Seçim çalışmalarını kentin tüm alanlarında yoğunlaştıran HDP, binlerce gönüllüsü ile ev ev, sokak sokak çalışma yürüterek halka ulaşıyor. Oluşturulan komisyonlarla da sandık, sokak, ev ve seçmen bazlı çalışmalarına devam ediliyor. HDP bünyesinde "Hareketli seçim komisyonu", "Bilgi işlem merkezi", "Basın merkezi", "Seçim güvenliği" ve "İl müşahit ve sandık görevlileri" gibi birçok komisyon kurulurken, kentteki tüm bilgiler bu komisyonlara ulaştırılıyor. Bir yandan müşahit eğitimi veren komisyonlar, diğer yandan da başka illerdeki seçmenlerin kente taşınması için çok yoğun bir çalışma içerisinde. Türkiye’de barajı geçmesi halinde vekil sayısını önemli oranda artırma ve en güçlü muhalefet olma hazırlığı yapan HDP’de amaç Van’dan da güçlü bir şekilde çıkabilmek. Bunun için de dört koldan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

 

SANDIKLAR İÇİN ‘SİSTEMLİ’ ÇALIŞMA

Adayların günlük programları ve alanda çalışan tüm raporların aktarıldığı Merkezi Bilgi İşlem Merkezi'nde 7, her ilçedeki merkezi bürolarda ise 3'er kişi olmak üzere 60 kişi görev alıyor. Bu merkezler, her gün adayların tüm programlarını belirliyor ve çalışma yapmaları gereken alanları de yine adaylara ve alan sorumlularına aktarıyor. Merkez, yine mahalle, sokak ve sandık bazlı yapılan tüm çalışmaların raporlarını alarak, buna göre özel çalışma yapılacak alanları belirliyor. Daha önceki seçimlerin tümünde '0' hata ile sonuçları aktaran merkez, her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde de seçim günü tüm verileri internet ortamına aktardıktan sonra anı anına halkla paylaşacak. Merkez Sorumlusu Cahit Bozbay, bu seçimlerde ilk kez seçim sonuçlarının hemen aktarılacağı WEB tabanlı "Sandık Seçim Sonuçları" uygulamasını kullanacaklarını belirterek, akıllı telefonla hayata geçirilecek uygulama ile ilgili tüm eğitimleri tamamladıklarını söyledi. Verilerin, sandıkların açılması ile birlikte sisteme yükleneceğini belirten Bozbay, buradaki amaçlarının seçimin güvenliğini sağlamak ve hiçbir şaibeye yer vermemek olduğunu söyledi.

 

EV EV GEZİP YÜZ YÜZE SEÇMENLE GÖRÜŞÜYORLAR

Sandık, sokak, ev ve seçmen bazlı çalışmaların tüm verilerinin kendilerine aktığını ve bunun üzerinden bir politika belirlediklerini söyleyen Bozbay, şu ana kadar 300 bin kişi ile birebir görüşmeler yaparak, hem parti beyannamelerini hem de HDP'ye oy vermelerini istediklerini aktardı. Seçime kadar kentteki tüm seçmenlere ulaşacaklarını ve belirlenen yerlere en az iki kez daha gideceklerini ifade eden Bozbay, bununla ilgili çalışmayı yapan binlerce HDP gönüllüsü ve parti çalışanının olduğunu söyledi. Bozbay, "Bizim neredeyse her sokakta çalışma yapan ve sürekli orada çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ev ev, kişi kişi görüşerek partimize oy istiyor ve seçim beyannamemizi aktarıyor. Arkadaşlarımızın merkezimizi sunduğu raporları göz önüne aldığımız da, partimize yönelik müthiş bir ilgi var. Bunun sandığa yansıyacağından eminiz" diye konuştu.

 

SEÇMEN TARAMASI YAPILIYOR

HDP'nin, Van'da hayata geçirdiği en önemli komisyonlardan biri ise "Hareketli Seçmen Komisyonu". 9 Mart itibariyle çalışmalarına başlayan komisyonun görevi, Van'da oy kullanması gereken ancak çalışmak için başka illere giden seçmenlerin, seçim günü kente getirilmesi. Kent merkezi ve tüm ilçelerde kurulan komisyon 15 kişiden oluşuyor. Komisyon, her mahallede sandık, sokak ve seçmen bazlı çalışarak 'seçmen taraması' yapıyor. Yapılan taramanın ardından kent dışında çalışmaya giden tüm seçmenler tespit ediliyor. Tespit edilen seçmenlerin ilk olarak aileleri ile görüşerek, oy kullanmak için Van'a gelmesini istiyor. Kimilerini aileleri ikna ederken, ailelerin ulaşmadığı kişilere ise komisyon ulaşıyor. Seçmenin tüm bilgileri alan komisyon, daha sonra kişilerle direk irtibat sağlayarak, oy kullanmaya davet ediyor. Komisyon, şuana kadar 10 binden fazla kişiye ulaşarak, seçim günü Van'a gelmeleri için görüşürken, görüşülen seçmenlerin yüzde 80'ine yakını Van'a gelerek oy kullanacağını söyledi. Görüşülen ve Van'a geleceğini belirten seçmenlerin çoğunun biletleri kesilirken, seçmenlerin çoğu ise kendi imkanlarıyla geleceğini belirtti.

