CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem MilletvekiliGenel Seçimi'nde aday gösterilen 550 kişilik listeyi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Seçime giren partilerden YSK'ya milletvekili aday listelerini teslim eden ilk parti CHP oldu. Teslim edilen listede Van'ın birincis sırasında eski CHP Van İl Başkanı Cemal Şen yer aldı...

 

131 VEKİLİN 128'İ LİSTEDE

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 1 Kasım günü yapılacak seçimlerde CHP'yi temsil edecek milletvekili adaylarının listesini saat 14.00'da YSK Başkanlığı'na teslim etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Yeni listelerimizi oluştururken örgüt tabanının iradesini koruma, 7 Haziran'daki listeleri koruma kararı aldık. 131 milletvekilimizin 128 tanesi listelerimizde bulunmaktadır. 1 sıralarda kadın adaylarımız yer alıyor. Bu kadro önce Türkiye diyenlerin kadrosudur. Milletimiz için hayırlı olsun." dedi.

 

İNCE VE BAYKAL LİSTEDE

Listede Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yine İzmir'den aday oldu. 2 genel MYK üyesi listede yer almadı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya ikinci sıradan, Muharrem İncede Yalova birinci sıradan tekrar aday gösterildi.

 

ÖZÇELİK ADAY DEĞİL

7 Haziran seçimlerine İstanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik'in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. Daha önce aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da İstanbul 3. Bölge'den aday oldu.

 

ADAY GÖSTERİLMEDİ, İSTİFA EDİYOR

CHP'nin dış politikayı emanet ettiği Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in liste dışı kalınca istifasını açıklayacağı öğrenildi

 

İLGEZDİ YERİNİ KORUDU

Hakkındaki bazı iddialar nedeniyle, yeniden aday olup olmayacağı merak konusu olanGamze Akkuş İlgezdiİstanbul Birinci Bölge ikinci sıradaki yerini korudu.

 

ÖZKES'İN YERİNE AKKAYA

CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine, sıra kaydırılarak Genel Başkan YardımcısıYakup Akkaya listeye girdi. Yakup Akkayaİstanbul 1. Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

 

KARAKAŞ LİSTEDE YOK

CHP MYK'dan milletvekili adayı gösterilmeyen diğer isim ise Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş.

 

ESKİ MUSUL BAŞKONSOLOSU LİSTEDE

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiği'nden istifa eden eski Musul başkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP'nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi. CHP kontenjanından RTÜKüyeliğine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç iseKahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP 7 Haziran seçimlerinde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

 

ERDOĞAN'IN MEMLEKETİNE PROF ADAY

CHP'nin akademisyen kökenli adayları arasında yer alan Prof. Dr. Kenan Köymen Rize'de ilk sırayı aldı; Köymen akademik çalışmalarını uzun süre ABD'de sürdürmüştü. Köymen'in ardından Çetin Keçeli ve Ali Şahinler listeye girdi.

Bolu'da ise bir diğer akademisyen Mehmet Burak Cop 3'üncü sıradan 2'inci sıraya getirildi.

 

KILIÇDAROĞLU'NUN DANIŞMANI ELAZIĞ'DAN GÖSTERİLDİ

Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır 1'inci sıra, uzun süredir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul Elazığ 1'inci sıra milletvekiliadayı oldu.

 

MARAŞ'A GAZETECİ ADAY

Van'da ilk sırayı Cemal ŞanKahramanmaraş'ta ilk sırayı RTÜK eski üyesi- Gazeteci Ali Öztunç aldı.

 

ESKİ VEKİL MALATYA'DAN ADAY OLDU

Eski Milletvekillerinden merhum Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Eren Arslanoğlu Malatya2'inci sıra milletvekili adayı gösterildi. Şanlıurfa'da ise ilk sıra eski parlamenter Mehmet Vedat Melik'in oldu.

 

EFSANEVİ BAŞKANIN OĞLU CHP'DEN ADAY

Parti Meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş İstanbul 3 Bölge 11'inci sıradan milletvekili adayı oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu BaşkanlarındanAli Balkız ise Ankara 8'inci sıradan aday gösterildi. Kayseri'de, CHP'nin "Efsanevi Belediye Başkanı" olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu'nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu ikinci sıra adayı oldu.

 

ÇALIŞKAN, ORAN VE AKSÜNGER LİSTEDE YOK

7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran yine listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa ederek aday olan Doç. Dr.Koray Çalışkan da listeye giremedi.

 

ŞENER ADAY GÖSTERİLMEDİ

Ak Parti'nin kurucu isimlerinden eski bakan Abdüllatif Şener'in, CHP'den milletvekili adayı olacağı yönündeki sürpriz de gerçekleşmedi. Şener aday gösterilmedi. Şener dün katıldığı bir televizyon programında da, "Şu anda benim de bilgim dahilinde bir adaylık durumu yok ama bu olmaz diye bir şey yok. CHP'den siyasete devam edebilirim" demişti. Kulislerde değiştirileceği ifade edilen Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tekrar aday gösterildi.

 

LİSTENİN SAYISAL ANALİZİ

"Önce Türkiye, diyen 550 aday" olarak nitelendirilen CHP milletvekili aday listelerine ilişkin sayısal veriler ise şöyle:

 

425 Erkek/ 125 kadın Aday
13 İlkokul/ 11 Ortaokul/ 79 Lise/ 447 Üniversite
28 Genç Aday
14 Seçim Bölgesi'nde Kadın Adaylar ilk sırada

 

CHP'NİN VAN LİSTESİ:

1- Cemal Şen

2- Mehmet Kurukcu

3- Serap Alkan

4- Kasım Beyaz

5- Şanel Güloğlu

6- Fırat Kuvetli

7- Sıraceddin İldeş

8- Nevzat Koç

 

İl il tam liste aşağıda verilmiştir:

Editör: TE Bilisim