ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL - Her yıl düzenli olarak yapılan Ak Parti bayramlaşma törenine bu yıl Van milletvekili Beşir Atalay’ın sitem dolu sözleri damga vurdu. Bayramlaşma töreninde Van’da yapılan hizmetlere, yapılacaklara ve genel konulara değinen Atalay, sıradışı bir çıkış yaparak kentteki STK’lar ile ilgili flaş ifadeler kullandı. Bayrama damga vuran görüşleri çok konuşulan Atalay, sitem dolu sözler kullanarak “Çalışmalarımıza bir teşekkür bile edilmedi.” Dedi

 

Bayramlaşma töreni için Van’a gelen AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Kurban Bayramının ikinci gününde partililer ile gerçekleşen bayramlaşma töreninde flaş ifadelere kullandı. Her yıl rutin bir havada geçen bayramlaşma töreninin aksine sert bir çıkış yapan Beşir Atalay, bu kez sitem dolu ifadelere yer verdi. Van’daki Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) sitem eden Atalay hizmetlere teşekkür gibi bir çok konuda STK’ların ilgisizliğinden yakınırken: “Ak Parti Van’a şu büyük hizmetleri yaptı diyen, teşekkür eden fazla Sivil Toplum Kuruluşları yok. Bazı STK’ların temsilcileri de aramızda. Yani icabında ticaret kısmının falan en önemli temsilcilerinden, en önemli hizmetler ‘Ya Ak Parti şunu yaptı. Bir teşekkür edelim’ diyen olmadı.” İfadelerine yer verdi. Konuşmasını devam ettiren Atalay, tepkisinin dozunu artırırken: “Bu STK’lara hesap sorulması lazım. Neden yapmıyorsunuz bunları? Parti içinde ilişkileri olanlar orada sorsunlar. Bu kadar iş yapılıyor siz hala vergi terkini yapılmadı diye konuşuyorsunuz. Çaba şu hükümet burada hizmet getirmiyor, Ak Parti hükümeti Van’a bir şey getirmiyor diye sinsi sinsi kendilerince bazıları siyaset yapıyorlar.” Diyerek sert çıktı.

 

“VAN’DA ÖNEMLİ İŞLER YAPILDI”

Atalay konuşmasında ilk olarak şunları söyledi: “Ak Parti iktidarları döneminde Van’da çok büyük çalışmalar yapıldı. Şu anda bunlar belki çok konuşulmuyor. Aslında teşkilatlarımızın, arkadaşlarımızın bunları biraz daha konuşması gerekiyor. Deprem öncesi, deprem sonrası yaraların sarılması ve şu sıralarda doğrusu hükümetimiz tarafından Van’da çok önemli çalışmalar yapıldı ve yapılıyor. Van’ın bütün biriken sorunları üzerinde çalışılıyor. Bizler bir bütünlük içerisinde hem Ankara’daki Vanlı arkadaşlarımız ve bakanlarımız hem de buradaki arkadaşlar birlikte Van’ın sorunları için çalışıyoruz.”

 

ATALAY: KÖKLÜ ÇÖZÜMLER VAR

Köklü çözümler ile sorunları çözdüklerini söyleyen Atalay, “Yüzeysel çözümler değil, köklü çözümler ile sorunların üzerine gidiyoruz. Yani hangi sorun varsa, onu kökten çözüyoruz. Bunların hepsi bizim seçim beyannamemizde yer alıyor. Bildiğiniz gibi bizim bir seçim beyannamemiz var. Orada bu dönemde parti olarak, hükümet olarak neler yapacağımızı sıraladık ve biz bunları tek tek takip ediyoruz. Onları hiçbirisi aksamıyor. Bunların hepsinin hangisini nasıl yürüdüğünü biz biliyor ve takip ediyoruz. Bunlar bizim taahhütlerimizdir. Bunların hesabını da vereceğiz. İlimizdeki bütün konular elimizde yer alıyor.” Dedi.

