7 Haziran’da yapılan seçimlerde HDP’nin Türkiye genelindeki barajı yıkması ile Van’daki 504 bin 46 seçmenin 368 bin 409’unun oyunu alarak yüzde 74’lere çıkması konuşulmaya devam ediyor. Van’da adeta ezberleri bozan ve AK Parti’yi kentten silen HDP 7-1’lik zaferin sevincini yaşamaya devam ederken vekiller Ankara’nın yolunu tutmadan beklentileri halka sorduk ve halkın yeni dönemde 7’si HDP’li 1’i Ak Partili vekile dair yorumlarını aldık.

7 Haziran seçimleri geçen yoğun temponun ardından bitti. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerde Ak Parti 13 yıldır sürdüğü hükümette tek başına çıkamadı. Uzun zamandır merak konusu olan Halkların Demokratik Partisi yüzden 10’luk barajı 6 milyon gibi bir oyla geçmeyi başardı. Türkiye’de koalisyon mu olacak yoksa erken seçim mi olacak soruları sorulurken, bizde Şehrivan Gazetesi olarak seçim öncesi olduğu gibi seçim sonrasında da halkın nabzını tutuk. Peki, halk seçimler için neler söylüyor? Vanlıların yeni vekillerden beklentisi ne? Ve en önemlisi de tek partinin iktidar olmadığı Türkiye’de bizleri neler bekliyor ve halk ne istiyor? İşte tüm bu soruların cevabı Gazeteniz Şehrivan olarak görüştüğümüz Vanlı esnaf ve vatandaşlardan geldi. HDP’nin barajı aşmasının Türkiye için yeni bir sürecin başlayacağını söyleyenler, Ak Parti’nin ise iktidardan düşmesinin iyi olmadığını söyleyenlerde var. Koalisyonun yanlış olduğunu dile getiren varken, erken seçimin daha iyi olacağı kararında olanlarda var. İşte Vanlıların 7 Haziran ve sonrası değerlendirmeleri:

BAR: ADALETLİ BİR SEÇİM OLMADI

Vatandaş Ömer Bar: Halkların Demokratik Partisi’nin barajı aşması hepimizin beklentisi ve temennisiydi. Ki öylede oldu. HDP barajı yüzde 13 gibi bir oranla geçti. Bu bizim için çok önem arz ediyor. Seçimlerde çok adaletli bir yaklaşımın olduğunu düşünmüyorum. Bir tarafta devletten büyük destekler alan parti ve partiler varken diğer taraftan yıllardan beridir süre gelen yüzde 10’luk baraj ile seçimlere giren ve hiçbir destek alamayan HDP vardı. HDP aldığı oylar ve seçim çalışmaları ile herkese bir ders verdi diye düşünüyorum.

“HDP İLE VAN’A YATIRIM GELİR”

Van’daki vekillerin hepsi değişti. AKP’nin birinci sıra milletvekili dışında. Bana göre onunda değişmesi gerekiyordu. Daha önceki seçimde başarısız olan birisinin yeniden aday olması ve birinci sıra gösterilmesi bana göre çok akıllıca değil. Gerçi bu çok fazla bir şeyde ifade etmeyecek. Kendisi zaten Ankara vekili olduğu için Van’a bir katkısının olacağını düşünmüyorum. Ancak HDP’nin 7 vekili yeni ve için HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’da var. Bana göre Van’a katkıları çok fazla olacak. Hele ki Türkiye’de tek başına bir hükümet partisi yokken. Olurda HDP bir koalisyon içinde yer alırsa bu çok daha güzel olur ve bu kente hem yatırım hem de çok sayıda yenilik gelir.

HASANOĞLU: AK PARTİ’NİN HÜKÜMET OLMAMASI İYİ OLMADI

Esnaf Suat Hasanoğlu: Öncelikli olarak seçim herkes için en hayırlısı olsun. Ben HDP’nin barajı aşmasına çok sevindim. Ancak Ak Parti’nin tek başına hükümet olmaması bana göre hiç iyi olmadı. Biz daha önce koalisyon partilerin olduğu dönemi de yaşadık. Çok kötü dönemlerdi. Eğer ki bundan sonra bir koalisyon olacak bana göre başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere herkesin çok iyi tartıp ölçmesi gerekiyor. Yoksa verilen bilecek yanlış bir harar Türkiye’yi çok daha geriye götürür. Yeni seçilen vekiller kent için taze kan olacaktır diye düşünüyorum. Ama HDP’nin 7 vekil, Ak Parti’nin ise tek vekil götürmesi bize neyi gösterir bunu bilemem. Çünkü Ak Parti’nin burada tek başına vekillik yapmak zor olacaktır. 4-4 ya da en fazla 5-3 olması bana göre daha güzel oldurdu. Ama halkla böyle teveccüh gösterdi ve seçimini yapar. İnşallah başta HDP’nin 7 vekili ve Ak Parti’nin bir vekili Van’ı iyi yerlere getirir.

