7 Haziran sonrasında çalkantılı bir sürece giren Türkiye’de 1 Kasım erken seçimleri partilerin aday adayları başvurularına da yansıdı. Hem ülke genelinde hem Van’da oyunu düşüren, Van’da 4 vekilini 1’e düşüren AK Parti aday adaylığı başvuru süresini tamamladı. Kısıtlı sürede en doğru adaylar için harekete geçen AK Parti’de 7 Haziran’da 120 aday adayının başvurduğu milletvekilliği için 1 Kasım öncesi 54 kişi başvurdu. Flaş isimlerin listelerde boy göstermediği listelere Ankara’dan takviye gelip gelmeyeceği merak edilirken, gözler şimdi kesin adayların açıklanacağı süreye çevrildi.

 

AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvuru süresi biterken, bin 217'si parti genel merkezine olmak üzere, yaklaşık 3 bin kişi başvuruda bulunulduğu açıklandı. Milletvekili adayı olabilmek için, engelli başvuruları hariç, bin 217'si parti genel merkezine olmak üzere, yaklaşık 3 bin kişi başvuruda bulundu. AK Parti'de, üç dönem kuralına takılarak 7 Haziran seçimlerinde listede yer alamayan eski milletvekillerinden bazılarının, 1 Kasım seçimlerinde üç dönem kuralına takılan isimlerin de tamamının aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi. Van’da ise 7 Haziran seçimlerinde 120 olan aday adayı sayısı bu seçim 42’de kaldı. Sadece Van’da değil Türkiye genelinde bir başvuru düşüşü yaşayan AK Parti’de genel merkezde başvuru yapanlarla birlikte Van aday adaylarının sayısı 54 olarak belirtildi. Öte yandan 3 ay önce yapılan 7 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde adaylık için 5 bin 183'ü erkek, bin 40'ı kadın olmak üzere 6 bin 223 başvuru yapılmıştı.

 

7-1 VAN ADAYLARINDA İLGİYİ AZALTTI

7 Haziran’da yapılan seçimlerde 4 olan milletvekili sayısını 1’e düşüren Ak Parti’de erken seçim öncesi kısıtlı süredeki başvurular düşük kaldı. Geçtiğimiz dönem Van için başvuran aday sayısı 120 olurken 1 Kasım’da yapılacak erken seçimde bu rakam 41’de kaldı. AK Parti genel merkezinde de yapılan başvurular, eski milletvekillerinin aday gösterilebileceği ile bu sayının 54’e vardığı öğrenilirken buna rağmen Ak Parti’nin 7 Haziran’da yakalanan rakamın yarısından az bir aday adayı sayısı yakaladığı görünüyor.

 

KÜRESSÜNNİLER YENİDEN BAŞVURDU!

AK Parti’de birkaç gün içinde alınan başvurular ile birlikte süre Perşembe günü tamamlanırken listelerde en çok göze çarpan detaylardan birisi de hiç şüphesiz Küressünniler oldu. Bilindiği gibi geçtiğimiz 7 Haziran seçimlerinde adaylıklara tepki gösteren kesimlerin başında bu aşiret gelmiş ve seçimi boykot etmişlerdi. Boykot kampanyasını oldukça ilerleten ve adeta bir parti gibi çalışan aşiret mensupları Küresünniler’den tek bir ismin bile listede olmasına tepki göstermiş ve sandığa gitmemişti. Buna rağmen diğer partilerle iş yapmayan Küressünni mensubu aday adayları bu kez yeniden listelerde aday adayı olarak boy gösterdi. Ankara’da başvurusunu yapan Servet Yenitürk’ün yanında Cevdet Yıldız, Ebubekir Kaçmaz, Zafer Şahin, Mustafa Kaçmaz gibi isimler dikkat çekiyor.   

 

ESKİ VEKİL YENİDEN BAŞVURDU!

