Uzun soluklu il başkanlığı maratonu nihayet bir kez daha sona erdi. Dün sahur vaktinde açıklanmasına rağmen Zahir Soğanda’nın Ak Parti Van İl Başkanlığı’na atanması haberi bir anda büyük bir etki yarattı.

Kerem Altun, Mehmet Yıldız ve sürpriz isim Abdulmenaf Keyifli ile son 4 olarak Genel Merkez’de mülakata alınan Zahir Soğanda isminden yana tercih kullanılması daha uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Van İl Başkanı ataması öncesinde de her isim üzerinde yorumların uzun uzadıya yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda tercih kimden yana kullanılırsa kullanılsın aynı eleştiriler ve tartışmalar yapılacaktı… Yani şu an çiçeği burnunda Başkan ‘Soğanda’ hakkında yapılan yorumlar diğer tüm isimler için de kaçınılmaz bir durumdu…

***

SOĞANDA’NIN YOL HARİTASI…

Üzerinde tartışmaya fazla gerek yok. Gelelim Soğanda’nın önümüzdeki süreçte görevi itibariyle karşılaşacağı olumlu ya da olumsuzluklara. Daha yolun başında bir umutsuzluk yaratmak istemem ama Soğanda’nın önünde ciddi zorlu bir süreç var.

Görevi devralır almaz bir yönetim kurma çalışması yapmak zorunda olan Soğanda’nın önünde ayrıca:

-İlçe teşkilatlarına en doğru isimlerin getirilmesi.
-Ekim ayındaki kongrede yerini sağlamlaştırmak için en doğru delegelerin yazılması.
-Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ciddi bir seçim çalışması.
-31 Temmuz’da Van’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yapacağı mitingden alnının akıyla çıkılması.
-Ekim’de görevi devralır almaz Haziran 2015’te yapılacak seçimlere kadar bozulan AK Parti imajının yeniden düzenlenmesi gerekliliği.
-Ve 2015 genel seçimleri, öncesi ve sonrası…

Kendisine ve zorlu bir dönemde Ak Parti Van İl Başkanlığı görevi tevdi edilen Zahir Soğanda her ne kadar Ak Parti’ye yabancı olmasa da toparlaması gereken epey ‘dağınık’ bir parti var önünde şimdi.

Daha önce Belediye Başkan Yardımcılığı yapan, Milletvekili Adayı olarak genel seçimlere giren, meclis üyeliği görevleri yapan Soğanda’nın siyasi birikimi bu döküntüyü toparlama anlamında ne kadar yeterli olacak bilinmez... Ama bir zamanlar Aras ile ‘yeni’ bir defter açıp, Ak Parti defterini ‘bakkal’ defterine dönüştüren o süreçten daha büyük bir beklenti var kendisinden yana. Zira o gün Aras’tan ne bekleniyorsa bugün onun bıraktıkları ile birlikte Soğanda’nın omuzlarında daha büyük bir yük var.

***

Sadece bir kaçını paylaşmak gerekirse:

-Yukarıda sayılan yükün büyüklüğü Soğanda’nın altında kalamayacağı bir izlenim oluşturabilir. Haliyle Soğanda o koltuğu doldurmak için yanına en az 3-5 yerinde ağır, sevilen Ak Partili alacak. Hem iş yükünü hafifletecek hem de üzerine düşen sorumlulukların paylaşılması anlamında bir ekip ruhu oluşturmuş olacak. Zira tek ‘adam’ olayı Van’ın yükünü kaldırmaya hiçbir zaman yetmedi…

-Ak Parti’de uzun süredir her gelen isimden dolayı bertaraf edilen partililer, delegeler, yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, meclis üyeleri, il ve ilçe başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleri var. Öncelikli hedef iyice cepheleşmelerin partisi olan AK Parti’de bu isimler üzerinde bütünleştirici bir isim olmak.

-Soğanda ‘O bunun adamı, şu şunun adamı’ demeden kesinlikle bu parti ile organik bir şekilde bağ kuran, emek veren o isimlerle bir bütünleşme sağlamalı ve zor olsa da tüm bu isimlerin büyük bölümünün başkanı olabilmeyi başarabilmeli.

-Son yerel seçimlerden sonra ‘AK Parti Van’da tabela partisi olacak’ denmesine rağmen hala Van ve bölgede hatırı sayılır bir oyu olan fakat buna rağmen psikolojik olarak ‘tabela partisi olma korkusu’ içinde olan bir Ak Parti var. Yanlış adaylarla büyük bir darbe alan Ak Parti’de zedelenen imajın toparlanması anlamında ciddi bir emek verilmesi gerekiyor. Bir yerden başlamak gerekiyorsa: Seçimden seçime halka selam veren bir başkan olmak yerine şimdiden halkın arasına karışan bir başkan olarak işe başlanabilir örneğin.

-Kentte uzun yıllardır muhalefet konumunda olmasına rağmen ‘iktidar’ havasından kurtulamayan ve bunun da sıkıntısını fazlasıyla yaşayan Ak Parti’nin kentte muhalefetini iyice hissettirmesi gerekiyor. Yerel anlamda kimsenin ‘ses yükseltmediği’ kentte yanlış giden ne varsa ses veren bir iktidar muhalefeti mutlaka yapılmalı.

-En son seçimde bazı ailelerin, yakın çevrelerin ve adayların oluşturduğu ‘itici’ Ak Parti imajının silinmesi için Soğanda’nın oluşturacağı ekibin yine halk nezdinde kabul gören isimlerden oluşması gerekiyor. Zira Soğanda listesini Aras gibi birkaç isimden geriye kalanları ‘Yoldan geçeni kayıt’ usulü ile oluşturursa akıbet ‘hayr’ değil bir önceki ile aynı olacaktır!

***

YENİ AK PARTİ’NİN AKIBETİ…

Daha makamına oturmadı ama Soğanda, o koltuğa oturmadan bu partinin içinde yıllardır ilginç yaşanmışlıklara, bir o kadar şaşırtıcı çıkar ilişkilerine ve gidişata şahitlik etmiş birisi olarak birkaç gün genel bir değerlendirme yapıp öyle oturmalı.

Önceki yıllarda başarılı olan siyasetçiler neden başarılı oldu, kaybeden isimler neyi yanlış yaptı?

Aslında meselenin temelinde bu yatıyor. Tabi bunun üzerine de katılması gereken çok şey var. Henüz adaylıklar söz konusu iken Van’daki yeni il başkanı ile ilgili beklentileri zaten paylaşmıştım:

AK Parti’nin yeni il başkanından beklenenler şunlar:

-Vizyonlu bir yönetim anlayışı.
-Halkçı bir parti yöneticisi olunması.
-Siyasi çekişmelerle değil doğru siyaset ile gündemde olunması.

Gibi gibi…

Yeni bir defterin açıldığı ‘yeni’ AK Parti üzerinde yazacak ve konuşacak daha çok şey var…

Zamanı ve yeri geldiğinde başka değerlendirmelerde buluşmak üzere. Bakalım zaman ve yeni başkan Van’a neler gösterecek?

Bol şans!


Ömer Aytaç AYKAÇ yazdı...

 

Editör: TE Bilisim