Türkiye’nin en az yeşile sahip 4’üncü kenti olan Van orman varlığının azlığı ile gündeme gelmeye devam ediyor. Kentte sık sık gündeme gelen konu Van Milletvekili Sinan Çiftyürek tarafından meclise taşınırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van genelinde toprak yapısının ağır bünyeli olması nedeniyle drenaj problemlerinin yaşanması, vejetasyon döneminin kısa olması, topraktaki tuzluluk ve kireç oranın yüksek olması ve ortalama rakımın 1.700-1.800 metre olmasına rağmen orman varlığını artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

MİLLETVEKİLİ ÇİFTYÜREK VAN’IN ORMAN SORUNUNU TBMM’YE TAŞIMIŞTI, BAKAN YUMAKLI SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Van’da ormanlık alanların artırılması talebine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi vermişti. Bakan Yumaklı, milletvekili Çiftyürek’in soru önergesini yanıtladı. Yumaklı yanıtında, kentin orman varlığının neden az olduğunu ve bu minvalde yapılan çalışmaları açıkladı.

BAKAN YUMAKLI VAN’IN NEDEN EN AZ ORMAN VARLIĞINA SAHİP OLDUĞUNU AÇIKLADI

Bakan Yumaklı yanıtında Van’da 2023 yılında dikilen fidan sayısını açıklayarak, “Orman ve orman kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi, ekosistem bütünlüğü içinde topluma sağlayacağı faydaların sürdürülebilir şekilde artırılması Orman Genel Müdürlüğümüzün görevleri arasındadır. Bu minvalde Van ilinde 2023 yılında 624 bin 450 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Van ili genelinde toprak yapısının ağır bünyeli olması nedeniyle drenaj problemlerinin yaşanması, vejetasyon döneminin kısa olması, topraktaki tuzluluk ve kireç oranın yüksek olması ve ortalama rakımın 1.700-1.800 metre olmasına rağmen orman varlığını artırmaya yönelik 2023 yılında 5.701 hektar alanda ağaçlandırma, toprak muhafaza, rehabilitasyon, sel kontrolü ve mera ıslahı çalışmaları yapılmıştır” dedi.

Vangölü Aktivistleri Derneği: Van’da su yönetim planı hayata geçirilmeli Vangölü Aktivistleri Derneği: Van’da su yönetim planı hayata geçirilmeli

BAKAN YUMAKLI: VAN ORMAN FİDANLIĞINDA 1 MİLYON ADET FİDAN ÜRETİMİNİN YAPILMASI PLANLANMIŞTIR

Van’da yapılması planlanan çalışmalara da dikkat çeken Yumaklı, “Van ilinde 2024 yılında 200 hektar alanda ağaçlandırma, 150 hektar alanda toprak muhafaza, 2.000 hektar alanda sel kontrolü ve 3.000 hektar alanda mera ıslahı çalışmalarının yanında Van ili orman fidanlığında 1 milyon adet fidan üretiminin yapılması planlanmıştır. Orman alanlarının, servetin ve artımın il ve yıl bazında dağılımına ilişkin istatistiki veriler Orman Genel Müdürlüğümüzün kurumsal internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır” diye aktardı.

VAN MİLLETVEKİLİ ÇİFTYÜREK ŞU SORULARI SORMUŞTU

“Tarafınızca yanıtlanması istemiyle Van ilindeki orman varlığı ve orman varlığının arttırılmasına yönelik çalışmalarla ilgili verdiğim 04/12/2023 tarih 7/7039 esas numaralı soru önergem cevaplanmamıştır. Bu bağlamda; Van'daki ormanlaştırma çalışmalarıyla ilgili verdiğim 04/12/2023 tarih 7/7039 esas numaralı soru önergeme cevap vermeme gerekçeniz nedir? Van'da, 2023 yılında Bakanlığınıza bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından toplamda kaç ağaç dikilmiştir? Dikilen ağaçların türleri nedir? 2024 senesi için Van'da ormanlaştırma çalışmaları anlamında Bakanlığınızın ne tür bir çalışma yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınız 2024 yılı için Van'da toplam kaç ağaç dikmeyi hedeflemektedir? Van ilinin orman varlığı olarak Türkiye illeri arasında son sıralarda yer almasının nedeni nedir?”

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