 

STK’LARA SİTEM ETTİ

Hizmetlerin anlatılması gerektiğini sözlerine ekleyen Atalay şöyle devam etti: “Gereksiz dedikodular, gereksiz iç siyasi çalkantılar yerine mümkün olduğunca bu hizmetlerin anlatılması gerekir. Kongre ortamlarında da biz bunları yapacağız. Teşkilat mensuplarımızda mümkün oldukça bunu yapsınlar. Şu sıralarda Van’da neler konuşuyor. Şuna bir bakın. Sizler bunları çok iyi biliyorsunuz. Ak Parti Van’a şu büyük hizmetleri yaptı diyen, teşekkür eden fazla Sivil Toplum Kuruluşları yok. Bazı STK’ların temsilcileri de aramızda. Yani icabında ticaret kısmının falan en önemli temsilcilerinden, en önemli hizmetler ‘Ya Ak Parti şunu yaptı. Bir teşekkür edelim’ diyen olmadı. Bizler bunu hatırlatacak ve konuşacağız.”

 

“AFET KODU SORUNU ÇÖZÜLDÜ”

Atalay çalışmaları bir bir anlattı. Atalay, “Van Denizinin afet kodu yıllardır problemdi. Bilmem kaç bin insan kendi arazisine ve konutuna dokunamıyordu. Belediyemiz orada işlem yapamıyordu. Sahillere müdahale edilmiyordu. O kottan dolayı denizle şehir adeta buluşamıyordu. İnsanlar kendi oturdukları eve çivi dahi çakamıyordu. Şimdi bu büyük bir çabayla bitti. DSİ bunun için 6 ay boyunca çalıştı ve bu çalışmanın ardından bu ciddi karar alındı. Bakanlar kurulu kararı ile deniz kodu 3 metre düşürüldü. Biz her geldiğimiz bu çok fazla gündeme gelirdi. Ancak ben hiçbir STK’dan bu çözüldü diye bir teşekkür duymadım.” İfadelerini kullandı.

 

ATALAY: BİRİLERİ ÇABA GÖSTERDİ

Borç yapılandırmasına ilişkin konuşan Atalay şunları söyledi: “Son borç yapılandırması var. Bildiğiniz gibi Mayıs ayında bir kanun çıktı. Vatandaşın bütün borçlarının vergiden, sigorta ödemesi ve trafik cezası ödemesine kadar bütün birikmiş borçlarının yapılandırılması ve taksitlere bağlanması kararı alındı. Bununla ilgili geçen sene bir yasa çıktı. O başvuruda Van’da başvuru düşük oldu. Maliye bakanı bana bizzat söyledi. Dedi ki ‘Birileri başvurunun düşük olması için çaba gösterdi.’ Bunu maliye bakanı söyledi. Bu sene ikinci yapılandırma çıktı. Orada bunların hepsi yeniden değerlendirildi.”

 

“HÜKÜMETİ SUÇLAYICI AÇIKLAMALAR YAPILDI”

Van için özel madde yazıldığını söyleyen Atalay, bir teşekkür alamadıklarını söyledi. Atalay, “Bu kanunda Van’la ilgili özel bir yasa çıkarıldı. Biz bunu da açıkladık. Van kelimesinin yazılı olduğu bir özel bir madde yazıldı. Depremden sonra biriken borçlar var. Özellikle iş hayatının, ticaretle uğraşanların vergi borçları var. Bunların ödenmesi için daha ileri bir kolaylık getirildi. Bunların yeniden yapılandırılması 5 yıla yayıldı. Gelip başvuracak, faiz alınmayacak ve borcunu 5 yıl ödeyecek. Türkiye’de bu 9 ile 36 ay arasındadır. Van için 5 yıl yani 60 ay konuldu. Hem mücbir sebebin kaldırılması hem borçların kolay ödenmesi için. Ticaret Odası sadece mücbir sebep bile kaldırılsa yeterdir dedi ve kaldırıldı. Ancak hiçbir yerden teşekkür kelimesi duyduk mu? Duymadık. Aksine Van için vergi terkini yapılmadı diye hükümeti suçlayıcı açıklamalar oldu. Hal bu ki vergi terkini diye bir şeyin yapılmayacağı kendilerine 2 maliye bakanlığı tarafından söyledin.” Diye konuştu.