ÖĞÜNMEZ: VAN DOĞUNUN PARİS’İ OLMALI

Vatandaş Haktan Öğünmez: Seçimler güzel geçti. Ama bunun kıymeti bilinirse tabi. Halk AKP’yi artık istemediği için ilk darbeyi vurdu ve AKP’yi iktidardan indirdi. Ancak bundan sonra atılacak adımlar önemli. 3 Koalisyon işini bilerek hareket ederse bana göre Türkiye kaybetmekten çok kazanır. Tabi 3 partinin kafası uyuşur mu o önemli. Vekillerden beklentimiz. Artık bu bölgenin ve kenttin yatırıma olan ihtiyacı ve var olan işsizliğin artık çözülmesidir. Ciddi anlamda yatırım bu ile gelmesi ve ilin güzellikleri ön plana çıkarılarak Van doğunun Paris’i denildiği gibi sözde değil özde olmalıdır.

ASLAN: YÜZDE 10 BARAJI ARTIK KALDIRILMALI

Esnaf Sinan Aslan: Bana göre Ak Parti’nin yeniden hükümet olması çok güzel olurdu. Çünkü bu ülkede 2-3 partinin bir araya gelerek hükümet kurması çok sağlıklı olmayacaktır. Ha bu olmazsa bile erken seçim olması Türkiye’yi çok fazla yıpratacaktır. HDP’nin yüzde 10’luk barajı geçmesi elbette ki çok güzle oldu. Mecliste her renkten hakların ve insanların olması çok güzel olacak. Ancak şu yüzde 10’luk barajın artık kesinlikle azaltılması gerekiliyor. Yeni vekilleri çok iyi tanımama Figen Yüksekdağ, Lezgin Botan ve daha önce Ak Parti’de vekil olan Burhan Kayatürk’ü tanırım. Kayatürk’ün yeniden olması bana göre mantıklı değil. Eski vekillerden, Kayatürk’ten daha iyi olanlar vardı. HDP’nin tüm vekilleri yeni ve içinde bir de eş genel başkan var. Umarım ki bu Van için artı bir kazanım olur.

VATANDAŞ: FAZLA UMUTLANMASINLAR

Vatandaş: Genel seçimler gerçek anlamda istediğim gibi sonuçlanmadı. Ben bir Ak Partili olarak sonuçlara üzüldüm. Seçimler CHP, MHP ve HDP’nin istediği gibi sonuçlanmış olabilir ama onların kötü politikaları yüzünden elde ettikleri bu başarı fazla uzun sürmeyecek. Ak Partinin bu kötü gidişatı atlatacağına inanıyorum. Bir zamanlar musluklardan kan akıtıp insanları tehdit edenler bugün burada başarı elde ettiklerini düşünüyorlar ama onların bu serüveni fazla uzun sürmeyecek. Fazla umutlanmasınlar.

TOPRAK: AK PARTİ ERKEN SEÇİME GİDER

Esnaf Hamit Toprak: 13 yıldır iktidarda olan Ak Parti bu seçimlerde çok kötü sonuç alarak ne yazık ki iktidardan uzakta kaldı. Bundan sonra ne olur bilmiyorum ama Ak Parti’nin iktidardan düşmesi bana göre kötü oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra böyle bir çöküşün olması ülke genelinde tedirginlik yarattı diyebilir. Çünkü halk koalisyon dönemlerini çok yaşadı ve iyi de biliyor. Bu yüzden bana göre bir erken seçim ile Ak Parti yeniden dimdik bir şekilde ayağa kalkacaktır. Ama bunun içinde değişikliğe ihtiyaç var. HDP Ak Parti’nin oylarını alarak başarı elde etti. Ama bundan sonra ne yapar onu bilemem. Yeni vekillere gelecek olursa HDP’nin vekilleri zaten muhalefet partisi olduğu için çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Ama Ak Parti’den sadece bir vekilin olması da bu memlekete için bana göre bir düşüş ve eksiklik olacaktır.

