HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Hakkari'de partisinin kongresine katıldıktan sonra Van'da partisince organize edilen "Savaşa karşı barışı konuşuyoruz" adı altında STK temsilcileri, işadamları ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış ve müzakere kapılarının açık olduğunu söyledi. Hendekleri kazdırıp barikatları kurduranın Ak Parti'nin siyaseti olduğunu belirten Demirtaş, barışta ısrar edeceklerini ifade etti.

 

"BUGÜN BARIŞ DEMEYECEKSEN BAŞKA ZAMAN ANLAMI YOK"

Türkiye'nin çok zorlu bir sürçten geçtiğini belirten Demirtaş, insanların görüşlerini ifade edemediğini söyledi. Sözün anlamını yitirdiğini belirten Demirtaş, "Sözün bittiği yer deniyor ya, sözün bitmediğini göstermek zorundayız. AKP hükümeti sözcülerinin tamamına yakını açıklamalarda sözün bittiğini dayatıyor. İnsanlar kendi görüşlerini ifade edemiyor. Aydınlar, yazarlar, sivil toplum kuruluşları aklından geçeni ağzına almaya tereddüt ediyor. Akademisyenler, Amed Spor ve Tahir Elçi olayları topluma verilen mesajlardır. Söz bitmedi ve bitmemeli. Fakat sözün tehdit altında olduğu dönemlerde konuşmak önemlidir. Bugün barış demeyeceksek başka zaman anlamı yok. Bizim barış dediğimiz şey soyut, elle tutulmayan iyi niyetlerle ifade edilen sözler değil toplumsal sözleşmedir. Barış sadece savaşın değil, adaletin ve eşitsizliğin panzehiridir" dedi.

 

DEMİRTAŞ: HAİN İLAN EDİLDİK

Barışı savundukları için hain ilan eldiklerini anlatan Demirtaş, "Bu zihniyetle barış yapmak çok zordur. Konuşalım dediğimizde AKP vekilleri bağırıp çağırılar. Savaşı değil masada oturmayı konuşmayı yadırgıyorlar. Her türlü ırkçı yaklaşımlarına rağmen biz barışı savunduğumuzda hain ilan ediliyoruz. Bir araya gelemeden müzakere masası devrildi. Daha sorunları nasıl çözeceğimizi konuşmamıştık bile. 29 kürt isyanının sonuncusu masada çözülecekti. Bırakmadılar. Belki Ortadoğu'ya örnek teşkil edecek bir barış yapılacaktı. Bin yıldır kardeşiz diyorlar. Doğru değil yüzyıldır kardeş değiliz. Kürtler de bu coğrafyanın kadim haklarındandır. Alparslan buraya geldiğinde Kürtler buradaydı. Beraber savaştılar. Fakat inkılap tarihinde böyle bir şey yok" dedi.

 

"KÜRDÜN HAKKINI TESLİM ETMEYE ENGEL NE?"

Müzakere masasının devrildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununun bittiğini söylediğini hatırlatan Demirtaş, "AKP bütün bilgisini yeni bir inkar rejimini inşa etmek için kullanıyor. Biz diğer partiler gibi değiliz. Haklıya hakkını teslim edeceğiz dediler. Peki geldiğimiz noktada Kürdün hakkını teslim etmeye engel ne var? Mecliste karar alabilmen için barikat ve hendek mi engel oluyor? Bizimle hiç konuşma. Muhattap alma istersen. Ama Kürtlerin hakkını ver"dedi.

 

DEMİRTAŞ: HENDEĞİ KAZDIRAN HDP DEĞİL AKP'DİR

Kürt sorununu küresel bir sorun haline geldiğini belirten Demirtaş,"Kürt sorunu artık Türkiye'nin tek başına üstesinden geleceği bir mesele olmaktan çıkıp küresel bir sorun oldu. Barikat hendekten önce de bu sorun vardı. PKK'yi dağa çıkaran biz değil, sizsiniz. Hendeği kazdıran HDP değil AKP'dir. Bu politikalarla bunları yaptıranlar onlardır. Barış için diyalog ve müzakere kapıları sonuna kadar açıktır" dedi.

Editör: TE Bilisim