Yeni kongresi ve ligdeki durumu ile son günlerde yeniden başlayan “Vanspor’un hali ne olacak” şeklindeki tartışmalar beraberinde Van’a bir türlü yapılamayan stadyumu da akıllara getirdi. Depremde hasar gören ve şu anda ‘idareten’ takımlara ev sahipliği yapan Van Atatürk Şehir Stadyumu’nun yerine yapılacağı konuşulan stadın yeri, büyüklüğü konuşulmasına rağmen bir anda yapımı konuşulmaz oldu.

 

Van uzun yıllardır futboldan uzaklaşmış durumda. Gerek Van’ı temsil eden Van Büyükşehir Belediyespor oynadığı lig seviyesi gerekse de bir türlü yapılmayan yeni stadyum gün geçtikçe umutların bitmesine neden oluyor. Ama her şeye rağmen ‘O stadyum Van yapılacak’ çağrıları yükseliyor. 1990 ile 2000 yılları arasında büyük başarılara imza atarak kente futbolu sevdiren Vanspor yıllar geçtikçe düşüşe geçti. Oynan futbolun yanı sıra futbolun oynandığı yerde Vanlıları yıllar geçtikçe tatmin etmemeye başladı. Van için verilen yeni stadyum sözleri her yıl ertelendi. Son olarak 2011 yılında yaşanan depremden sonra yapılan çalışmalar ve gelişmeler sonrası herkes Van’a yeni stadyum bekledi. Ancak bu beklenti de boşa çıktı ve Van için stadyum projesi hayal oldu. Bakanlığı son çalışmasında 23 ile stadyum yapılırken, stadyumu olmayan Van’ın yine başı önüne eğildi. Peki, Van’a neden yeni bir stadyum yapılmıyor? Van yeni stadyumu hak etmeyecek neler yaşıyor? Bu işin en büyük sorumlusu kim? Vanlı vekillerin buradaki pozisyonu ne ve bu sorun hiç meclise, bakanlığa taşındı mı? Tüm bu soruları işin muhataplarına, kentin önde gelen isimlerine ve Vanspor sevdalılarına ve işin ilgilisi olan isimlere sorduk…

 

YENİ STADYUM VAN’A ŞART OLDU!

Gazete olarak daha önce görüştüğümüz isimlerle Van’ın stadyuma olan ihtiyacını tartışmış ve gündeme getirmiştik. Takımın başında bulunan Zeki Yılmaz, Van ve Vanspor sevdalısı İşadamı Zahir Kandaşoğlu başta olmak üzere birçok isim Van’ın çok acil stadyuma ihtiyacı olduğu ifade etmişti. Kandaşoğlu ayrıca stadyumdan milletvekillerini sorumlu tuttu. Son yaşanan gelişmelerde bu ses daha fazla çıkmaya başladı. Van hemen hemen tüm kesimler Van’a acil stadyum yapılması gerektiğini ve bunun için vekillerin çabasının önemli olduğuna dikkat çekildi. Gerek sosyal paylaşım siteleri üzerinde gerek televizyonlarda gerekse de her platformda bu konuşuluyor.

 

YILMAZ: ACİLEN STADYUM YAPILMALI

Van Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Zeki Yılmaz, 1 milyonu aşkın bir nüfuslu kente acilen stadyum yapılması gerektiğini söyledi. Yılmaz şu sözlere yer verdi: “1 milyon 500 bine yakın nüfuslu bir kentin, deprem geçirmiş bir kentin stadyum olmayışı ne kadar doğrudur bilmiyorum. Adaletin ne denli tecelli ettiğini bilmem ancak, ne yazık ki bu ülke böyle. Daha önce yaklaşık 100 stadyum bu ülkede yapıldı. Birçok ilde 2-3 stadyum varken yenisi yapıldı. O illerin ilçelerine stadyumlar yapıldı. Ancak deprem gören ve stadyuma acil ihtiyacı olan bu şehirde stadyum yapılmadı. Van bu anlamda öncelik olmalıdır. Van’a acilen stadyum yapılmalıdır. Stadyumun yapılmamasının sebebi burası mıdır yoksa tepeden buraya bakılan bakış açısı mıdır bilmiyorum ama uygulanan bu uygulama ve gelinen nokta doğru değildir diye düşünüyorum.”

