ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olan Van, yoksulluğu ve kötü yaşam şartlarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Van’ın yoksulluk durumu kötüleşmeye, yoksulluk sınırı ise artmaya devam ederken ekonomiyi iyi bilen isimler de durumun iyi olmadığını teyit etti. Ülkedeki büyük şehirler büyüyüp gelişirken, Van her sene daha da geriye gidiyor. Van’ın içler acısı durumu her geçen yıl daha da kötüleşirken, açıklanan bir veri daha bunu net bir şekilde göstermiş oldu. Her gün düzenli olarak veri paylaşan TÜİK’in açıkladığı bir istatistik Van’ın kötü durumu tartışılmaya devam ederken açıklanan verilere göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde yoksulluk oranı fazlayken, yaşam koşulları kötü çıktı. Türkiye için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde yer alan iller, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller oldu. Van’ın yoksulluk ve yaşam koşulları ile ilgili Şehrivan’a konuşan Mali Müşavir İbrahim Şahin, kentin geleceğinin iyi olmadığını ve bir an önce çözüm bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

THY yılın rekorunu kırdı! THY yılın rekorunu kırdı!

TÜİK, VAN’IN İÇLER ACISI DURUMUNU YENİDEN GÖZLER ÖNÜNE SERDİ…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni açıkladı. Şehrivan’ın, TÜİK’ten derlediği verilere göre, TRB2 Bölgesi’nde bulunan Van, Türkiye’nin en yoksul ve yaşam koşulları kötü olan iller arasında yer aldı. Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen bölgesel yoksulluk sınırına göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde yoksulluk sınırı 9 bin 7 TL oldu. Verilere göre, Van’ın da yer aldığı bu bölgede her bin kişiden 205 kişi yoksul sayılıyor. Van’ı da kapsayan TRB2 Bölgesi’nde yoksulluk oranı yüzde 9,6 olarak gerçekleşti.

VAN VE BÖLGENİN YOKSULLUK SINIRINDA KALAN NÜFUSU DİKKAT ÇEKİYOR!

Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen bölgesel yoksulluk sınırına göre, Van’ı da kapsayan TRB2 Bölgesi’nde yoksulluk sınırı 10 bin 808 TL oldu. Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde her bin kişiden 379 kişi yoksul ve bu bölgede yoksulluk oranı 17,7 olarak sayılara yansıdı. Türkiye için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde yer alan iller, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller oldu. Öte yandan Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’ndeki illerde Satınalma Gücü Paritesi (SGP) kullanılarak hesaplanan gelire göre yoksulluk sınırı 17 bin 219 TL oldu. Van’ı da kapsayan TRB2 Bölgesi’ndeki illerde her bin kişiden 956 kişi yoksul sayılırken, yoksulların oranı ise yüzde 8,6 oldu. Satınalma Gücü Paritesi (SGP) kullanılmadan hesaplanan gelire göre yoksulluk sınırı 17 bin 747 TL oldu.

TRB2 BÖLGESİNDE GÖRELİ YOKSULLUK SINIRI 20 BİN 663 TL OLDU

Türkiye için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ına göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde Satınalma Gücü Paritesi (SGP) kullanılarak hesaplanan gelire göre göreli yoksulluk sınırı 20 bin 663 TL oldu. Van’ı da kapsayan TRB2 Bölgesi’ndeki illerde her bin kişiden bin 225 yoksul sayılırken, yoksulların oranı ise yüzde 7,1 oldu. Türkiye için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ına göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde Satınalma Gücü Paritesi (SGP) kullanılmadan hesaplanan gelire göre göreli yoksulluk sınırı 21 bin 296 TL oldu. Van’ı da kapsayan TRB2 Bölgesi’ndeki illerde her bin kişiden bin 362 yoksul sayılırken, yoksulların oranı ise yüzde 7,6 oldu.

ŞAHİN: VAN’DA TİCARET YOK, KENT YOKSUL

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan mali müşavir İbrahim Şahin, “Van, bölgenin en güzel illerinden biri. Doğal güzellikleri, tarihi anlamında en güzel illerden biri. Fakat Van yoksullukta ülkenin en kötü illerinden birisi. Van’da gerekli yatırımlar yapılmıyor. Gerekli üretimler olmuyor. Van’da günü birlik ticaret yapılıyor. Daha çok tüketime dayalı iş yerleri açılıyor. Bu da istihdamı getirmiyor. Van’da ticaret yok. Sınır ticaretinden gereği kadar faydalanmıyor. Kapıköy Sınır Kapısı çok acı bir durumda ticaret anlamında. Van yoksul bir kent. Van için kimse emek vermiyor, çalışmıyor” ifadelerini kullandı.

“BU YOKSULLUK NEREYE KADAR”

Şahin, kentteki işsizliğe dikkat çekerek, “İnsanların çoğu işsiz. Dışarı çıktığınızda her yerde işsiz olduğunu görebiliyorsunuz. Van bu durumu nasıl aşacak? Kent yeniden dirilecekse kent dinamiklerinin bir araya gelerek yatırıma katkıda bulunmaları lazım. İşsizliğin son bulacağı adımların atılması gerekiyor. Yoksa sadece söylemlerle bu iş olmuyor. Her şeyi devlet kurumlarından da beklememek lazım. İş insanlarının da elini taşın altına koyması lazım. Üretimin olması lazım. Üretilenlerin yurt dışına ihracat edilmesi gerekiyor. Yoksa sadece iş yeri açmakla bu durum olmuyor” dedi.

“VAN’IN GELECEĞİ İYİ DEĞİL”

Van’ın yaşam koşullarına da değinen Şahin, “Diyelim ki bir kişinin alım gücü 100 bin iken bir kişinin alım gücü ise 0,1’dir. Bunun ortalamasını almışlar. Hâlbuki yoksulluk çok daha fazla. Bunun ortalaması hiçbir zaman doğru değildir hatta çok daha fazladır. Yaşam koşulları da ekonomi ile alakalıdır. Yoksulluk yaşam koşullarıyla da ilintili. Bir il yoksulsa yaşam koşulları kötü, yoksul değilse yaşam koşulları da iyidir. Üretimin olması ve ihracatın yapılması gerekiyor” diye aktardı. Şahin, kentin geleceğinin iyi olmadığını ve buna dair adımların atılması gerektiğini aktararak sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın ekonomisi şu an çok iyi değil. Geleceği de şu an çok iyi görünmüyor. Umarım iyi yerlere gelebilmesi için mücadele edilir. İlk önce de istihdamın yaratılması lazım. Gerçek anlamda istihdam yaratılmak isteniyorsa üretim yapılması lazım. Van’da ticaretle uğraşanların hiçbir kaygı duymadan kent için bir araya gelmeleri lazım. Daha kurumsal oluşumlar olmalı. Bunlar Van’a katkı sunar.”

Editör: Necmettin Dursun