ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Van’da havaların ısınması ile birlikte kış boyu yerde kalan karlar erimeye başladı. Sıcaklıkların artması ile birlikte başta kent merkezi olmak üzere cadde, sokak ve mahallelerde kış boyunca biriken çöp, çamur, toz ve kirlilik ortaya çıktı. Kentteki kaldırım, refüj ve yol kenarlarındaki kirliliği de gözlerden kaçmıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber birçok kentte kapsamlı temizlik çalışmaları yapılırken, henüz bir temizlik çalışmasının yapılmadığı Van için vatandaşlardan ve çevrecilerden ‘bahar temizliği’ talebi geldi. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren isimler Van’ın bir an önce kışın bıraktığı kir ve pastan arındırılması ve kent merkezi olmak üzere tüm ilçelerde kapsamlı temizlik çalışmasının yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

VAN’A BAHAR TEMİZLİĞİ ŞART!

Van’ın bahar temizliği ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, doğada yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, “Temizlik derken sadece metropol şehirlerdeki temizlik ve kirlilik üzerinde duruluyor. Oysa yaşamın olduğu her yerde özellikle suyun olduğu yerde çok ciddi kirlilik var. Dağlarda, yollarda, ovalarda, sulak alanlarda ciddi kirlilik var. Doğanın her tarafında ciddi bir kirlilik var. Kıştan çıktığımızdan dolayı kömür külünün rastgele toplandığı yerlerde ciddi bir kirlilik var. Bu anlamda sağlıklı bir yaşam için doğayı temiz tutmamız gerekiyor. Bunu yaşama hazırlamamız gerekiyor. Bu anlamda özellikle ilkbaharda halkımızın, belediyelerin hassasiyet içerisinde olması gerekiyor. İnci Kefali göçü başladı. Suyumuzun, akarsularımızın kirlenmemesi gerekiyor. Bu hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Balık sayısında ciddi düşüş var. Bu suyun azlığından ve kirlilikten kaynaklanıyor” dedi.

“VAN, KIŞTAN KALMA KİR, PASTAN ARINDIRILMALI”

Van’da kıştan kalma kirliliği dile getiren Kalçık şunları söyledi: “Canlıların yaşamını devam ettirmesi için 3 temel elementin mutlaka korunması gerekiyor. Bunlar nedir? Havamızı, toprağımızı, suyumuzu temiz tutmamız gerekiyor. Bunların kirletilmemesi gerekiyor. Hava, su, toprak kirlendiği zaman hayatımız kirleniyor. Van’da da kışın bitmesi ve güzel havaların gelmesiyle birlikte her yerde kıştan kalma kirliliği, tozu, pası görebiliyoruz. Özellikle kent merkezinde bu kirlilik gözle görünür şekildedir. Bu bağlamda herkes yetkilidir. Kurumların bazı sorumlulukları var ama her birey bu konuda yetkilidir. Mutlaka bu hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Şehrimize, sokağımıza, evimize, havamıza, suyumuza, sulak alanlara sahip çıkıp temiz tutmamız gerekiyor. Suya göz bebeğimiz gibi bakmamız gerekiyor. Herkes temizlik konusunda duyarlılık göstermelidir.”

“VAN’IN BİR BAHAR TEMİZLİĞİNE İHTİYACI VAR”

Bedelli askerliğe gelecek zam miktarı belli oldu! İşte yeni rakam Bedelli askerliğe gelecek zam miktarı belli oldu! İşte yeni rakam

Kalçık, Van’ın kapsamlı bir bahar temizliğinden geçmesi gerektiğini belirterek, “Van’daki bütün belediye başkanlarına çağrımdır; Van’ın bir bahar temizliğine ihtiyacı var. Tüm belediyeler el birliği ile Van’ı bir bahar temizliğinden geçirmelidir. Caddeler, sokaklar, yollar kirlilikten arınmalıdır. Bütün kurumlar bu konuda hassas olmalı ve onlar da bahar temizliğine girişmelidir. Halkın da buna duyarsız kalmaması ve bu çağrıya kulak vermesi gerekmektedir. Herkes evinin önünü temizlerse Van’da kirlilik kalmaz. Halkta temizlik bilinci oluşturulmalı. Çöpler yere atılmamalı. Sigara izmaritleri yere atılmamalı. Temizlik her zaman esastır. Temizliğin olmadığı yerde yaşam olmaz. Herkes temizlikten sorumludur. Yaşanılabilir bir dünya ve Van için herkes bu konuda duyarlı ve hassas olmalıdır” diye konuştu.

VANLI BAHAR TEMİZLİĞİ İSTİYOR!

Van’da yaşanan kirliliğin ortadan kalkması için temizlik istediklerini belirten bir vatandaş, “Şehrin üç merkez ilçesinin semtleri ve mahalleleri ile çarşılardakilerde dahil olmak üzere Van’ın binlerce caddesi, sokakları ve ara sokaklarında yılama, süpürme, temizlik ve çöp toplama çalışmaları istiyoruz. Yıllardır bu detaylı temizlikleri hep istedik. Bu bahar da hasret kalmayalım” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK KENTTE BAHAR TEMİZLİĞİ ÇALIŞMASI YAPILDI AMA VAN HALA BEKLİYOR

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaş, yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, “Sonbahar ve kış aylarında çarşılarımızda, semtlerimizde, mahallerimizde, mahalle aralarında, kaldırımlarda, caddelerde, sokaklarda, derelerde, kanallarda, oluklarda, kıyılarda, sahillerde, mesire alanlarında, ören yerlerinde, parklarda, okul çevrelerinde, cami çevrelerinde, gözünüzü çevirdiğiniz her yerde toz, toprak, kum, çakıl, yaprak, evsel atık, çöp, izmarit ve yoğun bir kirlilik oluştu”

“YETKİLİLER ACİLEN BU KİRLİ, İLGİSİZ VE BAKIMSIZ KALMIŞ ŞEHRE EL ATMALIDIR”

“Üstüne bir de son bir haftada bayram hareketliliği sebebiyle artan korkunç boyutlardaki kirlilik de eklenince nisan ayı boyunca yıkama araçlarıyla, vakumlu süpürme araçlarıyla ve en önemlisi en az 1000 personel ile kentin her yanında yirmi gün sürecek kapsamlı, detaylı ve özenli bir temizlik seferberliği başlatılmalıdır. Şehrimiz hakikaten çok kirli. VBB, ilçe belediyeleri, Karayolları ve DSİ acilen bu kirli, ilgisiz ve bakımsız kalmış şehre el atmalıdır” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