 

“HALI SAHADA ANTRENMAN YAPTIK”

Takım olarak çalışmalar için tesislerin olmadığından yakınan Yılmaz, tesisler ve stadyum için muhatapların belli olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Türkiye Futbol Federasyonu profesyonel takımlar arasında yer alan ve her zamana başarıyı hedefleyen bir takımız. Ancak geçtiğimiz hafta kar yağışı nedeniyle antrenman yapacak bir tesisimiz yok. Suni sahalarımızda da karın temizlenmemesinden dolayı halı saha da çalışma yaptık. Bir profesyonel takım halı saha da nasıl antrenman yapsın? Bu konunu muhatapları bellidir. Gerek hükümet gerekse de bakanlık bu anlamda adımlar atmalıdır. Bu adımlar atılırsa bizde destek vermeye hazırız. İnanıyorum ki çalışmalar başlarca burada yerel temsilciler ve özellikle belediye de işin içine girer ve stadyum için elinden geleni yapar. Ancak dediğim gibi muhataplar belli ve yapılması gerekenlerde bellidir.” Dedi.

 

BOZKURT: SPOR EKSİK OLURSA…

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve stadyumla ilgili fikirlerini sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden dile getiren Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt kentin gelişiminde ekonomi ve diğer alanlar ne kadar önemliyse sporunda o kadar önemli olduğunu dile getirdi. Bozkurt şu şekilde konuştu: “Sayın Zahir Beyinde (Kandaşoğlu) belirttiği gibi spor kent için önemli bir adımdır. Sporun ekonomiye de büyük katkıları var. Bizde bunu çok önemsiyoruz. Bir kentte ekonomi, sanayi ve buna benzer diğer alanlarda iyi olduğunuz zaman, ancak sporda iyi olmadığınız zaman bir şeyler eksik olur. Bu yüzden her şeyi birlikte ele alınması ve tüm alanlarda çalışmaların yapılması gerekiyor. Bizde kentin ekonomi ve sanayi isimleri olarak Van’da spor alanında güzel çalışmaların yapılmasından yanayız.”

 

“DÜNYA KULÜPLERİ VAN’DA KAMP YAPMALILAR”

Türkiye ve dünya kulüplerin Van’a gelmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, “Van çok güzel bir şehir, bu yüzden sadece ekonomi, sanayi, turizm değil sporda ön planda olmalı. Bizim spor tesislerine, güzel bir stadyuma ihtiyacımız var. Bu güzel şehrimizi spor alanında iyi kullanmalı ve gerek Türkiye gerekse de dünya kulüplerini buraya çekip kamp yapmalarını sağlamamız gerekiyor. Bu anlamda yapılması öncelik olan ilk şey stadyumdur. 1 milyonu aşkın bir kentte ve kamp için elverişli olan bir kentte spor komplekslerinin, tesislerin ve iyi stadyumların olması gerekir. Bizde bu bilinçte olduğumuz için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

BOZKURT: İŞLERE TERSTEN BAKMAK GEREKİR

Herkesin öz eleştiri yapması gerektiğini dile getiren Başkan Bozkurt şöyle devam etti: “Sporda daha önce yönetimlerle ilgili sıkıntılar yaşandı. Bana göre yönetimlerin bu anlamda biz ne yaptık, ne yapıyoruz ve ne yapmamız gerekiyor diye bilmesi gerekir. Yoksa eleştirmekle bir yerlere gelinmez. Bizimde bu bilinçte olmamız gerekiyor. Daha açık olmak gerekirse herkes öz eleştiri yapabilmelidir. Bu anlamda işlere bazen tersten bakmak gerekir. Bizde OSB olarak bugüne kadar kendimizce maddi ve manevi destek verdik. Bu anlamda desteklerimiz olmaya devam edecektir. Bu kentin sporu sadece spor adamlarının değil bizimde en büyük sorumluluğumuzdur. Bu kentte bir stadyum yoksa bu hepimizin ayıbıdır. Bizim bu ayıba bir son vermemiz gerekir. Biz her ne kadar ekonomi içinde yer alsak da spor, stadyum ve kent takımı için çalışacağız. Bu konuyu gündemimize alacak ve bu anlamda çalışmalar yürüteceğiz.”

 

BOZKURT TWİTTER ÜZERİNDEN SESLENDİ

OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt gazetemize yaptığı özel açıklamanın yanı sıra Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar da ise, “Sn. Zahir Kandaşoğlu VAN TSO'da gerçekleştirilen Van BŞB Spor Kongresinde konuştu. Yıllarca dünyanın her yerinden kulüpler, iklimimizin güzelliği açısından Van'da kamp yapmak istediklerini bize ilettiler. Fakat ne acıdır ki ne kamp yapılabilecek stadyumlarımız nede altyapımız vardı. Bu da bizim gibi insanların ayıbı değil, bu ayıp Van'dan seçilip gidenlerin ayıbıdır. Ben olsam meclisin kapısında eylem yapar yatar kalkar yine de Van'a bir stadyum kazandırırdım. Van'da stadyumların olmaması bizim değil onların ayıbı ‘Bu ayıp da onlara yeter.” İfadelerine yer vermişti.

