ŞEHRİVAN SEÇİM: ÖNDER ALTINAL / SONER İZGİ - Başbakan Binali Yıldırım’ın Van ziyareti öncesi Van’da miting yapan bir parti de HDP oldu. Van’da HDP’nin seçim bürosunun açılışı adıyla yapılan mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve adaylar ile partililer katıldı. Van 1’inci sıra adayı Sezai Temelli’nin katılmadığı mitingde CHP’nin adayı gibi Buldan da Kürt sorunu üzerinden mesajlar verdi. Buldan, Van’ın sorunlarını bildiklerini ve çözecekleri mesajını verirken Erdoğan’ın Kürt sorunu yok sözleri üzerine: “Onlar MHP ile ittifak yaptılar, onların gündeminde Kürt sorunu yok. Onların sorunu sadece kurt sorunu var” dedi. Buldan tutuklu bulunan Van eski vekili Figen Yüksekdağ ve Belediye eski başkanı Bekir Kaya’ya da gönderme yaparak  “Vanlılar Kaya’yı, Yüksekdağ’ı severler.” Diyerek 8-0 iddiasında bulundu.

 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, merkezi seçim bürosunun açılışına katılmak üzere Van’a geldi. Van Ferit Melen Havaalanında karşılanan Buldan ardından HDP Van İl binasına geçti. Akşam saatlerinde seçim bürosunun açılışı için alana geçen Buldan burada yüzlerde vatandaş tarafından karşılandı. Burada bir konuşma yapan buldan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklenerek, Diyarbakır’da yaptığı konuşmaya değindi. Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş hakkında da konuşan Buldan, Vanlılardan HDP’ye destek istedi.

 

BULDAN: BUGÜN VAN ÇOK GÜZEL

 

Buldan burada yaptığı konuşmada ilk olarak şunları söyledi: “Bu coşku bu moral bu irade bizi 24 Hazirana taşıyacak. Bugün Van çok güzel. Ben bugün anavatanıma sizlerle birlikte olmaya geldim sevgili yoldaşlar.  Ülkenin kaderini değiştirecek bir seçimle karşı karşıyayız. Bu ülkenin kaderini bizler değiştireceğiz. Bu ülkenin kaderini sizler değiştireceksiniz HDP değiştirecek AKP’nin 16 yıldır zulmeden baskısına imhasına son verilecek. AKP bu ülkeye zarar veriyor. AKP bu ülkeyi adaletsiz yönetiyor baskı ile yönetiyor inkâr ederek yönetiyor. Şiddetle yönetiyor.”

 

 

“BİZİM SENİNLE SORUNUNUNUZ VAR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’daki “Kürt sorunu” açıklamasına da değinen Buldan, “Vanlılar bilir ve hatırlar Recep Tayyip Erdoğan’ın kadında olsa çocukta olsa gözünün yaşına bakmayın dedikten sonra Van’da binlerce kadının kolları kırıldı ve insanlarımıza işkence yapıldı.  Bu ülkeyi 16 yıldır inkarla yönettiler Kürtleri inkar etti. Dün Diyarbakır’da bu ülkenin cumhurbaşkanı Recep Bey bu ülkede Kürt vatandaşları var fakat Kürt sorunu yok dedi. Çünkü ona göre kurt sorunun var. Onlar MHP ile ittifak yaptılar koalisyon onun için onların gündeminde Kürt sorunun falan yok, ama recep beye şunun söylemek isteriz senin Kürt sorunun yok ama Kürtlerin seninle sorunu var, bizim seninle sorunununuz var. Madem bu ülkede Kürt sorunun niye yıktın Gever’i niye yıktın Nusaybin’i, niye yıktın Cizre’yi, bu ülkede Kürt sorununu görmeyen tanımayan inkar eden bir zihniyet her zaman için yok olmaya mahkumdur. İşte AKP’nin de 20 günlük bir süresi kalmıştır. 24 Haziran’da gidecektir.” Dedi.

 

BULDAN: GÜLE GÜLE ERDOĞAN

 

Buldan, “Kürt sorununu çözmeyen, Kürtleri yok sayan bir zihniyet olan AKP yok olmaya, çözülmeye mahkumdur. Güle güle AKP, güle güle Erdoğan. Dün Diyarbakır’da partimizi dinsiz ateist bir parti olarak gösterdi, Kürtler dini AKP’den, Erdoğan’dan öğrenmedi. Kürtler namaz kılmayı, oruç tutmayı AKP’den öğrenmedi. Her inanca saygı duymak zorundasınız. Kürdün dinine de, Alevinin inancına da farklı inançlara, da herkese saygı duymak zorundasınız. Bir ülkenin cumhurbaşkanı bir halka dinsiz diyemez. Tayyip Bey Diyarbakır’da minareyi saat kulesi olarak tabir etti. O saat kulesi değil 4 ayaklı minaredir. Tayyip Bey saat kulesi ile dört ayaklı minareyi birbirinden ayırt edemeyecek kadar cahil bir cumhurbaşkanı var. 4 Ayaklı Minare, Tahir Elçi’nin yerde yatan bedenidir, Tahir Elçi’nin önünde yaşamını yitirdiği bir anıttır. Siz bunu anlamayacak kadar cahilsiniz. Cumhurbaşkanının söyledikleri kendisi için normal çünkü cama bakarak konuşuyor, cam durduğu zaman kendisi de duruyor söyleyecek bir şey bulamıyor. Dün de Diyarbakır’da cam durdu, Erdoğan durdu. İki dakikalığına dünya öyle güzel oldu ki, keşke hep cam dursaydı. Az kaldı, 20 gün daha sabredeceğiz.” Şeklinde konuşmasını sürdürdü.

