Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bizim geleneklerimiz olan, devletin bir merasim düzeni, bir adabı, üslubu var. Hükümeti temsilen illerimize gelen bakan düzeyindeki kişiler için karşılama olur. Biz öyle tantanalı bir şey istemedik ama bir belediye başkanının, şehrine gelen bir bakanı normal olarak vali nerede karşılarsa orada karşılaması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Alipaşa Mahallesi'ndeki Norşin Camisi'nde cuma namazı kılan Bakan Yazıcı, daha sonra Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'yi ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerini iletti.

Özgökçe'den yapılan çalışmalar ve sorunları hakkında bilgi alan Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni Büyükşehir Yasasının 2009 yerel seçimleriyle başladığını ve giderek genişleyen bir uygulama olduğunu belirterek, bu yasanın amacının belli bir nüfusa erişmiş şehirlerin idari sınırlarıyla birlikte belediye hizmetlerinin de bir bütünlük içinde, aynı anlayışla yürütülmesi olduğunu ifade etti. Yazıcı, kaynakların daha verimli kullanılması ve vatandaşlara daha etkin, daha kaliteli belediye hizmeti sunulması amacıyla bu tür düzenlemelerin yapıldığına dikkati çekerek, 30 Mart'taki yerel seçimler sonrası her yerde olduğu gibi Van'da da belediye başkanlarının çalışmalarına başladığını söyledi.

“BELEDİYE BAŞKANINI ORADA GÖREMEDİM”

Van'ın çok önemli belediyelerden biri olduğunu, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı konumunda bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, kendisini havaalanında karşılamaya gitmeyen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya tepki gösterdi. Yazıcı, ziyarette bulundukları Tuşba Belediyesine AK Parti adayı Fevzi Özgökçe'nin başkanlık yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti: “Buraya AK Parti kadrolarından aday gösterilen arkadaşımız seçilmiş. 'Hükümetin bakanı olarak Van'a geldiniz, burada büyükşehir belediyesi de var, neden burasını ziyaret ettiniz?' diye sorabilirsiniz. Tabii bizim geleneklerimiz olan, devletin bir merasim düzeni, bir adabı, üslubu var. Hükümeti temsilen illerimize gelen bakan düzeyindeki kişiler için karşılama olur. Biz öyle tantanalı bir şey istemedik. Ama bir belediye başkanının, şehrine gelen bir bakanı normal olarak vali nerede karşılarsa orada karşılaması gerekir diye düşünüyorum. Ben, belediye başkanını orada göremedim, özellikle sordum. Katılmıyormuş. Öyle bir şey olsa ben oraya da giderdim. Halkın tercihlerine, siyasi düşüncelerine saygı duyarız. Millet oy vermişse, yetkilendirmiş belediye başkanı olmuşsa biz onu ziyaret ederek, sorunları varsa onları dinleriz, paylaşırız. Tuşba Belediye Başkanımız karşılamada vardı, bizi de davet ettiler, o sebeple buradayım. Önemsediğim için bunu belirtmek istedim.”

“TEMEL ANAHTAR DİYALOG VE İLETİŞİMDİR”

İnsanların seçildikleri yerleri kendilerine tahsis edilmiş gibi görmesinin yanlış olduğunu anlatan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar, başka yerle ilişkisi olmamış gibi algı oluşturmak üzere kendilerine özgü çalışma yöntemleriyle iş üreteceklerini düşünüyorsa böyle bir yolun doğru olmadığını düşünüyorum. Yerel ölçekte belediyelere tahsis ettiğimiz kaynakların ölçüleri bellidir. Ama insanlar sorunlarını çözerken, çetin olan alanlarda daha tempolu ilerleme yapmaları için mutlaka ifade etmeye çalıştığım ilişki düzeyinin bilinir, algılanır, hayata geçirilir olması gerektiğini düşünüyorum. Belediye Başkanımıza başarılar diliyorum. Mutlaka halkla iç içe olunması gerekir. Sorunları çözmenin çok farklı anahtarları var ama temel anahtar diyalog ve iletişimdir. Olacak işi oldurmak, olmayacak işlerin de olmayacağını söylemektir.” (ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim