HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi,  hükümetin bizzat ‘Kumpas’ diye nitelendirdiği Özel Yetkili Mahkemelerin kararlarının KCK operasyonlarında onaylanmasının çifte standart olduğunu söyledi.

 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ve eski Van Milletvekili Selami Özyaşar’a KCK davalarından verilen hapis cezaları ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a Silvan’da yaşanan olayların ardından soruşturma açılmasına ilişkin HDP Van İl binasında düzenlenen basın toplantısına HDP-DBP İl Yöneticileri ile HDP Van Milletvekilleri katıldı. Açıklamayı yapan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, AK Parti hükümeti tarafından HDP üzerinde uzun süredir devam ettirilen yıldırma politikalarının her alanda sürdüğünü belirtti. Dilekçi, “Elinde bulunan devlet gücünü kullanmaya devam eden AKP hükümeti işkence, infaz gibi çeşitli yöntemlerle sürdürmeye çalıştığı hegamonik politikaları için şimdi de savaşına yargı gücünü de ekledi. AKP hükümetinin belirlediği savaş politikaları çerçevesinde son 5 ayda Van’da 216 parti çalışanımız gözaltına alınmış ve aralarında belediye başkanlarımızın da bulunduğu 61 kişi tutuklanmıştır.” Dedi.

 

“TÜRKİYE ALTINA İMZA ATTIĞI HİÇ BİR HUKUKU TANIMIYOR”

Dilekçi, bununla yetinmeyen AK Parti hükümetinin ve onun emrinde ki yargı gücünün şimdi de HDP Eş Genel Başkanları ve Milletvekillerimize ilişkin fezlekeler hazırlayarak, demokratik işleyişin dışına çıkarak yeni bir politikayı devreye soktuğunu söyledi. Dilekçi şöyle devam etti: “Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ, Silvan’da polislerin saldırısına uğramasına rağmen polisler hakkında değil Sayın Yüksekdağ hakkında soruşturma başlatılmıştır. AKP hükümeti ile birlikte Türkiye Devleti altına imza attığı  uluslar arası hiçbir hukuku tanımıyor. Şimdi de Van'da 2011 yılında KCK operasyonunda gözaltına alınan, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan, HDP Van Milletvekilimiz Lezgin Botan, HDP eski Milletvekili Selami Özyaşar ile 4 sendika yöneticisi hakkında çeşitli hapis cezaları verdi.”

 

DİLEKÇİ: HUKUK SUBJEKTİF BİR HAL ALIYOR

“Oysa AKP hükümeti KCK operasyonlarının paralel yapı tarafından yapıldığını söyleyerek Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırdı. Bir döneme damga vuran kararları veren mahkemeleri ‘kumpas’ olarak nitelendiren, Balyoz ve Ergenekon davalarından ani dönüşler yaparak beraat kararları çıkartan AKP hükümetinin bizzat feshettiği Özel Yetkili Mahkemelerin kararlarının KCK davalarında onaylamasının  yeni KCK operasyonlarının habercisi olarak görüyoruz. Türkiye’de hukuk görüldüğü gibi konu Kürtler oldu mu subjektif bir hal alıyor.”

 

“AKP 7 HAZİRAN TRAVMASI YAŞIYOR”

Dilekçi son olarak şunları kaydetti: “AKP hükümetinin amacının halkın iradesini kırmak. Suçüstü yakalandıkları 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonundan kurtulmak için bir gecede yasaları değiştirenler bugün halkı için mücadele eden insanlara hapis cezaları yağdırarak sonuç alacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Belli ki AKP hükümeti 7 Haziran’ı unutmadı ve bunun yarattığı travmayı daha uzun yıllar üzerinde taşıyacağa benziyor. Milletvekillerimiz hakkında verilen hapis cezalarını bir kez daha kınıyor ve AKP hükümetini bu sonuç almaz politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.” 

Editör: TE Bilisim