 

 

“DEMİRTAŞ’I RÜYASINDA GÖRÜYOR”

 

Cezaevinde bulunan Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş hakkında da konuşan Buldan şöyle devam etti: “Bu ara rüyasında hep Edirne’yi görüyor. Sevgili Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş bu aralar Tayyip beyin rüyalarına giriyor. Çünkü birkaç gündür Demirtaş’la ilgili konuşuyor. Çünkü hepsi yalan ve iftira. Diyor ki Demirtaş 6-8 olaylarında 53 insanımızın kanına eli bulaşmıştır. Sayın Demirtaş’ın yargılandığı hiçbir dosya 6-8 Ekim olaylarıyla alakalı değil. Demirtaş’ın yargılandığı tüm dosyalar düşünce özgürlüğüdür ve halkının yanında olduğu içindir. Bunun için araştırma önergelerimizi verdik AKP’nin oylarıyla reddedildi. Şimdi seçim malzemesi olarak Tayyip Bey sürekli bunu konuşuyor.”

 

 

“BAKALIM EY Mİ YAMAN BEY Mİ YAMAN”

 

Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Size soruyoruz Roboski’nin emrini veren sen değil miydin? 34 insanımızın ölümünün emrini veren siz değil miydiniz? Roboski’nin Ankara’nın, Suruç’un emrini veren AKP hükümetidir, sorumlusu da AKP hükümetidir. Cesaretiniz varsa Demirtaş’ı serbest bırakın çıksın yüzleşsin sizinle. Bakalım ey mi yaman bey mi yaman. Şimdi Demirtaş’ın cesaretinden o kadar korkuyorlar ki, bütün dünya açıklama yapıyor. Biz Cumhurbaşkanı adayı cezaevinde olamaz diye. Ama cesaretleri yok, Demirtaş’ı serbest bırakmaya. Onlar bırakmasa da bu halk, 24 Haziran akşam Demirtaş’ı özgürlüğüne kavuşturacak.”

 

 

BULDAN: HDP OLMAZSA MECLİS NEFESSİZ KALIR

 

HDP’nin 24 Haziran’da ders vereceğini aktaran Buldan, “Vanlılar, Bekir Kaya’nın hesabını sandıklarda soracak. Vanlılar, Figen Yüksekdağ’ın hesabını seçim sandıklarında soracak. Vanlılar Kaya’yı, Yüksekdağ’ı severler. İşte bu sevgi, bu bağlılık 24 Haziran’da onlara ders olarak verilecek. Bekir Kaya’yı cezaevine koydular yerine kayyum atadılar. Van’da hendek kazıldı mı? Van’ın ilçelerinde hendek kazıldı mı? Yok. Demek ki hepsi yalan hepsi iftira. Hepsi bir anlayış sorunu, Kürde siyaset yaptırmama sorunu, onlar belediye başkanları ve milletvekillerini cezaevine atarsak kimse HDP’ye sahip çıkmaz sanıyordu. İşte Vanlılar burada. Meclisten bizi attıklarında bize siyaset yapmayın dediler. Yüzde 10 seçim barajı sadece HDP için var. Vekillerimiz, başkanlarımız, cumhurbaşkanı adayımız cezaevinde. Şu anda bütün oyunlar Kürtler ve HDP üzerine oynanıyor. Biz bütün bu oyunlara rağmen meclise daha güçlü gireceğiz. Çünkü HDP bu ülkenin umudu, inancıdır. HDP bu ülkede barış, demokrasi, adalet, özgürlüğe dair güvencedir. HDP olmazsa meclis nefessiz kaldır.” İfadelerini kullandı.

 

 

VAN’IN SORUNLARINI İYİ BİLİYORUZ

 

Van’ın sorunlarını iyi bildiklerini aktan Buldan şunları söyledi: “Van’ın sorunları var ve biz bu sorunları biliyoruz. Bu sorunlar çözülmedikçe bu ülkenin ekonomisi asla düzelmez. Bu ülkenin ekonomisini savaşa harcayanlar o paraları Van’a gönderselerdi binlerce Vanlı işsiz kalmazdı. Van’da gençler işsiz, esnaf bazen siftah yapmadan akşam evine gidiyor. Bunlar her şeyi bitirdi ve her şeyi mahvetti. Başbakan yarın gelip sizden oy isteyecek. Biz Van halkının sorunları çözülmeden Türkiye’nin sorunları çözülmeyeceğini biliyoruz. HDP iktidara gelir ve Demirtaş cumhurbaşkanı olursa o zaman bu ülkede ne iş sorunu, ne savaş sorunu ne de başka bir sorun olur. Her şey müzakere ile çözülür. Biz buna inanıyoruz. Şu anda bıçak sırtında olduğunu biliyoruz bu yüzdende Van halkının HDP’ye sahip çıkmasını istiyoruz. Sizlere güveniyoruz. Van halkı her zaman iradesine sahip çıkmıştır. Bizi baraj altından bırakmak isteyen anlayışa karşı Van halkı bize sahip çıkacak. Van halkı her zaman iradesine sahip çıkmıştır. Bu sefer de 24 Haziran’da 8-0 yapacağız.”

 

Editör: TE Bilisim