Haber-Yorum: VEYSEL İZGİ - ŞEHRİVAN ÖZEL


 

30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerden sonra Van’da AK Parti cephesi iyice sessizliğe büründü. Seçimin hemen ardından vekiller Van’la adeta ilişkilerini keserken, il teşkilatı ise kayıpları oynuyor. Yerelde büyükşehir ve 11 ilçeyi kazanan BDP ise HDP’li vekilleri ile büyük bir çıkışa geçti. Seçim sonrası süreci rölantide geçiren kentin önde gelen isimleri sessizliğini korurken HDP’li 3 vekil son zamanlarda kentin önemli sorunlarını aralıksız meclise taşımaya devam ediyor!

AK PARTİ ELİNİ VAN’DAN ÇEKTİ!

Mart 2014’te yapılan yerel seçimden önce kamuoyunun büyük bir bölümünde konuşulan AK Parti’nin Van ve bölgeden elini çektiği yönündeki spekülasyonlar seçimden sonra adeta gerçek oldu. AK Partili vekiller seçimin hemen ardından adeta Van’la irtibatı keserken, Büyükşehirin galibi BDP kentte söz sahibi tek siyasi ve idari yapı olarak çıkışa geçti. Seçim sonrası kazanılan belediyelerle ilgili henüz bir hareketlilik başlamazken BDP bu süreci vekilleri ile değerlendiriyor. Belediyelerin kurulma aşamasından dolayı kentte henüz çalışmalar başlamazken Van’ın HDP’li 3 vekili soru önergeleri ile Van’ın uzun süredir konuşulan bir bir meclise taşıyor. Hem teşkilat hem vekilleriyle duraklama dönemine giren AK Parti’de yeniden oluşum tartışmaları yaşanırken HDP birbirinden önemli konuları Başbakan ve Bakanların bir bir önüne sunuyor. Bu anlamda HDP’li vekiller kentin geleceği ile alakalı yerinde tespitlere parmak basarken, AK Partili vekillerden Burhan Kayatürk ve Fatih Çiftçi ise en son Soma’da inceleme yapmak üzere objektiflere takılmıştı.

BAŞBAKAN VAN İÇİN FIRÇALAMIŞTI!

Van’da seçim öncesi adeta parti içi kavgaya dönen yerel seçim, 30 Mart tarihinden sonra AK Parti için tam bir bölünme haline geldi. Seçim öncesinde vekiller, il teşkilatı ve Büyükşehir adayı Osman Gülaçar farklı programlara göre çalışırken, AK Parti cephesi adeta iki ayrı parti gibi çalışmalar yürütmüştü. Bu dağınık çalışmalar neticesinde AK Parti seçimden büyük bir mağlubiyet almış büyükşehir başta olmak üzere 11 ilçeyi BDP’ye kaptırmıştı. Sadece 2 ilçeyi kazanan AK Parti’de vekiller kendi seçim bölgeleri olan ilçelerinde bile seçimi kaybetmiş ve bunun neticesinde mağlubiyetin hesabını soran Başbakan’ın tepkisine maruz kalmıştı. Başbakan’ın ulusal basına da yansıyan Van tepkisinden sonra Van milletvekilleri Van’da neredeyse görünmez olmuştu. Seçimden sonra sadece Burhan Kayatürk birkaç açılışta yer alırken diğer vekiller neredeyse Van’a uğramaz oldu. Öte yandan il teşkilatında ise görevden alınma ile ilgili konular sürekli gündemde olmasına rağmen herhangi bir adım atılmadı. Seçimin kaybedilmesi noktasında hedef gösterilen il teşkilatı tam kadro halen göreve devam ederken, seçimin faturasının kime kesildiği de bilinmezler arasında yer alıyor.

HDP’Lİ VEKİLLER VAN’A HAKİM

AK Parti’de bu sessizlik sürerken, yeni kazanılan belediyelerin yeniden yapılanması noktasındaki geçiş sürecini HDP’li vekiller en iyi şekilde değerlendirmeyi bildi. AK Parti milletvekilleri alınan mağlubiyetten dolayı Van’da pek görünmemeli tercih ederken, HDP’li 3 vekil Nazmi Gür, Özdal Üçer ve Kemal Aktaş seçimden önceki dönemden bu yana devam eden uzun süreli tüm sorunları meclise taşımak için fırsat buldu. Seçimden bu yana aralıksız olarak kentin önemli sorunlarını meclise taşıyan ve bu konulara cevap arayan vekiller böylelikle yerelde kazanılan seçim zaferini genelde de en iyi şekilde kullanmış oldu. Bu 3’lünün yanında Aysel Tuğluk’un Van adına hiçbir çalışmada adı geçmemiş olmasına rağmen HDP’li 3 vekil sundukları önergeler, gündeme getirdikleri konular ile adeta Van’da tam bir hakimiyet kurdu. Seçim öncesinde de Van’ın gündeme gelen tüm sorunlarının ve eksiklerinin takipçisi olan Nazmi Gür’ün yanında Özdal Üçer ve Kemal Aktaş da bu noktada çalışmalarını hızlandırdı ve adeta meclisi Van ile ilgili önergelerle topa tuttu.

AK PARTİ’DE FARKLI SENARYOLAR HAKİM

HDP’li vekiller başta Van Gölü, AFAD, elektrik kesintileri, işsizlik gibi konuları sık sık gündeme taşıyıp Van’la ilgili konuları gündemde tutmaya çalışırken, özellikle Nazmi Gür ve Özdal Üçer’in bu noktada yerinde önergeleri meclisi de meşgul etmeye yetti. Yerelde kazanılan zaferi bu noktada genel seçime de yansıtmak isteyen BDP, bunu HDP’li vekillerle çok iyi sağlarken gelecek yıl Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde de büyük bir oy almak için hem teşkilat hem de vekiller bazında iyi bir ivme yakaladı. AK Parti’de ise halen yerelin şoku bile atlatılmış değil. Şöyle ki 17 Aralık operasyonları, ve ardından gündeme bomba gibi düşen gelişmelerden dolayı henüz seçimi kaybeden iller ve teşkilatlar ile ilgili bir çalışma yapmayan Ak Parti Genel Merkezi’nin Van ile ilgili bir yaptırım yapacağı her defasında gündeme yansıyor. Bu noktada vekillerin de başarısız olmasıyla yepyeni bir oluşuma gitmesi beklenen AK Parti’de diğer bir senaryo ise bu teşkilatın önümüzdeki yıl yapılacak olan Genel Seçimlere kadar devam edecek olması. Mevcut il başkanı Abdullah Aras ve Büyükşehir Adayı Osman Nuri Gülaçar’ın Haziran 2015’te milletvekili adayı olmak istedikleri yönündeki iddialar düşünüldüğünde ise AK Parti’nin yeni yönetim oluşturma noktasında bir çalışma yaptığını ortaya koyuyor. Bazı isimlerin de şimdiden il başkanlığı için istekli olduğu bilinirken, Genel Merkez’in bu konuda çalışma yaptığı da gelen bilgiler arasında. Öte yandan vekillerle ilgili olarak ise gelecek dönem ciddi bir revizyon yapılacağı ve bu isimlerden hiç birinin ikinci kez aday gösterilmeyeceği ise beklenen gelişmeler arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim