Listelerde 50 kadar vekil adayının yerinin değişmesi bekleniyor. CHP'de kısmen değişikliklerin yapılacağı, MHP ve HDP'de ise önemli değişikliklerin olmayacağı bildiriliyor.

 1 Kasım'da gerçekleşecek 26. dönem milletvekili seçimleri için geri sayım devam ediyor. Seçimlerin en önemli ayaklarından birini oluşturan milletvekili aday listelerinin seçim takvimine göre yarın YSK'ya teslim edilmesi gerekiyor. Bunun için seçimlere katılacak siyasi partilerde hummalı bir çalışma devam ediyor. 7 Haziran seçimlerinde birinci parti olarak çıkan AK Parti'de, 3 dönem kuralı nedeni ile seçimlere katılmayan isimlerden bazıları bu dönem yeniden aday olacak. Listelerde 50 kadar millinin yerinin değişmesi bekleniyor. CHP'de kısmen değişikliklerin yapılacağı, MHP ve HDP'de ise önemli değişikliklerin olmayacağı bildiriliyor.

 

SEÇİM TAKVİMİ 

Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili seçim kriterlerine göre; partilerin aday listeleri ile bağımsızların isimleri  28 Eylül’de ilan edilecek. Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacak. Seçimde yurt içinde 54 milyon 75 bin, yurt dışında 2 milyon 895 bin seçmen oy kullanacak. Seçmenlerde nerede oy kullanılacağı 22 Eylül'den internet ortamında öğrenilebilecek. Seçimlerde yurt içinde, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası basılacak. Siyasi partiler aday listelerini 18 Eylül’de YSK’ya verecek.  

 

54 ÜLKEDE OY KULLANILACAK

Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacak.  Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar ayrıca 30 gümrük kapısında oy kullanabilecek. Gümrüklerde ve yurt dışı bazı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Ekim’de başlayacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemi 8 Ekim 2015 Perşembe günü saat 08.00’den itibaren başlayacak, 1 Kasım Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.

 

SON KARARI DAVUTOĞLU VERECEK

7 Haziran seçimlerinden birinci arti olarak çıkan AK Parti'de milletvekili adaylarını belirlemeye yönelik olarak yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. AK Parti'de milletvekili adaylarını Büyük Kurultay'ın ardından oluşan, MKYK ve Başkanlık Divanı Üyeleri teşkilatlardan gelen bilgiler ve temayüller doğrultusunda belirliyor. Son karar da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verilecek.

 

BAZI İSİMLER LİSTE DIŞI

Ancak üç dönem kuralına nedeniyle 7 Haziran'da listelere giremeyen 68 milletvekilinden 25'i yeniden aday olması, milletvekili adaylarını belirleyen komisyonun işini zorlaştırıyor. AK Parti listelerinde üç dönem nedeni ile dışarıda kalan isimlere yer aranıyor. Bu nedenle, 7 Haziran'da seçilen ve sayıları 30 ila 50 arasında değişecek milletvekilinin liste dışı kalacağı ya da seçilemeyeceği yerden aday gösterileceği ifade ediliyor.

 

CHP LİSTE KAVGASI 

CHP'de 1 Kasım seçimlerinde sorun olarak gördüğü ön seçimleri kural değişikliği yaparak aştı. CHP ön seçim yapmayacak ancak 7 Haziran seçimlerinde ön seçimlerle listeye giren isimler aynen yerlerini koruyacak. Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez yönetimi tarafından kontenjan aday olarak listeye giren bazı isimlerde ise değişiklik olabileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor. Buna göre; Kılıçdaroğlu'na karşı genel başkan adayı olan Yalova milletvekili Muharrem İnce'nin liste dışı kalabileceği ileri sürülüyor.  Bütün bunlara rağmen Kılıçdaroğlu başkanlığındaki MYK'da, partinin milletvekili aday adayları ele değerlendirmeye alınacak.  Belirlenecek adaylar, MYK sonrasında toplanacak PM'nin onayına sunularak listelere son şekli verilecek.

 

 MİLLETVEKİLLERİ DEĞİŞMEYECEK

MHP'de 7 Haziran'da seçilen milletvekillerinin yeniden seçilecekleri şekilde bir sıralama yapılacağı belirtiliyor. Ancak alt sıralarda önemli değişikliklerin yapılacağı ileri sürülüyor. Bunun için, MHP Genel Merkezi daha önce yapılan temayül yoklamalarını ve adayların 7 Haziran seçimlerindeki performanslarını dikkate alacak. Türkiye genelinde şehirlerde telefonlarla yapılan, "Kimi aday olarak görmek istersiniz? " şeklinde soruların yöneltildiği anketlerin sonuçlarına göre de listelerin alt sıraları belirlenecek.

 

TÜRKEŞ'İN YERİNE ZUHAL TOPÇU

Yeniden aday olmayan İstanbul Milletvekili Murat Başeskioğlu ve ihraç edilen Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in yerine ise kimlerin getirileceği en çok merak edilen konuların başında geliyor. Edinilen bilgilere göre; buralara dışarıdan isimler getirilmeyeceği, 7 Haziran'daki adayların birer sıra yukarı kaldırılarak bu iki ismin boşluğu doldurulacağı ifade ediliyor.

 

HDP'DE KARARI PM VERECEK

HDP'de ise listeler Parti Meclisi tarafından belirlenecek. 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan terör olayları ve milletvekili seçilen isimlerin bu olaylar karşısındaki tutumları   HDP Parti Meclis'inin kararın da etkili olacak.


KAYNAK-HABER VAKTİM

Editör: TE Bilisim