ÖZLEMEZ: VEKİLLER İŞSİZLİĞİ ÇÖZMELİ

İşsiz Vatandaş Mehmet Ali Özlemez: Bana göre bu ülkeye ve memlekete iş sağlayacak ve insanlara ekmek sağlayacak bir hükümete ihtiyaç var. Seçimler yapıldı ve güzel geçti. Ak Parti yıllardır işsizlik çözüldü, çözüyoruz diyor ama bizler bu memlekette yaşayan insanlar bunu hiç görmedik. Bu yüzden yeni bir iktidar olması bize ümit veriyor. Ama inşallah eski günlerdeki birleşmiş partiler gibi olmaz. Vekillerden beklentimiz Bu memlekete iş olanakları sağlamak ve işsizlere ekmek kapısı açmalarıdır. Yıllardır burada görev yapan vekiller sadece maaşlarına zamlar yapıldı, akşama kadar mecliste uyudular. Bu seçimlerde seçilen vekillerin artık işsiz, güçsüz insanlar için çalışması ve onlar için çalışması gerekiyor. Umarız ki önceki dönemde vekillik yapan diğer vekiller gibi pişman olmayız.

ARPA: MÜCADELECİ VEKİLLERE İHTİYACIMIZ VAR

Esnaf Yıldırım Arpa: Güzel bir seçim olduğunu düşünüyorum. Mecliste 4 farklı parti ve 4 farklı renk yer alacak. Tabi şu an için bir hükümet partinin olmaması işleri değişecektir. Ben Ak Parti ile ya CHP ya da MHP’nin koalisyon yapacağına inanıyorum. HDP ise yine süreçte yer alacak ve meclis renkli olacaktır. Tabi bunu bize zaman gösterir. Van’da 8 vekil var ve bunların 7’si yeni vekiller. Bana göre Ak Parti’nin de değişik olsaydı daha iyi olurdu. Çünkü 2011 seçimlerinden sonra seçilen vekillerin hiç biri bu memlekete katkı sağlamadı. İnşallah Bu 7 vekil Van için yeni işlere ve büyük yatırımlara imza atar. Bizim para yiyen ve devlet sırtında geçinen vekillere değil, Halkı için mücadele eden vekillere ihtiyacımız var.

TUTAL: ÖNEMLİ OLAN BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

Esnaf Şevki Tutal: Seçim her şeyden önce çok başarılı ve güzel geçti. Mevcut taşlar yerine oturdu. Ülke derin bir nefes aldı. Kürt halkı kararını verdi ve başardı. HDP’nin 7 Haziran genel seçimlerde elde ettiği büyük başarıyı Ak Parti’nin katı zihniyetine yorumlayabiliriz. Bundan ziyade birde ekonomik nedenlere bağlayabiliriz. Bunlara şu örnekleri verebiliriz. Sınır ticareti yapılamıyor artık. Memlekette fabrika yok. Hayvancılık ölmüş. Bunların hepsi birer nedendir. Bunların hepsini sıralayabiliriz. Sonra Kürt halkına mitinglerde kullanılan sert söylemler AKP’yi Kürdistan da yok etme noktasına getirdi.  Bu kutlamaları fazla önemsemiyorum. Benim için asıl kutlama büyük başarı elde edildikten sonra yapılır. Tamam, HDP büyük bir başarı elde ederek kazandı. Bakalım bu halka ne verecekler. Önce büyük başarı elde edilsin buralara hizmet gelsin. Sonra kutlamalar yapılsın.

ALGIN: DEMİRTAŞ DİĞERLERİNDEN FARKLI

Vatandaş Nazlı Algın: Erdoğan, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli yıllardır aynı konuşmaları yapıyorlar. Selahattin Demirtaş onların aksine söylüyor ama yapıyor da. Sözünü tutuyor. Vekillerin buralara yatırım yapması şart. Öncelikle sağlık alanında çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Eğitim, ekonominin güçlenmesi için çalışmaların yürütülmesini bekliyoruz. Çocuklarımızın çoğu geçim sıkıntısından dolayı okuyamıyor ve çocuk yaşta iş hayatına atılıyorlar. Bunun önünün açılması için çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.

