinde halk ile bir araya geldi. Özyaşar'a, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, Saray Belediye eşbaşkanları Zilan Aldatmaz, Abdülkadir Çalışkan,  HDP ve DBP İlçe yöneticileri ile çok sayıda kişi eşlik etti. HDP heyeti köy halkı tarafından ilgiyle karşılandı. Mahallede yapılan toplantıda konuşan Özyaşar, demokratik bir yaşam için halkların HDP çatısı altında toplanması gerektiğini vurguladı. Halklar arasında birliğin daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özyaşar, "7 Haziran'da tüm halklar gücümüzü bir yaparak, bu barajı yıkacağız. Halklar, demokratik kurallar çerçevesinde özgür yaşam, barış ve kardeşliği istiyor. Kürtler inançlı bir halktır. Dinlerini, seydalardan, molallardan öğreniyor ve AKP'den daha iyi de dinlerine sahip çıkıyor" dedi. Özyaşar, HDP izlediği politikalar ile hem Türkiye'ye hem de Kürdistan'a barış ve kardeşliği getireceklerini belirtti.

 

BAŞKALE

7 Haziran seçimleri öncesi çalışmaları hızlandıran Halkların Demokratik Partisi (HDP) Başkale de mahalle ziyaretlerini sürdürdü.

 

Aralarında Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, HDP ve DBP’li yöneticiler, belediye meclis üyeleri, Kurdi-Der, Meya-Der, Başkale Eğitim Destek Evi öğretmenleri, KJA aktivistleri ile çok sayıda yurttaşın olduğu HDP heyeti 10 mahalleyi ziyaret etti. Halktan yoğun ilgi gören HDP’liler şarkılar eşliğinde yurttaşlar ile beraber halay çekti. Gittikleri mahallelerde sloganlar ve HDP bayrakları ile karşılanan heyet adına konuşan Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler, Kobanê’de IŞİD çetelerinin yaptığı katliamlara değinerek “Kobanê’yi hatırlıyor musunuz, büyük katliamlar yaptılar, binlerce kadınımızı kaçırdılar, 7 yaşındaki çocuklarımıza tecavüz ettiler, Şengal’de de beş bin kadımızı pazarlarda ticaret malı gibi sattılar. DAİŞ AKP ve Erdoğan’ın yardımıyla bu güce ulaştı. Erdoğan, iki güne kadar Kobanê düşecek diyordu. Ama çok şükür ilk önce Allah’ın yardımı daha sonra Kürtlerin kadın ve erkeklerinin mücadelesi sayesinde Kobanê özgürleşti. Bizden sizden bir şey istiyoruz. Gelin 8 Haziran’da Erdoğan’ı düşürelim. Sizin yardımlarınızla 8 Haziran’da AKP’yi sandığa gömeceğiz.” Diye belirtti.

 

ÇATAK

Çatak ilçesinde HDP Milletvekili adayı Remzi Özgökçe, Çatak Belediyesi Eşbaşkanı Evin Keve, DBP ve HDP yöneticileri seçim çalışmaları kapsamında Reşan, Serket, Ferxinis mahallelerini ziyaret edip halkla bir araya geldi. HDP ve DBP yöneticileri, Çatak Belediyesi Eşbaşkanı Celalettin Bartu’nun da aralarında bulunduğu heyet ise seçim çalışmaları kapsamında Rukunan (Sözveren), Sarnusan (Karşıyaka), Gofkan (Yapılı), Görentaş, Avzêni (Ağaçlık) ve Muskava mahallelerini ziyaret etti.

 

ÇALDIRAN

Çaldıran ilçesinde 7 Haziran seçim çalışmaları kapsamında HDP Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım, ilçeye bağlı mahalleleri ziyaret etti. Kalabalık bir grupla Yaşkütük (Pıraerdı) Mahallesi’ne giden Yıldırım’a yoğun ilgi gösterildi. Toplantıdan sonra HDP’liler, Yatırlı (Haci ziyaret), Çubuklu, Yağbasan (Qeymez) ve Kışla mahallelerinde halkla bir araya geldi. Gittikleri her yerde 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler için halktan destek isteyen HDP heyeti, gördükleri yoğun ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, seçim süreci hakkında halka aktarımlarda bulundu.

