Selahattin Demirtaş son zamanlarda yaptıklarını ve gelecekteki planlarını Al Jazeera Türk’ten Abdülkadir Konuksever'e anlattı.

"SEÇİLMEDEN SİYASET YAPACAĞIM"
HDP Eş Başkanı olması yönünde yoğun talep olduğunu kabul eden Demirtaş bunun mümkün olmadığını vurguladı. Demirtaş, iki dönem kuralı nedeniyle seçimlerde milletvekili adayı da olmayacağını açıklayarak, "Seçilmiş olma kimliği işin doğrusu beni çok fazla tatmin etmiyor artık. Yani seçilmiş olmadan da siyaset yapılabilir." dedi.

"AİLEME ZAMAN AYIRMA FIRSATI BULDUM"
-Artık kendinize daha çok zaman ayırabiliyorsunuz sanırım?

Kendime çok uzun yıllardır zaman ayıramıyordum, şu birkaç haftalık boşlukta biraz kendime de zaman ayırma fırsatı buldum. Aileme de zaman ayırma fırsatı buldum.

"ARTIK AÇIKLAMALARI BENİM YAPMAM DOĞRU OLMAZ"
-Yoğun bir seçim dönemi geçirdiniz, göz önündeydiniz sürekli, şimdilerde daha az görünürsünüz. Yaygın görüş artık ortalarda görünmediğiniz. Böyle mi bu gerçekten?

Olması gerektiği yerdeyim aslında. Çünkü şu an merkez siyasetimizi HDP yürütüyor. Bütün grup Halkların Demokrat Partisi çatısı altında siyasetini sürdürüyor. HDP’nin eş başkanları var, grup sözcüleri var. Dolayısıyla kamuoyuna dönük parti mesajlarını verme konusunda yetkili kişiler ve organlar bellidir. Onlar daha çok bu çalışmayı yürütüyorlar. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Ben de siyasetten uzaklaşmış değilim. Ama tabii eş başkanlar dururken, parti sözcülüğü dururken kamuoyunun beklentilerine dönük açıklamaları benim yapmam doğru olmaz.

"BU BENİM AÇIMDAN BİR SON DEĞİL"
-İki dönemdir Meclis'tesiniz. Şimdi ailenize ve kendinize ayırdığınız zaman açısından daha mı özgür hissediyorsunuz?

E tabii. Daha fazla okuma fırsatı bulabiliyorsunuz çünkü o yoğun tempo içerisinde kitap okumaya bile zaman bulamıyor insanlar. Dışarıdan daha derli toplu meselelere bakıp düşünebiliyorsunuz. Yani bu benim açımdan bir son değil, bir geri çekilme değil. Fakat bu iş yoğunluğunun, temponun eskisi gibi olmaması şu anda benim için daha rahat. En azından bazı konulara eğilmemi, düşünmemi, araştırmamı kolaylaştırıyor. Evet, aileme de hiç zaman ayıramamıştım bugüne kadar. Birkaç haftadır ailemle biraz daha fazla zaman geçiriyorum.

-Onlar da memnunlardır?

Evet, eşim şunu diyor; ‘Bir eş olarak durumdan memnunum ama halkın bir bireyi olarak memnun değilim.

"HDP EŞ BAŞKANI OLMAM İÇİN ISRARLAR VAR"
Tartışmalar bizi nereye götürür şu anda kestiremiyorum tabii ki. Evet öneriler var, tekrar eşbaşkan olmam konusunda ısrarlar da var.

-HDP’den mi?

Evet, yani HDP’de eş başkan olmam konusunda hem partiden hem tabandan ısrarlar var, bunun farkındayım. Fakat bu beklentinin sırf şahsıma yönelik olmadığını da biliyorum. Çok büyük bir değerler hareketiyiz biz. Birçok insan bu değerlerin bileşkesi olarak beni görüyordu. Dolayısıyla şahsımda temsil edilen bütün o değerlerin, yeniden önde olmasını, partide görünür olmasını istiyor, bu kadar. Yoksa benim özel yeteneklerimden veya özel durumumdan kaynaklı değil bunun farkındayım. Herkesin içi rahat olsun, bütün o değerler HDP’de de temsil edilecek. Eş başkan kim olursa olsun bütün o değerler partimizde temsilini bulmaya devam edecek.

"ADAY OLMAYACAĞIM"
-Bu teklifler yinelendiğinde ‘acaba’ diye düşündüğünüz oluyor mu?

Hayır, HDP’de eş başkan konusunda bir yaklaşımım var. Kongrede eş başkan adayı olmayı düşünmüyorum. Bu düşüncem halen devam ediyor. Yani parti yönetiminde olabilirim, partide başka görevler alabilirim bu benim için hiç sorun değil. Ama şu anda parti kongresine hazırlık yapılırken eş başkanlık benim gündemimde yok.

YENİ DÖNEMDE VEKİL DE OLMAYACAK

-Biraz soğumuş olabilir misiniz siyasetten?

Hayır, siyasetten soğumak olmaz. Siyaset bizim yaşamımızın biçimidir artık. Ama seçilmiş olma kimliği işin doğrusu beni çok fazla tatmin etmiyor artık. Yani seçilmiş olmadan da siyaset yapılabilir. Bu son derece mümkün. İllâ seçilmiş olmak gerekmiyor, bir yerin başkanı olmakta gerekmiyor. Bunlar olmadan da siyaset yapılabilir ve ben galiba öbür türlüsünü daha çok arzuluyorum. İki dönem kuralı olduğu için böyle bir tartışma yok zaten. Yeniden adaylık söz konusu değil milletvekilliği için.

Editör: TE Bilisim