Van’da 22 Mart’ta kutlanılacak olan Newroz’a sayılı günler kalırken, Van’ın birçok mahallesinde Newroz ateşi şimdiden yanmaya başladı. İpekyolu ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi ve Serhat Mahallesi’nde ortak Newroz etkinliği düzenlendi. Yüzlerce vatandaşın katıldığı Newroz etkinliğine aralarında BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP İpekyolu İlçe Başkanı Alattin Dağhan, BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Türkiye Barış Meclis üyesi Gülten Uçar’da katıldı. Etkinlik öncesi özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

BERKİN ELVAN İÇİN BAŞSAĞLIĞI

Newroz etkinliğinde konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Aygül Bidav, konuşmasına başlamadan önce İstanbul’da Gezi Parkı protestolarında polisin gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 298 gün koma da kalan, ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan için başsağlığı dileğinde bulundu. Sistemin bu coğrafyanın her metre karesinde bir cana kıydığını dile getiren Bidav, “Bu sitsem dün nasıl Ceylan’a, Enes’e ve Uğur’a kıydıysa bugün de Berkin’e kıydı. Öyle acımasız, öyle gözünü kan bürümüş bir sistem ki, yeri geldi mi ‘kadın da olsa, çocukta olsa gereği yapılır’ diyen bir sistem. Ama bu halk bu zalim dehaklara karşı asla boyun eğmez. Onların hesap vereceği, bizim onlardan çocuklarımızın hesabını soracağımız günler yakındır. Bu temel de şehit düşen Berkin Elvan’ın acısını yürekten paylaşıyoruz. Ailesine ve tüm sevenlere başsağlığı diliyoruz” dedi.

‘NEWROZ ATEŞİ KÜRDİSTAN’IN HER TARAFINI SARACAK’

Yaklaşan yerel seçimlere ve Newroz’a da değinen Bidav, 2014 yılında Van’ın her tarafını barış ve özgürlükten yana olan halkların ateşini saracağını ifade ederek, “Biz şimdiden Newroz’a sayılı gümler kalmasına rağmen, 3 kibrit çöpü ile başlayan özgürlük ateşimizi yaktık. Bu ateşi gürleştirerek, büyüterek Kürdistan’ın her tarafına saracağız. 2014 seçimleri arifesinde bu ateşin büyüklüğü hepimizi saracak. 22 Mart’ta Newroz’un finali, 30 Mart’ta ise seçimlerin finalini Van Kalesi’nde kutlayacağız. Tek hedef Van’da 14’te 14’tür. Bu hedefe çok az bir vakit kaldı. Özgür ve özerk bir Kürdistan şimdiden tüm halkımıza hayırlı olsun. Hep birlikte el ele, omuz omuza kendimizi de kentimizi de biz yönetmeye geliyoruz” diye konuştu.

‘AYAKKABI KUTULARINI NEWROZ ATEŞİNDE YAKACAĞIZ’

Ardından konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Veysel Keser’de vatandaşların Newroz Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başladı. Newroz’un özgürlük isyanı olduğunu dile getiren Keser, “Demirci Kawa nasıl zalim Dehak’a karşı isyan ederek özgürleştiyse, bizim de 30 yıldır bu zalimlere karşı bir isyanımız, bir direnişimiz var. Bugünlere gelmek, bugünlere erişmek için çok can verdik, çok acılar çektik. Ama Allah’a şükürler olsun ki, bugün artık özgürlüğe ramak kaldığını görüyoruz. Rojava’nın özgürlüğü bu haklı isyanımıza, direnişimize en somut örnektir. Bugün Rojava özgürleştiyse bu aziz kahramanlarımız sayesindedir. Bizim de Rojava gibi olmamız çok yakındır, bunun için daha çok emek, daha çok çalışmak gerekiyor. Seçimlere az bir süre kaldı. Uyumadan, dinlenmeden, dokunmadık tek bir yürek, tutmadık tek bir el bırakmadan çalışmaya devam edeceğiz. Emin olun biz bunu yaparsak başarı bizim olacak. O başarı geldiği vakit, onların ayakkabı kutularını alıp Newroz ateşi üzerinde yakıp kül edeceğiz” şeklinde konuştu.

İTAH: HDP’YE SALDIRILAR KINANDI

Son olarak konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah’ta vatandaşların Newroz’unu kutlayarak, Newroz’un Kürt halkı için önemine değinerek, Kürt halkının 31 Mart'ta Van'da ki zafer de en büyük ateşi yakacağını söyledi. Son günlerde Batı illerinde HDP’ye yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara da değinen İtah, HDP’nin her geçen gün Türkiye tabanında rağbet ve ilgi göstermesini sindiremeyenlerin bu tür saldırılarla HHDP’nin önüne geçmek istediğini belirterek,” Bu ırkçı ve faşist mahlûklar HDP’ye saldırarak, kendilerine zemin yaratmak istiyorlar. Biz buradan onlara sesleniyoruz BDP bizim için neyse HDP’de o dur. Herkes aklını başına alsın ve bu halkın tahammüllerini sınamasın. Bir kez daha buradan HDP’ye geçmiş olsun dileklerinde bulunuyor ve sonuna kadar onlarla birlikte olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yüzlerce yurttaş Van MKM sanatçıları tarafından verilen müzik dinletisi ile halaya durdu. Newroz etkinliğinde dakikalarca süren havai fişek gösterisi ise alan da coşkuyu arttırdı. 

Editör: TE Bilisim