 

KANDAŞOĞLU: VAN BÖLGEYE YÖN VERİYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van bölgede önemli bir kent olduğunu bu yüzden de stadyumun şart olduğunu söyledi. Kandaşoğlu, “Van bölgedeki tüm illerin ekonomisine yön veren çok önemli bir ildir. Nüfus olarak birçok ili ikiye katlıyor. Ancak Türkiye’nin birçok iline büyük stadyumlar, arenalar yapılırken Van’a stadyum yapılmaması çok kötü bir durumdur. Karadeniz’e, Marmara’ya, Akdeniz’e yapılan stadyumlar bölgeye ve Van’a da yapılmalıdır. Van’ın nüfusunun yarısı genç nüfustan oluşuyor. Gençler bizden stadyum talebinde bulunuyor. Biz de bunu dile getiriyoruz. Stadyum Van için acil bir ihtiyaçtır. Diğer büyük takımlar Van’a gelip, kamp yapmak istiyor ancak, tesis ve stadyum olmadığı için gelmiyorlar.” Dedi.

 

“STADYUM YOKSA SORUMLUSU MİLLETVEKİLLERİDİR”

Van’da stadyumun olmamasının tek sorumlusu Ankara’ya giden milletvekilleri olduğunu da dile getiren Kandaşoğlu şu şekilde konuştu: “Şu an koskocaman büyükşehir olmuş Van’ımızda bir tane stadyum yok. Bu ayıp kesinlikle bizim değil. Van’dan seçilip Ankara’ya giden siyasetçilerin ayıbıdır. Bence bu ayıp onlara yeter. Ben olsaydım saat içinde Mecliste eylem yapıp bu memleketin stadyumunu yapacaktım. Bu ilin stadyumu sadece bu ile de hizmet etmeyecektir. Doğu Anadolu Bölgesine önderlik eden, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomisine yön veren ve bölge adına hizmet eden bir stadyum olmalıdır. Van’ımıza büyük takımlar gelip kamp yapmak istiyor. Özellikle yaz aylarında Van’a gelmeyi çok istiyorlar.  Ama maalesef Van’da böyle bir tesis yok. Bunların tek sorumlusu Van’dan seçilip Ankara’ya giden milletvekilleridir.”

 

YİĞİT: ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

Stadyum ile ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Belediyespor Eş Başkanı Öner Yiğit çifte standardın uygulandığını belirterek, “Bu kentte bir Nur Tatar Spor Salonu yapıldı. Ancak halen çocuklar okullardaki spor salonlarından çalışıyorlar. Bu kentin tek bir profesyonel anlamda futbol takımı var. Ancak bu şehrin bir stadyumu yoktur. Bu kentte bir stadyumun olmayışı, bu kentin sporunun ve gençlerinin dikkate alınmadığının göstergesidir. Birçok şehirde stadyumlar olmasına rağmen yeni stadyumlar yapıldı. Ancak deprem gören Van’da yeni stadyum yapılmadı. Buda çifte standarttır. Stadyum yapılmaması taktirde, takımın lig yükselmesi de anlam ifade etmez. Çünkü Vanlıların rahatlıkla maç izleyebilecekleri bir saha yok. Genel bütçeden Van için bir stadyum yapılmalı ve bu stadyum aynı yere inşa edilmelidir.” Dedi.

 

İNANÇ: STADYUM İÇİN ÇALIŞMALAR VAR

Gazete olarak görüştüğümüz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise stadyumla ilgili şu sözlere yer verdi: “Mevcut stadyumumuzun yerine yeni bir stadyum yapma projemiz var. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Yapılacak çalışmalar neticesinde büyükşehir belediyesi ile de görüşmelerimiz olacak. O yerin spor imarın açılmasına dair. Bunun yanı sıra ayrıca başka bir yerde yeni bir stadyum içinde çalışmalarımız olacak. Van için çalışmalar yürütüyoruz.”

 

ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAKTI AMA…

Öte yandan geçtiğimiz dönem Van Milletvekili görevini yürüten Fatih Çiftci yeni stadın müjdelerini vermiş hatta çalışmaların başladığını da Vanlılar ile duyurmuştu. Çiftci 2014 yılı sonunda yaptığı değerlendirmede: “Biz ayrıca Başbakan ve Kalkınma Bakanlığı ile görüşerek başka bir kaynak finansmanı bulmaya çalışacağız. Yaklaşık 10 gündür bu çalışmayı başlattık. Bunu bizzat vali beyle görüşeceğim. Biz orayı Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'ne vereceğiz ve değerlendirmelerini isteyeceğiz. Bunun karşılığında ise Gençlik Spor Bakanlığı da bize yeni bir stat yapsın diyeceğiz. Van’ın çok büyük bir ihtiyacıdır. Van’a mutlak surette bu stat yapılacaktır. Van’a 20 bin kapasiteli modern bir stat için biz startımızı verdik." 


ŞEHRİVAN SPOR: ÖNDER ALTINAL – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim