Ömer Aytaç AYKAÇ

Şehrivan ÖZEL

 

30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler öncesi büyükşehir belediyesi dâhil ilçelerle birlikte 77 aday adayının belediye başkanlıklarına talip olduğu Van’da kadın aday adayı sayısı 2’de kaldı. Bunun üzerine gazetemize konuşan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, kadınların temsiliyetteki bu düşük oranının üzücü bir durum olduğunu belirterek kadınların bu noktada talepkar olmadığını kaydetti. Kadınlar özellikle bu süreçte daha çok ön plana çıkmaları gerektiğini söyleyen Orhan, kadınların erkekler kadar gücü ve hakkı kendilerinde görmeleri gerektiği en azından önümüzdeki süreçte belediye meclis üyelikleri için ön plana çıkmaları için teşvik edilmelerinin şart olduğunu söyledi.

 

Mart 2014’te yapılacak olan seçimler öncesi partilerde adaylık başvuruları tamamlanırken, partilerin kesin aday sayısı da netleşmiş oldu. Büyükşehir ve ilçeler nezdinde iki adayın başvuru yaptığı Van’da kadınların siyasete olan bu isteksizliğini AK Parti’nin tek kadın vekili olan Gülşen Orhan’a sorduk. İki dönemdir bir kadın vekil ile temsil edilmesine rağmen yerel yönetimler konusunda çok az ismin ön plana çıktığı AK Parti’de vekil Orhan’dan kadınlara bu anlamda başvuru çağrısı geldi. İki dönemdir Van’ı Ankara’da temsil eden ve önceki dönem kırmızı plakalı aracın da sahibi olan Gülşen Orhan’ın da kadınları temsiliyete davet ettiği söyleşide, önemli noktalara değindik. İşte o söyleşiden geriye kalanlar:

 

Nihayet adaylık başvuruları tamamlandı. Temayüller öncesi nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?

 

Yerel seçim için maraton başladı. İnşallah hem İlimizde hem de Bütün ülkede Ak Parti olarak ülke demokrasisi adına başarılı bir sınav vereceğiz ve semeresini de alacağız. Seçimler her zaman zor olur. Bu demokrasiler için geçerlidir elbette. Her kesin eşit koşullarda mücadele ettiği, vizyonuyla, başarı veya başarısızlıklarıyla tartıldığı, buna göre halktan oy aldığı eşitlikçi seçimler tabi ki sonucunda da hak edeni iş başına getirecektir. Bu vesileyle önümüzdeki yerel seçimlerde başta kendi partim ve parti seçmenim olmak üzere bütün seçmenlere ve adaylara başarılar diliyorum.

 

Kadınların katılımının bu kadar az kalmasının sebebi nedir sizce?

 

Esas konuşulması gereken konulardan biri de bu aslandı. AK Parti’ye iyi ve yetkin adayların başvurduğu doğrudur fakat bu isimler arasında kadın aday adaylarının az olması üzücü. Bu konu arz ettiği önemin çok altında bir ilgiye muhatap. O da “kadınların katılımı”. Nüfusun yarısını teşkil eden kadınlar maalesef siyasi kadro terkiplerinde bunun çok altında yer bulmaktadırlar. Bunun toplumsal, tarihi, coğrafi, geleneksel ve benzeri birçok sebepleri tabi ki var. Ama bir tarafıyla da sorumlu taraflardan en önemlisi yine bizzat kadınlardır. Çünkü siyasal katılım bireylerin şahsi azimleriyle başlamak zorundadır. Şahsen en muzdarip olduğum konu budur. Maalesef kadınlarımız kendilerinde ya böyle bir hak ya da dirayet görememekte.

 

Bu dirayetin sebebi ne?

 

Siyasi Partilere başvurular da gösteriyor ki Kadınlar bu konuda talepkar değiller. Ya da eşlerinden veya diğer erkeklerden icazet almak zorunda hissediyorlar.

 

Peki, sizin öngörünüz nedir? Neler yapılmalı?

 

Ben kadınların her türlü siyasi mevki ve görevin hakkıyla üstesinden gelebileceklerini biliyorum ve birçok örneğine de şahit oldum. İsteğim odur ki, kadınlarımız da erkeklerimiz kadar bu gücü ve hakkı kedilerinde görsün ve her türlü siyasi göreve namzet olsunlar. Böylece hali hazırdaki eşit olmayan durumu ortaya çıkaran en büyük set yıkılmış olsun. Her şey bir yana, kadınların içinde olacağı bir mahalli idare kurumu tabi ki daha düzeyli uzlaşıyla hareket edecek, haliyle bu idareleri; toplumu, aileyi, çocuğu daha fazla dikkate alan mahalli idarelere dönüştürecektir. Diğer taraftan partilerin belirleyici kurullarının da buna paralel olarak kadınları öncelemesi, “pozitif ayrımcılık” uygulaması gerekiyor. Sayın Başbakanımız, son Van ziyaretinde de yeniden, siyasette kadınların daha çok yer alması noktasında teşkilatımıza talimat vermiştir.

 

Bundan sonraki süreç için düşünceleriniz ya da tavsiyeleriniz nedir?

 

Belediye Başkanlıkları için son başvuru süreleri sona erdi ve Partime olan başvurular söylediklerimi destekler mahiyette. Maalesef kadınlar hala bu işlere talip değil. Ancak Belediye meclis üyelikleri için henüz zaman var. İnşallah en azından meclis üyelikleri için kadınlar adaylık başvurularında bulunurlar. Şahsen ben mensubu olduğum Ak Parti’de bu görevler için başvuracak kadınları destekleyeceğim. Biliyorum ki diğer milletvekili ve teşkilat mensubu arkadaşlarım da benim gibi bu konuya önem veriyorlar. Bu inançla ifade ediyorum ki Van, kadınların siyaset yapmalarının en kolay olacağı illerden biri olacaktır. 

Editör: TE Bilisim