 

İPEKYOLU

HDP Milletvekili adayı Lezgin Botan seçim çalışmaları kapsamında kent merkezinde bulunan esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

 

Seçim çalışmaları kapsamında günün erken saatlerinde çalışmalarına başlayan HDP Milletvekili adayı Lezgin Botan, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, HDP ve DBP ilçe yöneticileri ile birlikte kent merkezinde bulunan esnafları ziyaret etti. Botan ve beraberindekiler esnafın sorunlarını dinleyerek yapılacak seçimlerde HDP’ye destek istedi.  HDP heyeti gittiği her esnaftan destek sözü aldı.  Ziyaretler sırasında esnafa hitap eden Botan, yaklaşan seçimler için artık herkesin gece gündüz çalışması gerektiğini ve bu çalışmanın sonucunda AK Parti’nin iktidarlığına son verebileceklerini dile getirdi.

 

GÜRPINAR

Gürpınar’de seçim çalışmalarını sürdüren HDP Van Milletvekili adayı Remzi Özgökçe, esnafı ziyaret ederek sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi.

 

Seçim çalışmaları kapsamında yapılan esnaf ziyaretine HDP adayı Remzi Özgökçe, Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Yıldız Çetin,  Zeki Yıldız ve HDP- DBP İlçe yöneticileri katıldı. HDP heyeti ziyaret sırasında esnafa ve halka 20 Mayıs’ta Gürpınar’da yapılacak ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın katılacağı mitinge ilişkin el ilanları dağıttı. Ziyaretlerde halka hitap eden AKP Van Milletvekili adayı Remzi Özgökçe,  yolsuzlukların önüne geçmek ve AKP iktidarına son vermek için tek çarenin HDP olduğunu söyledi. Özgökçe, “ Küçük esnafı bitirmeyi hedefleyen bir iktidarın erimesine bir katkıda secim gününde bizlere vereceğiniz oydur. O yüzden desteğinizi bekliyoruz.” Diye konuştu. HDP heyeti esnaf ziyaretinin ardından seçim çalışmalarını halk toplantılarına katılarak sürdürdü.

 

SARAY

HDP Van Milletvekili adayı Selami Özyaşar, Saray’a bağlı mahalleleri ziyaret ederek halkla bir araya geldi.

 

Saray’a bağlı Beyarslan(Şerefxane), Kazlıgöl (Xocık), Kurcan(qurcen), Keçikayası (Kavılık) ve Değirmigöl (Engız) mahallelerini ziyaret eden HDP Van Milletvekili adayı Selami Özyaşar, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, Saray Belediye Eş Başkanları Zilan Aldatmaz, Abdülkadir Çalışkan halk toplantılarına katıldı. Beyarslan( Şerefxane) mahallesinde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban,  ''Kürtler çok zor ve zahmetli bir yol yürüdü.  ‘Artık yeter’ diyoruz. Tarihe baktığımız zaman Kürtler için sadece bir katliam tarihi olduğunu görüyoruz. Bizde Kürtler üzerindeki bu katliamları demokratik kurallar çerçevesinde kendi öz savunmamızı yaparak, AKP’nin Anti-demokratik yasalarına 7 Haziran’da dur dememiz lazım. Bütün renklerin, dillerin ve dinlerin partisi olarak yeni yaşamı inşa etmek için tüm halkları HDP ye bekliyoruz HDP sadece Kürtlerin partisi değil, tüm halkların partisidir'' şeklinde konuştu. HDP Van Milletvekili adayı Selami Özyaşar ise şunları söyledi :  '' 7 Haziran seçimlerine seferberlik ruhuyla hazırlanıyoruz. Demokratik yaşam için HDP çatısı altında toplanmamız lazım. Birliğimizi güçlendirip barajı yıkacağız. Kürtler artık demokratik kurallar çerçevesi içinde özgür yaşam barış ve kardeşlik istiyor. AKP dini istismar edip din üzerinden oy toplamaya çalışıyor.” 

Editör: TE Bilisim