ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölünü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan dip çamuru ve balçık temizliği çalışmaları devam ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda aylardır titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık 1 milyon metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. 75 iş makinesi ve 80 personel ile yapılan çalışmalar son sürat devam ederken, gölün 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkartılması hedefleniyor.

1 MİLYON METREKÜP BALÇIK VE DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ YAPILDI…

2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı törenle Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 180 milyon TL bütçeli 'İleri Biyolojik Arıtma Tesisi hizmete açıldı. Arıtma tesisinin devreye girmesiyle göl yıllardır atık sular nedeniyle oluşan kirlilikten kurtuldu. Arıtma tesisinden geri kalan kirli su doğrudan Van Gölü’ne veriliyordu. Bu da gölün kirlenmesine neden oluyordu.

HEDEF 2 MİLYON KİRLİLİĞİ GÖLDEN ÇIKARMAK!

Van Büyükşehir Belediyesi; 2021 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için harekete geçti. 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' kapsamında proje hazırlayan belediye, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalar yaptı. Bu kapsamda başlayan çalışmalar hâlâ devam ediyor. Şu ana kadar Van Gölü’nden 1 milyon metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

VAN GÖLÜ’NDE DİP ÇAMUR VE BALÇIK TEMİZLİĞİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” çerçevesinde yürütülen çalışmalarda Van Gölü’nde şu ana kadar 1 milyon metreküp dip çamuru ve balçık temizliği yapıldı. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan ve adını NASA fotoğraf yarışmasıyla dünyaya duyuran Van Gölü; turkuaz rengi görüntüsü, mavi bayraklı plajları ve sahilleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Van Gölü'nde kötü koku ve görüntüye sebep olan dip çamurunu temizleme çalışmaları, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde, arıtma tesisinin devreye alınmasının ve hayvansal faaliyetten kaynaklanan kirliliğin azaltılmasının ardından başlatıldı.

TÜM TEMİZLİK VAN GÖLÜ’NÜN TEMİZ KALMASI İÇİN…

Van Gölü’nde devam eden dip çamuru temizleme çalışmalarında şuana kadar 1 Milyon metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı. Van Büyükşehir Belediyesi'nin Van Gölü'nün korunmasına yönelik başlattığı çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda geçen yıl gölde başlayan 1. Etap dip çamuru ve balçık çalışması tamamlanırken, 2 ve 3. etaplarda da çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, Büyükşehir Belediyesi tarafından kirlilikten arındırılıyor. Büyükşehir Belediyesince başlatılan balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları ile Van Gölü’nün gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakılması amaçlanıyor.

Selahattin Demirtaş'a beraat kararı! Selahattin Demirtaş'a beraat kararı!

1’İNCİ ETAPTAKİ ÇALIŞMALAR BİTTİ, 2 VE 3’ÜNCÜ ETAPTA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR…

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda uzun süredir titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık olarak 1 Milyon metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Tuşba ilçesi İskele Mahallesi Sahil kısmında başlatılan 1. etaptaki çalışmalar tamamlanırken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2. etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3. etapta ise çalışmalar devam ediyor. 75 iş makinesi ve 80 personel ile yapılan çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkartılacak. Projede, şu ana kadar 1 milyon metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı. Temizlik çalışmalarının tamamlandığı noktalarda vatandaşlar sahil kenarında rahatça oturabiliyor.

Editör: Necmettin Dursun