 

VAN DIŞINDAKİ SEÇMENİ VAN’A GETİRECEKLER

Komisyon Sözcüsü Serhat Ertak, kentte oy kullanması gereken ancak farklı illere giderek çalışan 20 binden fazla kişinin olduğunu belirterek, şuana kadar yüzde 50'sinine ulaştıklarını söyledi. Kent dışına giderek çalışmak zorunda olan seçmenlerin yüzde 90'ının HDP seçmeni olduğunu aktaran Ertak, bu çalışmalara başladıkları günden itibaren büyük talebin ortaya çıktığını ve bu taleplerin tamamını karşılayacaklarını söyledi. Görüştükleri seçmenlerin büyük çoğunluğunun kendi imkanları ile geleceklerini ve partilerine oy vereceklerini belirttiklerini ifade eden Ertak, bu seçimlerdeki hedeflerinin 10 binden fazla kişiyi Van'a getirmek olduğunu belirtti. Ertak, "Artık dışarıdaki seçmenler bizi arayarak, Van'a gelerek partilerine destek vermek istediklerini söylüyor. Tüm bu talepleri değerlendirerek çalışmalar yapıyor ve tüm seçmenlerimizin kente gelmeleri için çaba gösteriyoruz. Ailelerimiz de bu konuda büyük bir fedakarlık örneği gösteriyorlar. Kendi çocuklarını arayarak ikna ediyor ve seçimlerde HDP'ye oy kullanmaları için ikna ediyorlar. Bu seçimin hayati önemde olduğunu bilerek ve farkında olarak topyekün bir seferberlik ruhuyla çalışıyoruz" diye konuştu.

 

OYLAR DAKİDA DAKİKA TAKİP EDİLECEK!

Ertak son olarak, Van'da bulanan ancak başka illerde oy kullanacak olan 2 bine yakın HDP'li seçmeni de ayrıca memleketlerine göndereceklerini söyledi. Seçimin en hayati komisyonlarından biri olan 'Müşahit ve sandık görevlileri' komisyonu ise en yoğun komisyonların başında. 2004 sandığın olduğu Van'da, hiçbir oyun çalınmaması ve kaybolmaması için çalışan ve bu yönlü eğitimler veren komisyon, müşahit eğitimlerini ise skeçler eşliğinde veriyor. Van merkez ve ilçelerinde 839 okul sorumlusu, 2 bini asil, 2 bini ise yedek olmaz üzere 4 bin müşahit ve bin 600 kişilik gönüllü sorumlu ekiple sandık güvenliğini sağlayacak olan komisyon, tüm eğitimleri ise bitirerek seçim gününe hazır olarak girecek. Komisyon Sözcüsü Levent Ürün, tüm sandıklarda en az iki görevli bulundurduklarını yine bunların yanında okul sorumlularının da olduğunu aktararak, "Seçmen oy kullandığı andan oyların seçim kurulan gittiği zamana kadar bunun takibini yapacak arkadaşlarımız olacak. Burada hiç bir oy'un çalınmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için tüm çalışmalarımızı bitirdik ve eğitimlerimizi verdik. Eğitimlerde sadece bilgiye dayalı bir sunum yok, aynı zamanda salon içerisinde kimlerle nasıl bir diyalog içerisinde olmaları gerektiği konusunu skeçlerle de anlatıyoruz" dedi.

 

MEDYA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Komisyonlardan bir diğeri ise 'Basın ve İletişim Komisyonu'. Kent merkezi ve ilçelerinde 20 kişiden oluşan komisyon, adayların günlük tüm programlarını takip ederek, hem ulusal hem de yerel medyaya servis ediyor. Komisyon aynı zamanda adayların tüm çalışmalarını sosyal medya ve WEB portalları üzerinden yurttaşlara aktarıyor. Yine adayların tüm görsel çalışmaları TV ve ajanslara aktarılıyor. Bunların yanı sıra adayların tüm TV, radyo, gazete ve internet medyasına yapacakları röportajlar da yine bu komisyon üzerinden planlanıyor.


Kaynak-Yuksekovahaber

Editör: TE Bilisim