Aday adaylarının eskiye nazaran daha az ilgi gösterdiği listede 3 dönem kuralının sona ermesiyle birlikte yeniden adaylık başvurusu yapmaya hak kazanan önceki dönem milletvekili Mustafa Bilici de yer aldı. Bilici milletvekilliği yapmış isim olarak aday adayı listesinde kendine yer bulurken, AK Parti’nin eski milletvekili Halil Kaya da başvurusunu gerçekleştirdi. 7 Haziran seçiminde listelerde aday olarak yer alan bazı isimler de yeniden başvuru yaptı. Nahide Hakan, Özge Burak Değer bu isimler olarak göze çarptı.

 

ESKİ İL BAŞKANI DA YENİDEN ADAY ADAYI!

AK Parti’de 7 Haziran’da başvurusunu yapan aday adayları arasında yer alan fakat listeye giremeyen eski il başkanı Abdullah Aras da bir kez daha başvurusunu yinelerken, Çaldıran Belediye Eski Başkanı Ferman Yıldırım, Van Vakfı Başkanı Müjdet Çelik, Hilal TV Genel Yayın Yönetmeni Adnan İnanç, Ak Parti Eski Merkez İlçe Başkanı Abdulmenaf Keyifli gibi isimler de bu dönemin adayları arasında yer buldu. Listede ilk kez başvuru yapan isimler de yer alırken 7 Haziran’da bağımsız aday olan İdris Ahi’de aday adaylığı başvurusu yaptı. Bu isimlerin olduğu liste 54 kişi ile şimdi değerlendirmeye girmeyi bekliyor. 3 dönemliklerin yeniden siyasete girmesiyle büyük şehirlerde bakanları ve önemli isimleri değerlendirmeyi bekleyen Ak Parti’de Van’a flaş isim gönderilebileceği konusu yeniden gündeme gelirken, Van’a başvuru yapmayanların da gönderilebileceği konuşuluyor. Öte yandan Van’ın şu anda tek milletvekili olan Burhan Kayatürk’ün başvuru yapmayacağını söylemesine rağmen parti tarafından aday gösterilebileceği kuvvetli bir ihtimal dururken, halen partinin Doğu ve Güneydoğu’daki heyeti içinde yer alan ve parti adına önemli temaslarda bulunan Gülşen Orhan’ın da farklı bir ilde değerlendirilebileceği konuşuluyor.

 

HÜSEYİN ÇELİK BAŞVURMADI!

Başvuran isimlerden çok, milletvekilliği için başvuruyu yapmayanlar dikkat çekti. Partinin en önemli isimlerinden, hepsi de AK Parti hükümetlerinde çeşitli dönemlerde görev almış bazı isimler, adaylık başvurusunda bulunmadı. AK Parti kaynaklarına göre, adaylık başvurusunda bulunmayan isimler şöyle; Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin ve Ayşenur İslam. Bu isimlerin adaylık başvurusu yapmamaları, milletvekili adayı olamayacakları anlamına gelmiyor. AKP'de aday listelerini belirleyecek olan üst kurul, bu isimleri, kendi başvuruları olmasa da, onaylarını alarak listelere koyma yetkisine sahip.

 

3 DÖNEMLİKLERDEN KİMLER BAŞVURU YAPTI?

AK Parti, 12 Eylül'de yapacağı 5. Olağan Kongre'sinde tüzüğünde değişiklik yaparak 3 dönem üst üste milletvekilliği yaptığı için 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan yaklaşık 70 isim ile 3 dönemlik sıfatı kazanan 26 isme 1 Kasım seçimlerinde adaylık yolunu açacak. Bu nedenle, partide "ağabeyler" olarak anılan eski üç dönemliklerden bazıları adaylık başvurusunda bulundu. Bunlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlığına geçen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Burhan Kuzu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bulunuyor. 


YUNUS EMRE AYKAÇ-ŞEHRİVAN HABER

Editör: TE Bilisim