Ak Parti'nin kurucularından olan, partide genel başkan yardımcılığı, parti sözcülüğü ve MYK üyeliği gibi üst düzey görevler üstlenen Dengir Mir Mehmet Fırat, 2008 yılında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek parti yönetiminden istifa etti. Fırat, t24'e yaptığı açıklamada Başbakan Erdoğan'ın Ergenekon örgütü ile anlaşma yapmış olabileceğini iddia etti. Kendisine yöneltilen savcı Sarıkaya'nın eski YYÜ rektörü ile ilgili de ilginç yorumlara yer veren Fırat, bu açıklama ile AK Parti'ye yönelik eleştirilerini devam ettirmiş oldu.

İŞTE FIRAT'IN AÇIKLAMALARININ İLGİLİ BÖLÜMÜ...

- DARBE TEŞEBBÜSÜ DAVALARINA RAĞMEN 2007 E-MUHTIRASININ DAVA KONUSU OLMAMASINI SİZ NASIL YORUMLUYORSUNUZ? "DÖNEMİN GENELKURMAY BAŞKANI YAŞAR BÜYÜKANIT'LA ERDOĞAN ARASINDA DOLMABAHÇE MUTABAKATI YAPILDIĞI" GÖRÜŞÜ NE KADAR HAKLI?

Bana göre onun ötesi var: Şemdinli olayı. Türkiye'deki olayların en önemlisiŞemdinli olayıdır, Ergenekon'un röntgeni, hatta MR'ı çekilmiştir orada. Eğer siz operasyonu durdurmamış ve gerçek anlamda yürütmüş olsaydınız, Ergenekon yapısını çözmüş olurdunuz.

- ŞEMDİNLİ OLAYI ÖNEMLİ, EVET. PEKİ ŞEMDİNLİ SAVCISI FERHAT SARIKAYA'NIN, VAN'DA ÖZEL YETKİLİ SAVCI OLARAK DÖNEMİN 100. YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ YÜCEL AŞKIN'A YOLSUZLUK VE KAÇAKÇILIK İDDİASIYLA BASKIN YAPMASI, ARDINDAN TUTUKLATMASI, TUTUKLANAN ÜNİVERSİTE GENEL SEKRETER YARDIMCISI ENVER ARPALI'NIN BU DURUMU ONURUNA YEDİREMEYEREK CEZAEVİNE İNTİHAR ETMESİ VE SONUÇTA HEM KAÇAKÇILIK, HEM DE YOLSUZLUK DAVASININ BERAATLE SONUÇLANMASI DA KADRAJINIZA GİRİYOR MU?

Bir insanın kötü yönleri de olur, iyi yönleri de. O kişi hatalı davrandıysa veya kasten hata yaptıysa, yaptığı iyi şeyler ortadan kalkmaz. Bir savaşta kahramansınızdır ama özel hayatınızda zalim olabilirsiniz. Türkiye'de ifrat ile tefrit hastalığı var. Siyah-beyaz arasındaki onca rengi görmüyoruz. Bu örnekte cemaat Ergenekon'u ortaya çıkardıysa bu iyidir, ama çeşitli neden ve yöntemlerle suçsuz olanları suçlu yaptıysa bunun cezasının çekilmesi lazım. Burada da savcı eğer Van 100. yıl Üniversitesi hakkında hata yaptıysa cezasını çekmeli. Ama bu hata Şemdinli olayının önemini azaltmaz.

- SİZCE ŞEMDİNLİ'DE HÜKÜMETİN ELİNİ TUTAN NE OLDU?

Bilmiyorum. O zaman yapılması gereken Mülkiye müfettişleri yerineBaşbakanlık Teftiş Kurulu'nun gönderilmesiydi. Ama bu fırsat kullanılmadı. O gün nasıl bir pazarlık, ne gibi bir düşünce vardı bilmiyorum. AmaŞemdinli olayının üstüne gidilseydi ne Hrant Dink, ne Santoro öldürülürdü, ne de Malatya'daki olay olurdu. Bir proje vardı, bu proje hayata geçirilmişti.

- AÇAR MISINIZ?

O zaman ta 1950'lere doğru gitmeniz lazım. Mesela İsmet Paşa'nın hatıralarını okuyabilirsiniz, iktidar 1950'de devredildiği zaman kendisine gelenler, yapmak istedikleri… Bunlar bireylerle ilgili şeyler değil, bu bir yapılanmadır ve bunun adı Ergenekon'dur. Devletin, toplumun her kesimine yayılmıştır; finans, istihbarat, medya, asker, emniyet, yasama, yürütme ayağı vardır. Bu bir paralel yapıdır işte.

- ERTUĞRUL GÜNAY'IN "ASKERLE İTTİFAK YAPIYOR" DEDİĞİ ERDOĞAN'IN ERGENEKON'LA İTTİFAK YAPTIĞINI MI SÖYLÜYORSUNUZ?

Askerin etkisizleştirildiği ve hükümete tabi olduğu kanısıyla orayla bir mutabakata varmış olabilir diye düşünüyorum.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Editör: TE Bilisim