 

ATALAY: STK’LARA HESAP SORULMASI LAZIM

Hizmet partisi olduklarını sözlerine ekleyen Atalay şöyle devam etti: “Şimdi bunları neden söylüyorum? Biz hizmet partisiyiz ve biz bir hizmet heyetiyiz. Biz gittiğimiz yere hizmet götürürüz. Biz dedikoduyla çalışmayız, küçük siyaset yapmayız. Gittiğimiz yerin sorunları ve vatandaşın derdine çözüm bulmaya çalışırız. Ak Parti hükümeti işte bunu yapıyor. Çıkardığı yasaya özel Van maddesi koyuyor. Sizler bunları değerlendirin. Bu STK’lara hesap sorulması lazım. Neden yapmıyorsunuz bunları? Parti içinde ilişkileri olanlar orada sorsunlar. Bu kadar iş yapılıyor siz hala vergi terkini yapılmadı diye konuşuyorsunuz. Çaba şu hükümet burada hizmet getirmiyor, Ak Parti hükümeti Van’a bir şey getirmiyor diye sinsi sinsi kendilerince bazıları siyaset yapıyorlar. Bütün bunlara karşı ne yapılıyor, neler oluyor, Ak Parti hükümeti nedir, Van’a ne kazandırdı. Bunları iyi bir şekilde bilmek gerekir. Bunlar için Ankara’da çok fazla çaba gösterildi. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Ama bütün bunların Van’da da vatandaşlarımıza anlatılması gerekiyor.”

 

“KİMLERE HİZMET ETTİKLERİNİ BİLİYORUZ”

Gazetecilere ve STK temsilcilerine sert çıkan Atalay, “Kimlere hizmet ettiklerini biliyoruz” dedi. Atalay, “Bu konularda vatandaş kendi menfaatine olan şeyleri kullanıyor ancak birileri de bunları başka yerlere çekmeye çalışıyor. Biz onları da takip ediyoruz. Hangi gazetelerde ne yazdırılıyor, onları kimler yazdırıyor, parti, milletvekili ve bizlerle ilgili, hangi STK kimlere hizmet ediyor biz bunların hepsini biliyoruz. Biz bu tür küçük işlerle uğraşmıyoruz. Biz hizmet üretiyoruz hizmet. Vanlıya hizmet üretiyoruz. Bunu en başa almak gerekir. Bir Güçbirliği’miz var. Bu kentin tüm konuları orada konuşuluyor. STK’larda ne söyleyecekse gelip orada söyleyebilirler. Van’da o platformu bunun için kurduk. Van’da teşkilatlarımızla birlik beraberlik içinde bu konuda tavırlarını iyi belirlesinler.” Dedi.

 

ÇEVREYOLUNU KONUŞTU! “SIKINTI YOK” DEDİ

Çalışmaların devam etiğine vurgu yapan Atalay, “Çevreyolu ne oldu” sorusuna ise, “Kendi hükümetimizin yürüttüğü çalışmalara baktığımız zaman, çalışmalar iyi bir şekilde yürüyor. Bir aksama yok bu konuda. Çevreyolu gerektiği gibi gidiyor. Birileri yapılmıyor falan diyor ancak böyle bir şey yok. Bakanlık işini bitirdi, şimdi karayolları işini yapacak. Bizde bunu takip ediyoruz. Burada binlerce arazinin tarlası var. Bunların çözülmesi falan uzun süre alıyor. 42 kilometrelik, 2 bin dönümlük bir araziyi ilgilendiriyor. Kombina çalışmaları başladı. Gümrük kapısı Kapıköy hızla devam ediyor. Müftülük binası, DSİ yatırımları devam ediyor. Karayolları yeni yerine taşıyor. Karayollarının eski yeri İl Emniyet Müdürlüğü olacak. Hastanelerimiz gayet iyi. Tıkanan Erciş Hastanesi vardı oda bitme noktasında.” Cevabını verdi.

 

ATALAY: BÜYÜK ÖDENEK ÇIKARILDI

Devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Atalay şöyle devam etti: “Adalet lojmanları vardı insanların dikkatini çekiyordu. Birkaç yıldır viran oluyordu. Bu lojmanlar Sağlık Bakanlığına devir edildi. Adalet Bakanlığı çalışanları için de Tuşba ilçe sınırları içerisinde yer verilecek. Ve adalet personeline şehir içinde lojman yapılacak. Stadyum ve spor salonu projesi ile ilgili bir bakan değişikliği oldu. Yeni bakanımızla da görüştük. İnşallah o projeyi artık son safhasına getiriliyor. Tekstilkent ve Küçük Sanayi Sitesinin yolları yapılıyor. Büyükşehir Belediyemizin köy yollarıyla ilgili çok hızlı bir çalışması var. Yollar için büyük bir ödenek ayırdı. Aksayan yollar yapılacak.”

 

“VAN’DA 2 ÖNEMLİ ÇALIŞMA VAR”

Artıma tesis ve katı atıkla ilgili de konuşan Atalay, “Daha çok şey sayılabilir ancak 2 şeyi özellikle vurgulamak istiyorum. Van’ın önemli konularından bir tanesi arıtma tesisidir. Denize kirli atıkların ve suyun akmaması gerekiyor. Denizin temizliğinin ilk şartı yeni kirliği atığın oraya gitmemesidir. Bu konuda da sağ olsun kayyum arkadaşımız Sayın Valimiz geldi ve o işe el attı. 75 milyonluk bir bütçede çıktı. Oda hızlı bir şekilde yapılacak. Bununla birlikte katı atıkta da bir çalışma var. Bu ikisi için belediyemiz hızlı çalışıyor.” Dedi.

 

ATALAY: UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bürokratik işbirliğine de değinen Atalay şu sözlere yer verdi: “Bir valimiz gitti, yeni bir valimiz geldi. Valimiz büyük bir dirayetle işlere hemen sarıldı. Bizde kendisi ile oturup uzun uzun konuştuk ne yapılabilir diye. Bütün işler onların elinde. Bildiğiniz gibi Kolordu Komutanımız değişti. Daha önceki komutanımız Arif Paşa Jandarma Genel Komutanı oldu. Yeni bir komutan geldi. Şu anda ilimizde 2 general rütbesinde komutanımız var. DSİ’de bölge müdürlüğünde müdür değişikliği oldu. Aynı şekilde tarımda ve aile müdürlüğünde müdür değişiklikleri oldu. Arkadaşlarımız birlikte uyum içinde çalışıyoruz.”

 

“GÜZEL ATMOSFER KENTE YARIYOR”

Birlik ve beraberlik mesajı veren Atalay, güzel atmosferin kente yaradığını kaydetti. Atalay, “İlde parti içinde bütünlük ve ildeki bütünlük çalışmaları çok etkiliyor. Bütün teşkilat mensuplarına ve diğer vatandaşlarımıza şunu söylemek isterim. İldeki güzel atmosfer bütün çalışmaları olumlu etkiler. Kendi partimizde milletvekillerimiz, bütün teşkilatlarımız, belediyelerimiz hepsiyle uyum içinde çalışma gayreti içinde olduk. Herkesi de bu birlikteliğe çağırdık. Bu birlikteliği korumak gerekir. Aramızda bir sorun olmadı, hepimiz işleri iyi yürütmek için yaptık. İller için bunu yapmak önemlidir. Bizde bunlara uyuyoruz. Bütün arkadaşlarımızdan da bunu bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

ATALAY: VAN’DA HAYAT İYİ GİDİYOR

Van’daki hareketli günlere de değinen Atalay son olarak şunları söyledi: “Van’da turizm çok iyi noktada, otellerimiz dolu, esnafımız iyi durumdalar ve hayatlarından memnunlar. Van’da şu anda hem ekonomi hem de sosyal hayat iyi seviyede, bu da hükümetimizin eseridir. Şu anda Van’da hayat iyi gidiyor. Bunun için hükümetimize teşekkür ediyoruz. Van eski hareketli dönemine kavuşuyor. Otellerde boş yer yok, insanlar hayatından memnun ve caddelerde iyi bir alışveriş var. Dolayısıyla bütün bunları düşünerek, dışardan partimizi yıpratmak isteyenlerin eline de fırsat vermeden yolumuza devam edeceğiz. Bazen kongreler olur. Bazen kongrelerde biri diğer arkadaşını biraz yıpratayım derken, aslında partiyi yıpratır. Bunların bir sınır var. Hassasiyet gösterelim ve partimize zarar gelmesin. İster STK temsilcileri, isterse de gazetecilere malzeme verilmesin. Bunu kendi kendimize yapıyoruz. Bunu yapmayalım.”

Editör: TE Bilisim