"Van'ı bizim kazanma ihtimalimiz son derece yüksek" sözlerinin sahibi AK parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar'ın demokratikleşme paketinin kimi maddelerine dayandırdığı bu ifadelerinin gerçekliğini merak etmek bile çok olur diye düşünüyorum. Nitekim pakette Kürtlere atfedilen maddeler lütufdan ziyade zorunluluktur; "olması gerekenler"dir. Ayrıca Van ve Vanlıyı ilgilendiren bir 'demokratikleşme' paketinden 'bir şehri de bünyemize kattık' yorumunu çıkarmak hüsrana sebep olur. Tüm ulusu ilgilendiren bir mevzuda yerel politikalara eğilmek, hiç haberdar olmadığı bir şehir için tüm ulusu ilgilendiren demokratik unsurları kullanarak o şehir ile ilişkilendirmek miyop olan birinin gözlüksüz görüntü almasına benzer.

 

Halkın beklentileri bitmek bilmez. Demokratikleşme adaletin timsalidir. Adilseniz, farklılığı kişilere zarar vermediği ölçüde benimsersiniz. Adalet partisinin de o ismi bünyesinde barındırması hakkını vermesine bağlıdır. AK Partinin girişimlerini AKP iktidara geldiğinden beri değil küçümsemek eksik demek bile insani veya vicdani olmaz. Takdir ediyoruz. Hiçbir iktidarın cesaret edemediğini üstlendi, üstlenmekte. Ancak adalet Hakk adına ifa ediliyorsa "Biz sağladık" söyleminden kaçınılmalıdır. Burada (Van'da ya da Kürt nüfuslu şehirlerde) sizleri destekleyen her bireyin haklarını korumalısınız. Haklar koşullara bağlı değildir, lutfedilmez, kişi doğuştan sahiptir, onu gerektiği gibi kullanır. Dolayısıyla bir demokratikleşme paketinin her bir maddesi için şu kadar şehiri bünyemize kattık düşüncesi anti-demokratlıktır.

 

Yerel seçimlerde halk ulusal hedefleri unutur. Şehri düşünür... Van Büyükşehir oldu... evet. Lutfettiler. Ancak büyükşehiri büyükşehir yapacak çok öğe eksik Van'da... Nedense büyükşehir deyince aklıma Antalya, Gaziantep, Konya geliyor... Megakentleri saymıyorum bile... Van daha yeni Büyükşehir oldu diyeceksiniz... Evet, haklısınız ama Van yıllardır şehir... Köykent ama... Sayın Şamil Tayyar Van'ı almak için tüm ulusu ilgilendiren bir kararın itici sebep olduğunu düşünüyor olabilir. Ancak parlamentoya gönderilen SEÇİLMİŞ vekiller söz etsin Van'ın kaderinden.. Onlar tahmin etsin Van'ın kimlere gideceğinden... Onlar hesap yapsın niçin önceki seçimlerin kendi lehlerine olmadığından... Belli ki davulun sesi uzaktan hoş geliyor birilerine... Yoksa Tayyar Bey Van vekillerinden daha mı çok uğruyor Van'a?  Olsa da şaşırmam.

 

Niyetim kimseyi gücendirmek değil. Dokunsun laflarım ama. Belki ilham olur bazılarına. Siyaset oturulan koltuktan yapılıyorsa o halde 80lik dedeler herkesten daha siyasetçi... Demokratikleşme paketi gayet başarılı her ne kadar farklı eksikleri olsa da... Ancak Van'ı alma konusunda birilerinin daha başarılı adımlar atması şart... İyi olan kazansın deriz her zaman... Hizmet edecek zatı bekliyoruz... Buyursun gelsin baş göz üstüne...