Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken’le dün Kandil’de KCK yetkilileriyle yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi.

Buldan, görüşmenin gündem maddesinin PKK lideri Abdullah Öcalan’a iletilmek üzere yarın Adalet Bakanlığı’na verecekleri KCK’nin beş sayfalık mektubu olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra yerel seçim sonuçları, Rojava’daki durum ve çözüm sürecinin geldiği noktayı değerlendirdiklerini ifade eden Buldan, KCK’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Azerbaycan seyahati öncesi yaptığı “yasal düzenleme yanlış olur” yönündeki açıklama nedeniyle öfkeli olduğunu belirtti.

“Acil müzakere”

“Aslında bir yılı aşkın süredir devam eden barış ve müzakere sürecinin hala diyalog aşamasında olmasının sebebi de yasal düzenlemelerin hala çıkmamış olması. Dolayısıyla Başbakan'ın ifadesinden de anlaşıldığı gibi süreç hala diyalog sürecidir.

“KCK yetkilileri de acilen müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettiler ve Başbakan'ın ifadesinin sürecin ruhuna uygun olmadığını söylediler.

“Bununla birlikte müzakere çerçeve yasasının acilen çıkarılması gerektiğini ve yine buna paralel somut bazı adımların acilen atılması gerektiğini belirttiler.

“KCK ana davasında beş yıl doluyor”

“Bununla birlikte beş yıl önce 14 Nisan tarihinde KCK adı altında yapılan operasyonlarda binlerce siyasetçi tutuklanmıştı.

“14 Nisan'da Diyarbakır KCK ana davası görülecek ve bu kişilerin beşinci yılları bu duruşma ile birlikte doluyor. Bu ana davayla birlikte tahliyelerin olması gerektiğini ifade ettiler.

“Ayrıca hasta tutsaklara ilişkin acil bir düzenleme yapılması gerektiğine de dikkat çektiler.

“HDP ve BDP başarılı”

“Bütün baskılara, hilelere, oy çalıp yakmalara rağmen BDP ve HDP'nin seçimden başarılı şekilde çıktığı ifade edildi.

“Özellikle Ağrı, Ceylanpınar ve Urfa'daki seçimleri BDP'nin kazanmasına rağmen belediyeleri BDP'ye vermemeleri ve BDP'nin elinden almalarının altında Türkiye'de hala demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasını görüyorlar. Dolayısıyla bir an önce demokratik siaset kanallarının açılması gerektiğini ifade ettiler.

“Yine HDP'ye ilişkin bir değerlendirme yapıldı. HDP’nin özellikle seçim sürecinde Karadeniz'de Ege'de Marmara'da linç girişimlerine, baskı ve şiddete rağmen bir başarı elde ettiğini, seçim sonuçlarının Türkiye'de artık yeni bir alternatif olarak HDP'nin görülmesi gerektiğini gösterdiğini vurguladılar.

“KCK yetkilileri HDP'nin demokrasi güçleri, aydın ve yazarlar, sanatçılar tarafından, Türkiye'de barış yanlısı olan herkes tarafından desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

“Rojava devrimi tanınsın”

Bunun dışında Rojava'daki devrimin Türkiye tarafından, AKP tarafından boğulmaya çalışıldığını, oradaki devrimin büyük bir kazanım olduğunu ve Türkiye'deki barış süreciyle bağlantılı olduğunu ifade ettiler.

“Oradaki devrime Türkiye'nin, AKP'nin saygı duyması gerektiğini, oradaki El-Kaide'nin El-Nusra'nın Türkiye tarafından desteklendiklerini bildiklerini ve acilen bu desteğin bırakılması gerektiğini vurguladılar.

“Öcalan’la görüşme muhtemelen haftaya”

“Beş sayfalık mektubu yarın Öcalan'a iletilmek üzere Adalet Bakanlığı'na teslim edeceğiz.

“Öcalan'la görüşme takvimini yarın netleştirmeye çalışacağız. Tahminlerimiz önümüzdeki haftayı gösteriyor.

“Geçen hafta da Adalet Bakanlığı'na taleplerimizi iletmiştik ama bu konuda bize bir geri dönüş olmadı. Dolayısıyla bu haftasonu bir sonuç beklemiyoruz, muhtemelen önümüzdeki hafta olur; onu da yarın netleştirmeye çalışacağız.

“Öcalan’la herkes görüşebilsin”

“Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker, BDP Diyarbakır milletvekili Emine Ayna ve avukat Eren Keskin’in Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesi ve Bakanlığın yeşil ışık yakması olması gereken bir şey.

“Başından beri Öcalan da biz de görüşmelerin sadece siyasi heyetlerle değil, Türkiye'de barış yanlısı olan herkesle yapılması gerektiğini savunuyoruz.

“Böylesi bir görüşmeye tabii ki ihtiyaç var. Diliyoruz ki bu görüşme en kısa zamanda gerçekleşir.

“Sadece onlar değil, Adalet Bakanlığı'na başvuran birçok kurum ve kuruluş var. Bu kurum ve kuruluşların ve da aydın, yazar, sanatçıların da bir an önce Öcalan'la görüşme yapmasının sürece önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” (bianet)

Editör: TE Bilisim