Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanlığı, Van büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını tanıtarak, projelerini açıkladı.

Kentteki bir otelde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen CHP İl Başkanı Cemal Şen, Van Büyükşehir Belediyesi adayı Mehmet Kurukçu ile ilçe belediye başkan adaylarını tanıttı. Aday tanıtımı ve projelerin açıklandığı toplantıda konuşan Şen, şeffaf bir belediye yönetimi de vaat ettikleri söyledi.
Seçimlere 1 ay kala meydanlara inen Cumhuriyet Halk Partisi düzenlediği bir toplantı ile hem adaylarını tanıttı hem de projelerini açıkladı. Bir otelde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen CHP İl örgütü en büyük projelerinin ‘Yaşam Projesi’ olduğunu açıkladı. Toplantıda konuşan CHP Van İl Başkanı Cemal Şen, kentte insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi için projeler hazırladıklarını belirtti.

“ŞEFFAF BİR BELEDİYECİLİK VAAT EDİYORUZ”
Hazırladıkları projeleri 24 başlık altında sıralayan İl Başkanı Şen, 2014 yerel seçimleri önemsediklerini ifade ederek, başarılı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Şen, adayların tespitinin ardından kentte hayata geçirecekleri projeleri de belirlediklerini söyledi.
Şen, “Kentte insanların yaşam standardının yükseltilmesi için projeler hazırladık. Bunun yanında şeffaf bir belediye yönetimi de vaat ediyoruz. Belediyelerimizde içme suyunun vatandaşlara ücretsiz ya da düşük ücretlerle verilmesini sağlayacağız. Belediye meclisi toplantılarını canlı yayınlayarak şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Belediye başkanlarının tüm mal varlıklarını günlük olarak internet sitesinden yayınlayacağız” dedi.
Şen toplantının sonunda adayları tek tek basın mensuplarına tanıtarak projeler ile ilgili bilgi verdi.

CHP İl Başkanı Cemal Şen’in açıkladığı projelerin başlıkları şöyle:

1- Sıfır yoksulluk sağlanacak. Ayda 700 tl’nin altında geliri olan tüm ailelere eğitim, sağlık, gıda ve yakacak yardımı gibi uygulamalar düzenlenecektir.
2- Sosyal belediyecilik getireceğiz. Dar gelirlilere su ve ulaşım gibi hizmetlerde bedelsiz veya indirim uygulanacaktır.
3- İş imkanları oluşturulacak. İşsiz gençler için özel istihdam projeleri uygulanacak. İşsiz gençler Belediyenin uygulayacağı çeşitli projelerde çalışacak.
4- Belediyeler ticarethane olmayacak. Toplu taşıma, su, doğalgaz, çöp ve benzeri hizmetler özelleştirilmeyecek ve özel sektörün insafına bırakılmayacak.
5- Hava, gıda ve su kontrolleri sürekli yapılarak temiz olmaları için sürekli denetimler yapılacak ve sonuçlar kamuoyuna duyurulacaktır.
6- Doğabilecek tüm afetlere hazırlıklar yapılacak. Her ilçede her an işleyecek afet planları hazırlanacak ve afet birimleri kurulacak.
7- Toplu taşıma ile ilgili çalışmalar yapılıp yaygınlaştırılacak. Kentlerin büyüklüklerine göre metro ve tramvay gibi raylı sistem projeleri hazırlanacaktır.
8- Yayalar ile ilgili yeni düzenlemeler getirilecek ve kentin içi yollar ile çevrilmeyecek.
9- Meydansız kent kalmayacak. Tüm kentlere kent meydanları kurulacak.
10- Kaldırımları otopark olmaktan çıkaracağız. Kentin önemli yerlerinde otopark yatırımları yapılarak yeni yapılan binalara otopark zorunluluğu getirilecek.
11- Engellilerin önündeki tüm engeller kaldırılacak. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız kent yaşamına katılarak ulaşım başta olmak üzere parklar, kaldırımlar, yollar, geçitler ve tüm sosyal alanlar engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için yeniden düzenlenecek.
12- Proje demokrasisine geçilecek. Katılımcı Belediye lafları herkesim tarafından dile getiriliyor ama ne yazık ki hiç kimse bir yere katılamıyor. Halk ile birlikte katılımcı belediye projeleri yönetilecek.
13- Halk yönetime katılacak. Her yıl tüm STK’ların, Üniversitelerin ve kentte yaşayan her kesimin katılacağı kent bütçesi ve çalışma programının tartışılacağı kent kurultayları düzenlenecek.
14- Kent ekonomi ve sosyal konseyi kurulacak. Sanayi ve Ticaret Odaları, Esnaf Odaları ve Meslek Odaları Temsilcileri bir araya gelerek, kentin iktisadi geleceğini iş yapma olanaklarını değerlendirecek.
15- Saydam yönetim sağlanacak. TBMM toplantılarının izlendiği gibi Belediye Meclis toplantılarında yerel televizyonlarda halkımız yerel meclislerimizi canlı olarak izleyecektir.
16- Temiz Başkan, temiz yönetimler oluşturulacak. Belediye yöneticilerinin mal varlıkları günü gününe internet üzerinden kamuoyuna izlettirilecek.
17- Kent hakemliği oluşturulacak. Belediye ile halk arasında arabuluculuk yapacak kent hakemliği uygulaması uygulanacak.
18- Kent yönetimi sürekli olarak denetlenecek. TMMOB’nin belirleyeceği yeminli mali müşavirler tüm belediyeleri denetleyecek.
19- Kentler yenilenecek. Kent içerisinde geri kalmış gelişmeye muhtaç alanlar kente yeniden kazandırılacak. AKP’nin kentsel dönüşüm uygulamalarında yapılanın aksine oralarda yaşayan insanlarımız yerlerinden çıkarılmayacak.
20- Kentlerin çirkinleştirilmesine son verilecek. Kentlerimiz kibrit kutuları gibi parsel parsel büyütülmeyecek ve daha büyük yapı adalarına geçilecektir.
21- Rant için plan tadilatları yapılmayacak. Belediyeler keyif için plan tadilatları yapamayacak. Plan tadilatları yapabilmek için kamu yararı taşıması için şartlar aranacak.
22- Planlanmamış yer kalmayacak. Her karış yer planlanacak.
23- Bölge planları yapılacak. Her şeyin merkezden yapılmasını beklemeyeceğiz. Türkiye’nin her bölgesi kendi planını yaparak bir araya gelinecek.
24- Muhtarlar önem kazanacak. Muhtarlar mahallelerdeki yatırımları denetleyecek. Küçük ölçekli yatırımlara doğrudan karar verebilecek.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim