Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz haftalarda meclisten geçen Demokratikleşme Paketi’ni onaylamasının ardından bir açıklama yapan AK Parti Milletvekili Mustafa Bilici, bu paket ile ilgili bilgilere yer verdi. Paket ile birlikte yapılacak olan değişiklikler konusunda bilgiler veren Bilici, “Demokratikleşme Paketi Yeni Türkiye’ye ve Çözüm Sürecine güç katacaktır” dedi.

Yaptığı bir açıklama ile paketin getireceği yenilikler hakkında bilgiler veren AK Parti Van milletvekili Mustafa Bilici paketteki en önemli gelişmelerin farklı dil ve lehçelerde eğitim, köy isimlerinin değiştirilmesi ve partilerdeki eş başkanlık sistemi olduğunu kaydetti. Bunun gibi daha bir çok kararın yer aldığı demokratikleşme paketinde partilerin seçim çalışmaları konusunda da önlerini açacak kolaylıkların getirildiğini ekledi.

KÜRTÇE EĞİTİMİN STARTI VERİLİYOR!

Paketteki en önemli yeniliklerden birisinin eğitim alanında olduğunu belirten Bilici, konu ile ilgili olarak; “Yeni düzenlemelerle birlikte Kürtçe artık eğitim dili olarak kullanılabilecek bunun yanında yaşam tarzına müdahale suç kapsamına alınmış oldu. Ak Parti ile başlayan ve devam eden demokratikleşme süreci aslında bir normalleşme sürecidir. Türkiye de Temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi amacıyla atılan bu adımlar ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. AK Parti’yi siyaset sahnesine çıkaran güç, milletimizin ortak aklıdır. Siyaset anlayışımızın temelinde her zaman millet vardır. Ak Parti milletin umudu, talebi ve fikirleriyle bu günlere gelmiştir. Bu günden sonra da milletle kurduğu bu gönül bağı ile inşallah yoluna devam edecektir.” Dedi. Bilici ayrıca bu paketle birlikte yürürlüğe girecek kararları şu şekilde paylaştı:

FARKLI DİL VE LEHÇELERDE EĞİTİM

“Hükümetimiz döneminde daha önce Türkiye’de geleneksel olarak konuşulan farklı dil ve lehçelerin öğretilmesi amacıyla özel kurslar açılması mümkün hale getirilmişti. Yeni düzenlemeyle bunu bir adım daha ileri taşıyarak Vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapma hakkı getirildi. Bu konuda özel Okullar açılabilecektir.

KÖY İSİMLERİNİN RESMEN DEĞİŞTİRİLMESİ

Tasarının 16 ncı maddesiyle, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 2 nci maddesinde yer alan ve KÖY isimlerinin resen değiştirilmesine yol açan hüküm kaldırılmıştır. Yeni düzenlemeyle köylerinin önceki isimlerinin yeniden verilmesini isteyen köylüler, ihtiyar heyeti, il ve ilçe idare kurulları ile il genel meclisleri vasıtasıyla başvuru yapabilecek ve İçişleri Bakanlığının onayıyla önceki köy isimleri tekrar verilebilecektir. 1960-1965 yılları arasında ülke genelinde birçok köy adı toplu onaylarla değiştirilmiştir. Yerleşim yeri isimlerinin re’sen değiştirilmesi, Ülkemizin gündemini uzun süre meşgul etmiş ve bu süreçte yaklaşık 28 bin yerleşim yerinin adı kanundan kaynaklanan zorunluluk nedeniyle değiştirilmiştir. Bunların 12 binden fazlasını ise köy isimleri oluşturmaktadır. İsmi değiştirilen köylerin ülkedeki dağılımında en fazla dikkat çeken husus, bu isim değişikliklerinin Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmasıdır.

DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİNİN ENGELLENMESİ

Yeni düzenlemeyle Anayasanın 24 üncü maddesinde düzenlenen din ve vicdan hürriyetini daha da genişletmek amacıyla, kişilerin toplu ibadetleri yanında bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç olarak düzenlenmiştir. Öte yandan, cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale etmek veya bunları değiştirmeye zorlamak da suç olarak düzenlenmiştir.

SİYASİ PERTİLER VE ADAYLAR FARKLI DİL VE LEHÇELERDE PROPAGANDA YAPABİLECEK

Siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de propaganda yapılabileceği yasal olarak düzenlenmiştir. Böylece, siyasi parti ve adaylara ülkemizin farklı bölgelerinde konuşulan dil ve lehçelerle kendilerini ifade edebilmeleri imkânı tanınmış ve siyasi hakların kullanılması genişletilmiştir.

EŞ BAŞKANLIK
Siyasi partiler; tüzüklerinde yer almak ve 2’den fazla olmamak koşuluyla Eş Genel Başkanlık sistemini uygulayabileceklerdir. Bu yöndeki bir değişiklikle, parti yönetimlerinin eşitlik temelinde daha katılımcı ve çok sesli bir yapılanmaya gidebilmelerine imkân sağlanmıştır.

BELDE TEŞKİLATI KURMA ZORUNLULUĞU KALTI
Mevcut düzenlemede, siyasi partilerin bir ilçede teşkilatlanabilmesi için ilçe sınırları içerisindeki beldelerin en az yarısında, belde sayısı 3 veya daha az ise en az bir beldede teşkilat kurma zorunluluğu vardı. Yeni düzenlemeyle Beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kaldırıldı ve böylece siyasi partilerin teşkilatlanmaları kolaylaştırıldı.

SİYASİ PARTİLERE DEVLET YARDIMI KOLAYLAŞTI
Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için, siyasi partilerin milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların % 7'sinden fazlasını almaları gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu %3’e indirildi. Böylece siyasi partilerin teşkilatlanmaları ve varlıklarını sürdürebilmelerine destek sağlanarak ve siyasal yaşamdaki çoğulculuğun güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ YER VE GÜZERGÂHI
Mevcut düzenlemeye göre, toplantı ve yürüyüş yapılabilecek yerler ve güzergâhlar vali ve kaymakamlarca belirleniyordu. Yeni düzenlemeyle belediye başkanları ile siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikaların görüşü de alınacaktır. Böylece, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasında devlet organlarının (valilik ve kaymakamlığın) “belirleyicilik fonksiyonunun azaltılması, buna karşılık sivil toplum kuruluşlarının da görüşünün alınması suretiyle anılan hakkın kullanım ölçütlerinin belirlenmesinde katılımcılığın sağlanması amaçlanmıştır.

KURBAN DERİSİ TOPLANMASINDAKİ TEKEL UYGULAMASI
Tasarının 16 ncı maddesiyle, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunun “vakfın gelirleri” başlıklı 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan her nevi fitre, zekât, kurban derisi ve bağırsak yardımlarının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının geliri sayılmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni düzenleme ile birlikte, her nevi fitre, zekât, kurban derisi ve bağırsak yardımları ilgililer tarafından istenilen yerlere verilebilecektir.”

Editör: TE Bilisim