Yerel seçimler öncesi partiler siyasi mesajar vermeye devam ederken uzun bir zamandır sessizliğini koruyan Cumhuriyet Halk Parti Van İl Başkanı Cemal Şen, Şehrivan’a bomba açıklamalarda bulundu. 30 Martta yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Şen, hem BDP hem de AK Partiye yüklendi. Seçimler öncesi partiler arasında yaşanan gerginliklere değinen Şen, Partiler arasındaki gerginlikleri duyduğunda derinden üzüldüğünü ifade etti. Şen, “Ben isterim ki herkes el ele omuz omuza kardeşçe Cumhuriyet Caddesinde kendi türkülerini seslendirsin. Türkülerin birbirine karıştığı ortak bir dil olmalıdır. Bizi ayrıştıran bir nokta olmamalıdır. Zaman zaman bende sertleşiyorum. Fakat hiçbir zaman birbirimizi kırmamalıyız. Birbirimizin yüzüne bakamayacak noktaya gelmemeliyiz.” Dedi.

ŞEN: KIRSALDAKİ ÇALIŞMALARDAN SONRA ŞEHRE İNECEĞİZ

Adaylarını açıkladıkları günden bu yana büyük bir heyecan içerisinde çalıştıklarını ifade eden Şen, çalışmalarını kırsal alanda yürüttüklerini belirtti. Şen, “Biz adaylarımızı açıkladık. Büyük bir heyecan ve inanarak çalışıyoruz. Şuan bizim her ilçede adayımız mevcut. Büyükşehir başta olmak üzere tüm ilçelerimizde genç, dinamik, üretken, birikimli ve vizyonu düzgün arkadaşlar bulunmaktadır. Biz genel olarak kırsal alana yönelmiş durumdayız. Köylerde çalışmalarımız devam etmektedir. Biz kırsal alandaki çalışmalarımızı tamamladıktan sonra şehir merkezinde çalışmalar yapacağız. Bundan dolayıdır ki çok fazla meydanlarda görünmüyoruz.

ŞEN: HİÇBİR SİYASİ PARTİ İLE GERGİNLİĞİMİZ OLMADI

Seçimler öncesi partiler arasından yaşanan gerginliklere de değinen Şen, “Bizler seçim komitelerimizi oluşturduk. Herkes kendi alanında bir çalışma içerisindedir. Oluşturduğumuz komiteler direk olarak İl Başkanlığına bağlıdır. Ben özellikle bu seçimlerde yerel seçimlerin gerginleştirilmesini arzu etmeyen bir anlayış içerisindeyim. Başta Barış ve Demokrasi Partisi, Ak Parti ve diğer tüm siyasal partilerin bu seçimleri demokratik bir yarış ve olgunluk içerisinde geçirmesini temenni ediyorum. Özellikle seçimlerde ister istemez bazı gerginlikler ve provokasyonlar olabiliyor. Benim özellikle BDP ve AKP bunun yanında diğer tüm siyasi parti temsilcilerine çağrımdır. Kentimiz çok güzel. Kentimizde hemşerilik ilişkileri de kardeşlik temelinde devam etmektedir. Herkesin özellikle bu kardeşlik bağın güçlenmesi konusunda keyif alabileceğimiz demokratik yarış içerisinde seçimlerin yapılmasından yanayım. Bu güne kadar hiçbir siyasi parti ile gerginliğimiz olmadı olacağını da zannetmiyorum.” Dedi.

ŞEN: BİZ 2 VEYA 3 İLÇEDE ÇOK İDDİALIYIZ

CHP’nin hedefleri konusunda da açıklamalarda bulunan Şen, “Biz çok büyük hedefler koymadık. Kendi örgütsel gücümüz oranında bir hedef koyduk. Koyduğumuz hedefleri de geçmiş sayılırız şuanda. Biz 2 veya 3 ilçede çok iddialıyız. Onun ötesinde CHP’nin oy oranını 3 veya 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Büyükşehir için hedefimiz 40 Binin üzerinde oy almak. Kazanacağımızı düşündüğümüz hatta net olarak bildiğimiz ilçeler mevcut. Ancak siyasi taktik olarak söylemem yanlış olur.” Dedi.

ŞEN: ŞEFFAF BİR BELEDİYECİLİK OLUŞTURACAĞIZ

En büyük vaatlerinin sosyal ve yerel belediyecilik olduğunu söyleyen Şen, “Bizim en büyük vaadimiz sosyal ve yerel belediyeciliktir. Mesela bizler şeffaf bir belediyecilik oluşturacağız. Bizler hangi ilçede yerel anlamda iktidar olursak belediyeyi yönetme, ihaleler ve gelir gider konusunda ayda bir kez de olsa halktan kuracağımız konseyler tarafından gelir ve giderlerimizi halka şeffaf bir şekilde TBMM’nin oturumlarının canlı yayınlandığı gibi yerel TV ve radyolar vasıtasıyla halka açıklayacağız.” Dedi.

ŞEN: BİLİŞİM ÇAĞINA UYGUN BİR KENT YARATACAĞIZ

Van’da çok ciddi sorunların olduğunu ifade eden Şen, yerel seçimlerde kazanmaları durumunda uzman kadrolar ile Van’ın sorunlarına çözüm bulacaklarını belirtti. Şen, “Özellikle çarpık kentleşme konusunda büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bizler çarpık kentleşmeyi kentimize ve halkımıza yakıştıramıyoruz. İmar konusunda çok ciddi sorunlar var. Şehir planlaması konusunda çok ciddi sorunlar var. Biz bununla ilgili uzman kadro ile birlikte çalışacağız. Bu uzman kadromuzun başında eski genel başkanımız Murat Karayalçın olacak. Çünkü kendisi şehir planlamacısıdır. Ciddi anlamda eski genel başkanımızdan yararlanacağız. Kentin en büyük sorunu olan parselasyon olayını ortadan kaldıracağız. Biz ada anlayışı sitemine geçeceğiz. Artık kentimizin estetik görünümünü 2014 yılının bilişim çağına uygun bir kent yaratacağız. Özellikle TOKİ’lerde yaşanan çok büyük bir sıkıntı haline gelen su sıkıntısını gidereceğiz. Kalecik TOKİ’lerde oturan vatandaşlarımız mağdur durumdadır. Sular akmıyor, yolları çökmüş, çevre düzenlemesi yapılmamaktadır. 18. Maddenin çok ciddi haksızlıklara neden olduğunu biliyoruz. İnsanlar ciddi bir şekilde mağdur edilmiştir. Bu konuda da hem parlamento hem de yerel anlamda çok ciddi bir çalışmamız olacak. Kalitesiz borular ve yanlış döşemelerden kaynaklanan sorunlar meydana gelmektedir.” Dedi.

ŞEN: AKP’NİN PROJELERİ HAYALİ BİR MANTIK İLE HAZIRLANMIŞTIR

Birkaç gün içerisinde projelerini açıklayacaklarını ifade eden Şen, “3 veya 4 gün içerisinde projelerimizi açıklayacağız. Hayali olmayan projeleri halkımıza sunacağız. AKP’nin 650 projesi var. Bunları günlere böldüğünüz zaman her 4 günde bir projenin bitmesi gerekiyor. Buda akla ve mantığa uygun değildir diye düşünüyorum. AKP çok fazla proje ortaya koyduğu için çok ciddi projeler görmedim. AKP’nin projeleri hayali bir mantık ile hazırlanmıştır. Van’da en büyük sorunlar ulaşım, hava kirliliği, konut sorunu ve çarpık kentleşme gibi bir çok sorun var. Belediyelerde özellikle imar konusunda zaman zaman haksızlıklara neden olan bazı uygulamalar var. Bunu çok açık bir şekilde ifade ediyorum. CHP hangi ilçede belediyeyi alırsa o belediyede kesinlikle ikinci gün meclis başkanı ben olacağım tüzük gereği il başkanı meclise başkanlık eder tüm imar tadilatlarını kaldıracağım. İmar tadilatı CHP’nin belediyelerinde olmayacak.” Dedi.

ŞEN: BU PROJELER BİZE ÇOK CİDDİ GELMİYOR

AK Parti Büyükşehir adayı Osman Nuri Gülaçar’ın metrobüs projesini eleştiren Şen, “Kimisine göre metrobüs, kimilerine göre metro oluşturulması gerekiyor. Bu projeler bize çok ciddi gelmiyor. Çok uzun ve maddi yükü ağır olan projelerdir. Bana göre kentin biraz açılması gerekiyor. Kentin şuan nefes boruları tıkanmış ve kapatılmış durumdadır. Kent Cumhuriyet Caddesine hapsedilmiş durumdadır. Çok ciddi bulvarların açılması gerekir. Bu bulvarların açılmasıyla birlikte kamunun idari yapıları bu cadde üzerinden çıkarılmalıdır. Yani şehrin kalbindeki nefes boruları açılmalıdır. Cumhuriyet caddesi araçların girdiği bir cadde olmaktan çıkarılmalıdır. İnsanların eşi, dostu, sevgilisi, kardeşi ve çocuğuyla el ele tutuşup gezebileceği bir cadde haline getirilmelidir. Kent meydanları oluşturulmalıdır. Bu kentte bir tane kent meydanı yoktur. Çağdaş ülkelerde kentlerin en önemli göstergesi kent meydanlarıdır. Kent meydanları insanların rahat dolaşabileceği, nefes alabileceği gürültüsüz dinlenebileceği yerlerdir. İnsanlar kent meydanları olmadığı için belki yılda bir kere birbirlerini görebiliyor. Eğer kent meydanları olursa insanlar o kent meydanlarında mesai saatleri dışında zamanlarını birlikte geçirir.” Dedi.

ŞEN: CUMHURİYET CADDESİNİ TRAFİĞE KAPATACAĞIZ

Projelerin açıklanmasından önce alt yapının hayata geçirilmesi gerektiğinin de altını çizen Şen, “Bir proje açıklanırken önce alt yapısı hazırlanmalıdır. Alt yapı olmadan projenin hazırlanması çok doğru değil. Cumhuriyet Caddemizin durumu şuanda içler acısı bir durumdadır. İnsanlar artık kaldırımlarda yürüyemez durumdadır. Engelli vatandaşlarımız artık dışarı çıkamaz durumdadır. Engelli vatandaşlarımızın dışarı çıkma hakları ellerinden alınmıştır. Biz tüm bu sorunlara çözüm üreteceğiz. Cumhuriyet Caddesini tümüyle trafiğe kapatacağız. Caddeyi eski devlet hastanesine kadar trafiğe kapatıp başka bulvarlar açacağız. Bu kentin nefes borularını açacağız.” Dedi.

ŞEN: VANGÖLÜ KATLEDİLİYOR

Vangölünün önemli bir havza olduğunu söyleyen Şen, “Vangölü havzası çok önemli bir havzadır. Sadece Van değil çevre il ve ilçeleri de etkileyen bir havzadır. Vangölü havzasının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Havzanın kirlenmesi çok ciddi bir sorundur. Sadece Van’ın ve Türkiye’nin sorunu değil Uluslar arası bir sorundur. Özellikle kıyı şeritte bulunan belediyelerin arıtma tesisi olmamasından dolayı yapılan katliam havzaya büyük zarar veriyor. Vangölü bizim her şeyimizdir. Bu konuda biz çok önemli bir proje hazırlıyoruz.” Dedi.

ŞEN: 30 MART AYDINLIK TARİHİNİN YAZILDIĞI GÜN OLACAK

Barışın egemen olması konusunda ısrarcı olduğunu ifade eden Şen, “Kentimizi çok seviyoruz. Herkesin de benim kadar sevdiğini biliyorum. Bizim için önce bir barışın egemen olması gerektiğini düşünüyorum. Ve bu konuda çok ısrarcıyım. Partiler arasındaki gerginlikleri duyduğumda gerçek anlamda çok derinden üzülüyorum. Ben isterim ki herkes el ele omuz omuza kardeşçe Cumhuriyet Caddesinde herkes kendi türkülerini seslendirsin. Türkülerin karışması ortak bir dil olmalıdır. Bizi ayrıştıran bir nokta olmamalıdır. Zaman zaman bende sertleşiyorum. Fakat hiçbir zaman birbirimizi kırmamalıyız. Birbirimizin yüzüne bakamayacak noktaya gelmemeliyiz. Hepimizin demokrasiye demokratik tahammüllere ihtiyacı vardır. Halkımızın da sorumluluğunu yerine getireceğine inanıyorum. Ben 30 Martı bir yerel seçim olarak değerlendirmiyorum. Ben 30 Martın Türkiye’nin aydınlık tarihinin yazıldığı gün olarak ilan ediyorum. O aydınlık güne karar verecek olanda halktır.” Dedi.

ŞEN: AKILLI İNSANLAR HER ŞEYDEN KORKAR

Son olarak Başbakan Erdoğan’a da göndermelerde bulunan Şen, “CHP sol sosyal bir partidir. AKP iktidar erkini elinde bulunduran bir partidir. Önceki gün Başbakan çıkıp Yüksek Seçim Kurulunu tehdit etti. Başbakan bu savaş dilinden bu kışkırtma dilinden vazgeçmediği sürece yerelde bizim barış ile buluşmamız mümkün değildir. Buradaki Parti temsilcileri de zaman zaman biz korkmuyoruz diyor. Sanki birileri bunların üstüne bir şiddet baskı kurmuş tehdit altındaymışlar gibi bir söylemin geliştirilmesi de yanlıştır. Ben korkmuyorum desem yanlış olur. Çünkü akıllı insanlar her şeyden korkar. Ben akıllı bir insanım her şeyden de korkuyorum. Daha doğrusu yanlış yapmaktan korkarım.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN

Yasal Uyarı: Yayınlanan bu köşe yazısı/haberin tüm hakları Şehrivan Gazetesi'ne aittir. Bu içerik kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin/yazının bir bölümü aktif link verilerek kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim