7 Haziran’da yapılacak olan genel seçim yaklaşırken Van’da seçim yarışı kamu çalışanlarının son istifa günün gelmesi ve başvuru tarihinin 11 Şubat itibariyle başlaması ile resmen başlamış oldu. Şimdiye kadar birçok isim resmi olmasa da aday adaylığını açıklarken Van’da milletvekili aday adayı olmak için istifalar da bir bir gelmeye başladı.

 

VAN’DA BOMBA İSİMLER ADAYLIĞI AÇIKLADI!

Van’da 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için adaylık yarışı bugün itibariyle resmen başladı. Şimdiye kadar bir çok kişi AK Parti’den aday adayı olacağını duyururken kurum çalışanları için son tarih de geldi çattı. Yarına kadar istifa etmeleri gereken kamu çalışanları bir bir istifa edip adaylıklarını açıklarken Van’da da önemli isimler ses vermeye başladı. Türkiye genelinde en etkili istifa Van’dan da aday olacağı söylentileri kulislerde dolaşmaya başlayan Hakan Fidan olurken diğer isimler de aday adaylığı için kolları sıvadı. Haftasonu AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik’in istifa edip adaylığını duyurmasından sonra bir önemli istifa da Muş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç’tan geldi. Kurum çalışanları bir bir istifalarını açıklarken AK Parti’nin Van teşkilatlarından 14 yıllık tecrübesiyle Hekim Karabıyık da hafta sonuna adaylığı ile damga vuran isimler arasında yer aldı. Genel seçim öncesi hareketlilik devam ederken resmi başvurular da 11 Şubat Çarşamba günü teşkilat tarafından kabul edilmeye başlanacak.

 

FİDAN İSTİFA ETTİ GÖZLER VAN’A ÇEVRİLDİ

Hiç şüphesiz kamu çalışanlarının istifaları konusunda en çarpıcı istifa MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası oldu. Fidan haftasonu 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere Müsteşarlık görevinden istifa etti. Daha önce de Vanlı olduğu söylenen Hakan Fidan’ın Van’dan aday gösterilebileceği konusu bir kez daha gündeme gelirken Fidan’ın istifasının ardından dün de Van için önemli isimlerden biri olan Muş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç istifasını sundu. İnanç, istifa ettiğini ve Van’dan aday adayı olduğunu açıklamak üzere kamera karşısına geçti. Prof. Dr. İnanç, makamında düzenlendiği basın toplantısında, Van'dan AK Parti milletvekili aday adayı olmak için ilgililerle istişare ederek görevinden istifa ettiğini söyledi. Kurumlardaki diğer bir istifa da AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik’ten geldi. Giyik de aday olmak için istifasını sundu.

 

11 ŞUBAT ÖNCESİ HAREKETLİLİK BAŞLADI!

AK Parti 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak Genel Seçimler için milletvekili aday adaylarının başvurularını 11 Şubat tarihinde almaya başlıyor. AK Parti teşkilatlarda görevli olan il, ilçe başkanları ile belediye başkanlarını aday yapmayacağını duyurdu. Bu kişiler görevlerinden istifa edip aday adaylığına başvurmamaları konusunda uyarıldı. AK Parti 2015 Genel Seçimleri için adaylık kriterlerini, ücretlerini ve tarihlerini açıkladı. Kriterler ve tarihler AK Parti MKYK da belirlendi. Buna göre AK Parti aday adaylığı başvurusu 11 Şubat Çarşamba günü başlayacak. Aday adaylığı için son başvuru tarihi ise 20 Şubat cuma günü oldu. AK Parti aday adaylığı için başvurular genel merkez ve il teşkilatlarına yapılacak.

 

İŞTE AK PARTİ 'DE ADAY OLAMAYACAK KİŞİLER

AK Parti aday adaylığında bir ilke kararı da aldı. Buna göre son kongrelerde teşkilatlardaki yöneticiliğe aday olan ve seçilenler aday adayı olamayacak. Bu kişiler görevlerinden istifa edip başvuruda bulunsa dahi aday yapılmayacaklar. Peki kimler aday olamayacak. Liste şöyle;

 

-İl Başkanı

-İlçe Başkanı

-Kadın ve gençlik kollarında görev alanlar

-Belediye başkanları

-Belediye meclis üyeleri

-İl genel meclis üyeleri

 

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURUSU ÜCRETİ

AK Parti'den aday adaylık başvuru ücretleri de belli oldu. Engellilerden aday adaylığı başvuru ücreti talep edilmeyecek.

Erkek milletvekili aday adaylığı ücreti 5 bin lira

Kadın milletvekili aday adaylığı ücreti 2 bin 500 lira

 

AK PARTİ KESİN ADAY LİSTESİNİ NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

AK Parti'nin genel seçimler için yürüteceği seçim takvimi 20 Şubat'ta aday adaylığı başvurularının bitmesinden itibaren şöyle;

-28 Şubat-1 Mart tarihlerinde teşkilat temayül yoklaması yapılacak.

-6 Mart'tan itibaren genel merkezde komisyon çalışmaları başlayacak ve aday adaylarının daha iyi tanınması için mülakatlar yapılacak.

-23 Mart-7 Nisan arasında Genel Başkan Ahmet Davutoğlu başkanlığında nihai listeler belirlenecek.

 

KİMLER ADAY ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan aday adaylığını açıklayan Nihat İnanç, Cafer Giyik, Hekim Karabıyık gibi isimlerin dışında Van’da daha önce de eski il başkanı Abdullah Aras ve Hilal TV Genel Müdürü Adnan İnanç da aday adayı olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.


ŞEHRİVAN ÖZEL-YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim