Van Edremit Belediye Başkanı BDP'li Sevil Rojbin Çetin, projelerini halkla birlikte hazırlayacaklarını söyledi. İlçenin ilk kadın başkanı olan Çetin, “Yani her yer mor olmayacak ama her yerde mor hissedilecek. Kent erkekleşmeye gidiyor. Kentte kadın, erkek, genç yaşlı, çocuk, engelli herkes yaşıyor” dedi.

BDP'nin kadın kotasını uyguladığı yerlerden biri olan Van'ın Edremit İlçesi'nde BDP'den seçim yarışına giren sosyolog 35 yaşındaki Sevil Rojbin Çetin Başkanlık koltuğuna oturdu. Yıllarca siyaset yaptığını söyleyen Çetin, bu dönem bir ilke imza atıp, kadınlarla sözleştiklerini anlattı. Kadınların caddelerde rahat nefes alıp yürüyebilmeleri gerektiğini anlatan Çetin, “Kenti dizayn ederken 'Orada kadınlar da yaşıyor' demek lazım. O açıdan yoldan tutun da bütün yaşam alanlarında kadının sözü ve kararının olabilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yani her yer mor olmayacak ama her yerde mor hissedilecek. Kent erkekleşmeye gidiyor. Kentte kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk, engelli herkes yaşıyor. Bu kentin asıl potansiyeli olan kadın söz sahibi olacak” diye konuştu.

“PROJENİ DE AL GEL DEDİK”

Seçim sürecinde kadınlardan projede aldıklarını belirten Çetin, “Köylerde birebir temaslarımız oldu. Gözlerinde çok güzel ışıltılar vardı. O ışıltıları asla unutmak mümkün değil. O ışıltılar zihnime kazıldı. Kadınların bizden tandır evleri talepleri vardı. Fırın tarzı ayakta tandırlar. Bizim yerde olan tandırlarımız tehlikeli ve sağlıksız. O talep bizim ilk icraatlarımızdan biri olacak. Edremit’te yapılacak çok iş var. Biraz dağınık bir yapısı var Edremit’in. Acil yol ve altyapı çalışmalarının yürütülmesi gereken yerler var. Bizler 3 ay boyunca bu sorunları insanlara danışarak tespit etti. Sadece bir yön üzerinde değil, çok yönlü çalışabilmek lazım. Diğer taraftan da sosyal alanda çalışmalarımız olacak. Kadın alanında birçok çalışmamız var. Mesela kadınlar bizden spor merkezleri yapmamızı istiyor. Yürüyüş parkurları değil, spor merkezleri istiyorlar. Biz oraya gidip spor yapmak istiyoruz diyorlar. Kadınlar bize boş zamanlarımızı değerlendirmek istiyoruz diyorlar. Erkeklerden de olumlu tepkiler aldık. Oturmuş bir kalıp var. O kalıpları kırmak biraz zamanımızı alacak ama o kalıpları kırmamız lazım.

“BİZİM KOLTUKLARLA İŞİMİZ YOK”

Kendisine 'Başkan Bey' gibi söylemlerin olduğunu da gülerek anlatan Çetin, eş başkanlık sisteminin de herkesin benimsediğini söyledi. Kadınların oran olarak erkeklerden fazla olduğunu belirten Çetin, “Biz eşbaşkanlık sistemini çok iyi işledik. Sürekli insanlara eşbaşkanlık sistemini anlattık ve bu sistem oturdu. Mesela seçim çalışmalarımızın son 1 ayını eşbaşkanımız Abdulkerim Sayan ile ayrı ayrı çalışmalar yaparak geçirdik. Abdulkerim Sayan Oradaysa, aslında Sevil Rojbin Çetin de orada. Sevil Rojbin Çetin oradaysa, Abdulkerim Sayan da orada. Bu halk arasında bir bilinç düzeyine de çıktı. Bizim koltuklarla işimiz yok. Biz bir yerlere rengimizi de yansıtalım gibi bir durumumuz yok. Biz ruhen duygularımızla iradelerimizle oraya güzel şeyler katabileceğimize inanıyoruz. Eşbaşkanlık aslında kadın özgürlük mücadelesinin bir kazanımıdır. Kimi zaman küçükte olsa kaygıların taşındığını hissediyorsun. Acaba kadınlar ne yapacak. Kadın kentleri derken kadınlar hep birlikte ayaklanacak kentleri ele geçirecek gibi bir algı fiziksel kalıyor. Ama sonradan insanlara bunun içeriliğini açıyoruz ve insanların bakış açısı değişiyor.” Dedi.

Seçim çalışmalarında ailesinin Hakkari'deki çalışmalarda yer aldığını da anlatan Çetin, kardeşlerinin de Van'daki farklı bölgelerde çalışma yürüttüklerini söyledi.

SEVİL ROJBİN ÇETİN KİMDİR?

1979 Hakkâri doğumlu. Yaklaşık 15 yıl boyunca HADEP, DEHAP, DTP ve BDP kadın çalışmaları alanında bulundu. 4 Yıl boyunca da Bostaniçi Beldesinde Belediye Başkan danışmanlığını yürüttü. Çetin şimdi ise Edremit Belediye eş Başkanlık koltuğuna oturdu.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim