Yerel seçimler sonrasında Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) gözler Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile birleşmeye çevrildi. Geçen hafta sonu BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın başkanlığında Ankara'da iki toplantı yapan partinin yönetim organları, son kararı vermek üzere bu hafta sonu da bir araya gelecek.

BDP'de ve HDP'de görüş ayrılıkları

Partide HDP'nin aldığı seçim sonuçlarını başarısız bulan bir grup milletvekili var. Bu isimlerden geçtiğimiz günlerde Al Jazeera'ye konuşan Altan Tan, HDP'yi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile birlikte seçimin mağlubu gördüğünü söylemişti. Tan bu görüşünde yalnız değil. Partide benzer görüşlere sahip başka milletvekilleri ve yöneticiler de var. Üstelik birleşmeye ilişkin sıkıntı yaşayan sadece BDP de değil, HDP bileşenlerinden de tepki var. Partinin bileşenlerinden Emek Partisi (EMEP), birleşmenin bu zamanlamayla yapılmasının doğru olmadığı görüşünde. Birleşilecek partinin eşbaşkanlığını Selahattin Demirtaş'ın yapmayacağına ise kesin gözüyle bakılıyor, yeni eşbaşkanların kimler olacağı konusunda da fikir ayrılıkları yaşanıyor.Geçen hafta sonu partide yapılan toplantı öncesinde Kandil'in konuya ilişkin mesajını alan BDP, bu görüş ayrılıklarının gölgesinde son kararını Abdullah Öcalan ile bu hafta sonu İmralı'da yapılacak görüşme sonrasında verecek.

Önder: Vekiller 21 ya da 22'sinde HDP çatısı altında

Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, BDP'li milletvekillerinin HDP'ye geçişinin 21 ya da 22 Nisan'da olacağını söyledi. Meclis kayıtlarına göre BDP'nin 21, HDP'nin ise 8 milletvekili bulunuyor. Yapılan ilk planlamaya göre, partisini 8 Haziran'da yapılması planlanan kongreye götüreceği için Eşbaşkan Selahattin Demirtaş, Ağrı Belediye Başkanlığı için yeniden yapılacak seçimlere katılacağı için Muş Milletvekili Sırrı Sakık şimdilik HDP'ye geçmeyecek. Diğer milletvekilleri ise toplu halde istifa edecek. İstifaların Meclis Başkanlığı'na bildirilmesiyle BDP, milletvekili sayısı yetmediği için Meclis'te grubunu kaybedecek ancak hemen yerine HDP grubu kurulacak. BDP'li Altan Tan ise HDP'ye katılım konusunda henüz kararını vermediğini söyledi. Altan Tan, "Hafta sonu yapılacak toplantılar var, konuşacağım. Ondan sonra kararımı vereceğim" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Editör: TE Bilisim