HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Geri gönderme Merkezlerinde yaşanan sorunları meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemi ile önerge sundu. Özgökçe, önergesinde “Van Geri Gönderme Merkezinde mülteci çocuk Lütfillah Tacik’in dövülerek öldürülmesi ile ilgili haklarında Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava devam ederken sanık polis memurlarının halen görevleri başında olmasının sizin için bir sakıncası yok mudur? Konuyla ilgili idari soruşturma başlatılmış mıdır? Varsa soruşturmanın sonucu nedir? Sanık polis memurlarını açığa almayı düşünüyor musunuz?” ifadelerine yer verdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Geri gönderme Merkezlerinde yaşanan sorunları meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırması talebi ile soru önergesi sundu.

 

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİ TESPİT EDİLDİ”

Özgöke, 4 Aralık 2015 tarihinde Kumkapı Yabancılar Şube Müdürlüğü Yabancılar Misafirhanesi olarak bilinen, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kumkapı Geri Gönderme Merkezinde idari gözetim altında tutulan yabancıların yatakları yaktığı ve merkezde yangın çıktığı haberinin basına yansıdığını anımsatarak, “Geri Gönderme Merkezleri’nin kurulduğu günlerden bu yana gerek orada tutulan yabancıların ve gerekse bağımsız sivil toplum örgütlerinin başvuruları üzerine TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve diğer bazı resmi kurum ve heyetler tarafından ziyaret edilmiş, raporlar yazılmıştır. Ayrıca sivil toplum örgütlerinin başta Kumkapı Geri Gönderme Merkezi olmak üzere bu merkezlere ilişkin raporlarının olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bu merkezlerdeki insan hakları ihlallerini tespit eden kararlarının olduğu bilinmektedir.” Diye belirtti.

 

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE GÖZ YUMULUYOR”

Merkezlerde tutulan yabancıların şikayetlerinin neredeyse tümü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3’üncü maddesinde düzenlenen “İşkence Yasağı” ve 5’inci maddesinde düzenlenen “Özgürlük ve Güvenlik Hakkı” ihlallerini içerdiğine dikkat çeken Özgökçe, “Gerek TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu gibi resmi kurumların, gerek alanında uzman sivil toplum kuruluşlarının yayınladıkları raporlarda da temizlik, hijyen koşullarının eksikliği, denetimin olmadığı, kişilerin havalandırmaya dahi çıkarılmadığı, yeterli gıdaya erişemedikleri, sağlık hizmetlerine yeterli erişimin olmadığı, hukuki temsil haklarını kullanamadıkları iddialarını doğrular tespitlere yer verilmiştir. Birçok yayınlanan rapor ve AİHM kararlarına rağmen Bakanlığınız gerekli önemleri almayarak, Merkezlerdeki kötü fiziki koşulların ve insan hakları ihlallerinin devamına göz yumulmaktadır.” İfadelerini kullandı.   

 

“İDARECİLERİN KEYFİ UYGULAMALARIYLA YÖNETİLİYORLAR”

Geri Gönderme Merkezleri 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda düzenlendiğini ve kanunun 57’inci maddesinde merkezlerde kimlerin hangi süreyle tutulacağının belirtildiğine dikkat çeken Özgökçe, “Geri Gönderme Merkezleri ceza infaz kurumu olmamasına rağmen kötü koşullara sahip, idarecilerin keyfi uygulamalarıyla yönetilen, merkezde tutulan yabancıların cezalandırıldığı merkezler haline gelmiştir.” Dedi.

 

“ÇÖZÜM KONUSUNDA NASIL BİR YOL İZLEYECEKSİNİZ”

Özgökçe, İçişleri Efkan Ala’nın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti: “04.12.2015 tarihinde Kumkapı Geri Gönderme Merkezinde meydana gelen olayların sebepleri nelerdir? Olay hakkında sorunun tespiti ve çözümü konusunda nasıl bir yol izleyeceksiniz? Geri Gönderme Merkezleri ile ilgili size ulaşan problemler nelerdir? Raporlarda konu edilmiş şikâyetler ile ilgili girişimleriniz olmuş mudur? Bu raporlardaki tavsiyelerin uygulanması için Bakanlığınız hangi adımları atmıştır? Fiziki koşulları itibariyle birçok kez kapatılması gerektiği vurgulanan Kumkapı Geri Gönderme Merkezini kapatmayı planlıyor musunuz? Erzurum Aşkale ve Ankara Geri Gönderme Merkezlerine görevlerini ifa etmek üzere giden avukatların ve noterin engellenmesi, Merkeze girişlerine izin verilmemesi gibi hukuka aykırı keyfi uygulamalar Bakanlığınızın kararı mıdır? Bu olaylarla ilgili herhangi bir idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

 

SANIK POLİS MEMURLARI HALEN GÖREVLERİ BAŞINDA

Van Geri Gönderme Merkezinde mülteci çocuk Lütfillah Tacik’in dövülerek öldürülmesi ile ilgili haklarında Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava devam ederken sanık polis memurlarının halen görevleri başında olmasının sizin için bir sakıncası yok mudur? Konuyla ilgili idari soruşturma başlatılmış mıdır? Varsa soruşturmanın sonucu nedir? Sanık polis memurlarını açığa almayı düşünüyor musunuz?”

Editör: TE Bilisim