DÖNER: KÜRTLER PATLAMA NOKTASINA GELDİ

Vatandaş Murat Döner: Kürt halkı patlama noktasına geldi. Artık Türkiye’de ve Kürdistan’da yapılan baskılar, işkenceler ve ölümler bıçağı kemiğe dayattı. Kürt halkının bu baskı ve işkencelerin altında kurtulabilmesi için örgütlenmesi gerekiyordu. Ve bu zulmü, hakareti kabul etmeyerek Kürdistan’ın her şehri ve her kasabası örgütlenerek AKP’nin zihniyetine karşı birleşti. Örgütlenme ile yapılan çalışmalar sonrası halk 7 Haziran genel seçimlere hazırlandı. Kürt halkı ezelden beridir basış için çabalayan bir halktır. Seçimin huzur içinde gerçekleşmesi için her türlü çaba sarf edildi. Ve 7 Haziran da yapılan seçimle HDP büyük bir zafer elde etmiş ve bunlar kutlandı. Bundan sonra asıl olacak şey Türkiye’nin bütünlüğünü sağlamaktır. Kürtler hiçbir zaman bölücü olmadılar. Kürtler Türkiye’de halkların eşit ve özgürlük içerisinde yaşamasını isteyen bir halktır. Artık gerillanın ve askerin cenazelerinin gelmesini istemiyoruz. Kanın dökülmesini istemiyoruz. Bundan sonra Kürt halkının tek düşüneceği şeyin barış sürecinin başarılı bir şekilde devam etmesidir. Son olarak HDP olarak büyük bir zaferle seçimleri atlattık. Bizi çekemeyen AKP hükümeti artık halkımıza çeşitli oyunlar oynayarak halkımızı bezdirmeye çalışıyor. Diyarbakır’da 4 vatandaşımızın ölmesi yapılan provokasyonların birer göstergesi. Halkımız bunları asla kabul etmeyecektir. AKP’nin yaptıklarına asla mahal vermeyecek bu halk.

AYRILMAZ: HDP VE AKP ÜLKEYİ YÖNETEMEZ

Vatandaş İlyas Ayrılmaz: Açıkçası HDP ülkenin genelinde büyük bir başarı elde etti. Ama MHP bu güne kadar hiç oy almadığı yerlerden oy aldı ve büyük bir başarı elde ederek yüzdelik oranını yükseltti. MHP’nin daha da güçleneceğine inanıyorum. Ve istiyorum da. Çünkü AKP ve HDP bu ülkeyi yönetebilecek kapasitede değil. Halkın bunlara inanmayacağını da biliyorum. Bir gün gelecek onlar halk tarafında silinip yok olacak.

ECE: GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ

Öğrenci Handan Ece: Ak Parti bu seçimlerde ciddi bir düşüş yaşadı. Aslında bunun olması iyi oldu diye bilirim. Çünkü Türkiye’de yeni siyasete ve siyasetçilere ihtiyaç var. Bundan sonra ne olacağını bize zaman gösterecek. HDP’nin ve MHP’nin bu seçimde büyük yükselişine sahip olduk. Bana göre bu oyların hepsi Ak Parti’den geldi. Çünkü Ak Parti gerek kurulduğu 2002 gerekse de 2011 yılındaki Ak Parti değil. Bu yüzden insanlar artık yeter dedi ve bunun önüne geçti. HDP için çok zor bir seçim oldu. Tüm zorluklara rağmen yüzde 10’luk barajı aşıp meclise girdi bu bana göre başarıdır. Yeni vekillerle ilgili çok bir şey söylemeye gerek yok. Çünkü daha yeni seçildiler. Umarım ki önceki dönem vekillere benzemezler. Bu kentin mutlu ve güzel günlere ihtiyacı var. Bunu da en iyi yapabilecek olanlar siyasetçiler ve özelliklede vekillerdir. İnşallah güzel günler göreceğiz.

ALGIN: TÜRKİYE İLERLEYEMEYECEK

Vatandaş Aynur Algın: Ben pek parti tutan birisi değilim. Hiçbir partiyi de dört dörtlük görmüyorum. Ve şu an mecliste olan tüm partilerinde bu ülkede yaşayan halklara layık olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunların söyledikleri ile yaptıkları çelişiyor. Bu yüzden de siyasi kavgalar olduğu müddetçe Türkiye asla ilerlemeyecek.

DURAK: İNŞALLAH TÜRKİYE YOLUNA DEVAM EDER

Esnaf Metin Durak: Seçimler güzel bir şekilde geçti ve sonunda bitti. Günlerdir ve aylardır süren yoğunluğun ardından bitti. Ancak ne kadar güzel bitti bu her kesim için farklı şekillerde yorumlanıyor. Benim için ise Türkiye son 10 yılda çok yol kat etti. Umarım bu yükseliş devam eder. Bunun yanı sıra bir çözüm süreci başladı ve devam ediyor. Umarım ki bu süreç daha da güzel günlere sebebiyet verir. Yeni vekillerin bu kentte bulunana ekonomi sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Gerek esnaf gerekse de halk çok kötü zamanlar geçirdi depremden sonra bu yüzden kentte kalkınma adına çalışmalar yapmaları gerekiyor. İnşallah güzel bir iktidar kurulur ve Türkiye yoluna devam eder. 


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim