Dün yazarlarımızdan Ömer Aytaç Aykaç’ın bir köşe yazısı vardı Şehrivan’da. Okudunuz mu bilmem ama Aykaç köşede Van Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylarının çokça dikkatini çekecek bir konuya yer vermişti. Yazarımız Hüseyin Çelik’in Van’da aday olmayacağını söylemiş ve bunu güzel de bir tabirle süsleyerek “Elma desem çık, armut desem çıkma” diyerek aday adaylarına artık adaylıklarını açıklamanın zamanı geldiğini hatırlatmıştı.

Tam da yazıyı okuduktan sonra aklıma adaylık bekleyen bazı isimler geldi. Hele bir tanesi var ki uzun zamandır bir ilçe başkanlığı ile ilgili yazdıklarını hayretle takip ediyorum.

Yazdıkları diyorum çünkü adaylarımız artık konuşmaktan ziyade adaylık serüvenlerine ‘sosyal medya’ üzerinden başlayıp yine ‘sosyal medya’ üzerinden bitiriyor. Bahsettiğim aday ise kendi Facebook hesabından oldukça garip cümlelerle adaylığına dair ‘vaatlerde’ ve öngörülerde bulunuyor.

Fazla meraklandırmadan açıklayayım. Bu adayın adı İlyas Haliloğlu. Beyefendi Erciş Belediye Başkanı Aday adayı olduğunu dile getiriyor Facebook sayfasında. Kendisi ile şu ana kadar tanışmadık fakat bildiğim kadarı ile bir dönem Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün de danışmanlığını yapmış. Biyografisinde halen Başbakanlık Türkiye Atom Enerjisinde görev yaptığını söyleyen İlyasoğlu köy sosyolojisi, şehir sosyolojisi, şehir planlama konularında araştırmaları bulunduğunu yazmış.

Buraya kadar bir sorun yok. Asıl sorun kendisinin sosyal medyada ilk gördüğüm anda yazdığı mesajı. Sayfasında gördüğüm mesajı okuyunca oldukça şaşırmıştım. O mesajının hemen sağında, solunda da Erciş Belediye Başkan Aday Adayı yazılarını görünce daha bir ilgiyle okumaya başladım yazdıklarını.

İlyas Haliloğlu’nun ilk okuduğum mesajında geçtiğimiz ay Van’dan Bursa’ya atanması ile ilgili bir mesaj idi. Haliloğlu, Karaloğlu’nun Van’dan gidişini memnuniyetle hatta ‘coşkuyla’ karşılayan AK Partililerden olsa gerek, büyük bir memnuniyetle karşılamıştı o atamayı. Karaloğlu’nun gidişini adeta “Oh be” diyerek kutlayan Haliloğlu böylelikle AK Parti’deki safını da belli etmişti. (Hemen bu mesajı arayacak olursanız, Haliloğlu’nun daha sonra bu mesajı profilinden kaldırdığını da belirteyim, boşuna aramayın.)

Sonraki süreçte de yazdıklarını okumaya devam ettim. Haliloğlu Erciş için aday adaylığını Erciş’te açıklamış ve gördüğüm kadarıyla çalışmalarına da başlamış. Erciş’teki ziyaretleri, vatandaş ile sohbetlerine dair bilgiler de vermiş. Esas sorun Haliloğlu’nun bunların dışında Facebook sayfasında yazıp çizdikleri.

Haliloğlu’nu takip ettikten sonra karşılaştığım mesajların noktasına virgülene karışmadan sizlerle paylaşmak istiyorum;

“Erciş Belediye Başkan aday adayı İlyas Haliloğlu”

“İlyas Haliloğlu'nun Erciş Belediye Başkan Adayı Olmasına Ünlüler Ne Diyor? Siz Ne düşünüyorsunuz?”

“Sevgili Okurlarıma; Sizlere bu gün neden Aday olduğumu anlatacağım. Neden İlyas HALİLOĞLU? 23 Ekim 2011 Deprem gecesi ve daha sonrası sayın Van Milletevekilimiz Burhan KAYATÜRK İle Erciş Şeker Fabrikası bahçesinde 18 gün, Arabanın içerisinde yatıyorduk.Gündüzleri ise zelzele nedeniyle gelen heyetleri karşılıyorduk. Adeta şehrimizin yörüngesi kaymıştı. Tüm halkımız hep aynı sesle ( Erciş bitti ) diyordu. Bende yıkılmış bu şehrin hizmetçisi olabilirmiyim ? kendime sormaya başladım . yakın arkadaşlarımla istişaresini yaptım. Erciş için aziz halkımız için, konforumuzdan, konumumuzdan vazgeçerek (KURBANLIK) olmaya karar verdim. Allah rızası için ve İnsanımızın mutluluğu için. EVET dedim. Bu davranışımzı bize çok görenler olacak , engel olmaya çalışacaklar.Biz hep beraber sayın Başbakanımızdan Halkımızın bu isteğini yerine getirmesi için haber bekliyoruz!”

“Anketlerde profili en çok tıklanan aday.”

“Sevgili Okurlarıma; Bilinmelidir ki; 1-Çevresinde sevilen ve sayılan biriyim. 2-Başarılı olacağımdan kimsenin en ufak şüphesi olmasın. 3-Ercişlilerin söylediği ve söylemek istemediği herşeyi biliyorum. 4-Değişim ve dönüşüm isteklerini paylaşıyorum. 5-Sayın Başbakanımızın yolu yolumuzdur. 6-Sokakları dinlemeniz, sizlere doğru yolu gösterecektir. Sonuçta sizi sokak onaylayacaktır. 7- Akif Diyor ki; “ Hakkımda söylenene bakarım. Söyleyene değil,( sosyal sınıfı önemli değil) Daha güçlü yarınlar için, Emanete ihanet etmeyenlerin yolu açık olacaktır.Herkes hangi emanete ihanet etmiştir. Çok iyi bilir...”

Ben kendisini tanımadığımı bir kez daha tekrarlayarak Haliloğlu ile ilgili birkaç izlenimi ve merak ettiğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum.

1- İlyas Haliloğlu Van Valisi Karaloğlu’nun Van’dan ayrılması dolayısıyla neden bu kadar mutlu oldu? Vali Karaloğlu ile aralarında bir husumet veya adaylığına engel bir durum mu vardı acaba?

2- Sayın İlyas Haliloğlu beyefendi Erciş’e aday olmuşlar. Hayırlı uğurlu olsun. Fakat görüyorum ki adaylık sürecinde sosyal medyada profilindeki ‘özgeçmişini’ avantajlarını tam bir dezavantaja dönüştürmüş. Örneğin depremle ilgili bir anısını paylaşım ardından ‘Kurban’ olmayı kabul ettim demiş. Sizin için söylemiyorum ama şu anda siyaset yoluyla seçilen hiç kimsenin ‘kurbanlık’ bir halinin olduğunu düşünmüyorum. Esas vatandaşın sırtından mevki sahibi siyasetçilerin vatandaşları fazlasıyla ‘koyun’ yerine koyduğu apaçık ortada! Bu kadar ajitasyona gerek yoktu yani!

3- Anketlerde profili en çok tıklanan aday ibaresini tekrar tekrar kullanmışsınız. Merak ediyorum profilinizin tıklanması sizin Erciş’te seçilmenizi ne kadar etkileyecek? Yani bunun seçilmeniz anlamında bir garantisi falan var mı? Bence siz profil olayından vazgeçip vatandaşın sesine kulak verin, bu sizin için daha faydalı olacaktır. Haa aklıma gelmişken ona bakarsanız Hekim Karabıyık da ORC’nin anketinde % 60’lık bir oranla Van’ın Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkanı olarak anılmıştı. Gerisini süz düşünün artık.

4- Kendinizi anlattığınız paragarftaki ‘Akif’ kimdir bilmiyorum ama “Akif Diyor ki hakkımda söylenene bakarım. Söyleyene değil, (sosyal sınıfı önemli değil).” Şeklinde yazdığınız cümlenin ben kime ait olduğunu bulamadım. Üstelik eğer siz siyaseti halk için yapıyorsanız bu cümleyi ya yanlış algılamış ya yanlış yazmış olmalısınız, sözün aslının “Söylenene değil, söyleyene bakarım” şeklinde olduğunu düşünüyorum. Yanlış mıyım?

5- “Erciş halkı diyor ki, eski yüze hayır, eski simaya hayır, eski yöneticilere hayır.” Şeklindeki ifadenize aynen katılıyorum. Siz de Erciş için yeni bir yüz, yeni bir simasınız. Lakin bu simayı pek de iyi ve doğru kullandığınızı düşünmüyorum. Vatandaş sizi nasıl görüyor bilmiyorum ama buradan bakıldığında izleniminizin sizin gördüğünüz ile çok farklı olduğunu söyleyebilirim.

Elbette ki takdir yine vatandaşındır, ama ben bu söylemlerin yerine Erciş halkına ve Erciş’te yapacaklarınıza dair daha somut mesajlar ve daha yerinde cümleleri daha yüksek sesli ve ciddi mercilerde seslendirmenizden yanayım. Zira sosyal medya herkese yaramıyor.

Sizinki de biraz öyle olmuş…

Bence…

***

Yazımı da Mevlana’nın güzel bir sözü ile noktalamak istiyorum. Sayın Haliloğlu’nun da bir yere not etmesini tavsiye ediyorum, bir bakarsınız bir yerde kullanması için lazım olur:

“Suskunluğum asaletimdendir... Her lafa verecek bir cevabım var... Lakin bir lafa bakarım lafmı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye...


SERKAN İZGİ yazdı...

Editör: TE Bilisim