ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: FATMA NUR POLATCAN – ZENÜN YEŞİL

Türkiye 31 Mart’ta sandık başına gitmeye hazırlanırken aday adayları Türkiye’nin dört bir yanında belediye başkanı olmak için çalışıyor. Türkiye’de milyonlar, Van’da ise yüzbinlerce kişinin oy kullanacağı seçimde adayların yarışı hem masada hem de sahada sürüyor. Sahada çalışan adaylar görünür olmak için kentte neredeyse her alana kullanmak için çabalarken bu durum ciddi bir görüntü kirliliği yaratıyor. Sahadaki çalışmalar son yıllarda kirlilik ve bakımsızlıkla sık sık gündeme gelen Van’da kötü görüntüyü iki katına çıkarıyor. Siyasi partilerin yanı sıra muhtar adaylarını da kavşak, direk, ağaç başta olmak üzere buldukları her yere pankart, afiş asarken bu durum çevre kirliliğine de neden oluyor. Seçim araçlarındaki sesin yüksekliği gürültüye neden olurken, bu durum Vanlıları rahatsız ediyor. Henüz bahar temizliğinin de yapılmadığı Van’ı toz ve kirlilik götürürken, seçimle birlikte bir tarafta da yoğun bir çevre ve ses kirliliği oluşuyor.

VAN’A HEM BAHAR HEM DE AFİŞ TEMİZLİĞİ ŞART!

Sıcaklıkların artması ile birlikte başta kent merkezi olmak üzere cadde, sokak ve mahallelerde kış boyunca biriken çöp, çamur, toz ve kirlilik ortaya çıkmaya başlarken kaldırım, refüj ve yol kenarlarındaki düzensizlik de yine net bir şekilde görünür olmaya başladı. Bir tarafı düzenli ve bakımlı diğer yakası düzensiz ve kirli bir tarafı bulunan Van’da yıllardır yapılan çağrılara rağmen cadde, sokak, kaldırım ve refüjler konusunda beklenilen adımlar atılmazken, bu kirliliğin yanı sıra bir de seçim kirliliği ortaya çıktı. Kentte kavşaklar, direkler, duvarlar rastgele her yere vurulan afiş, pankartlar çevre kirliliğine, seçim araçlarındaki yüksek ses ise gürültü kirliliğine neden oluyor. Seçim araçlarının çıkardığı yüksek ses ise vatandaşı rahatsız ederken, yaşanan sorunla ilgili Şehrivan’a konuşan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, “Siyasi partilerin ve muhtar adaylarının yarattığı bir seçim kirliliği var” dedi.

KALÇIK: TAM BİR SEÇİM KİRLİLİĞİ VAR

Van’da yaşanan afiş ve gürültü kirliliğine dikkat çeken Kalçık, “Seçimlerle birlikte siyasi parti adayları ile muhtar adayların yarattığı ciddi bir kirlilik var. Seçimle birlikte Van’da ciddi bir kirlilik ve kaos ortamı var. Siyasi partilerin ve muhtar adaylarının yarattığı bir seçim kirliliği var. Tüm sokaklar pankartlardan, afişlerden görünmüyor. Bu büyük bir görüntü kirliliğidir. Diğer bir kirlilik de ses kirliliğidir. Seçim arabaları durmadan Van merkez olmak üzere sokaklarda gezip seçim propagandası yapıyor. Hangi siyasi parti olursa olsun bu büyük bir ses kirliliğidir. Mitinglerde yerlere atıklar atılıyor. Her yer kirletiliyor. Bu da çevre kirliliğine neden oluyor. Yani seçimlerle birlikte hayatımızda büyük bir çevre, gürültü ve hava kirliliği oluşuyor” ifadelerini kullandı. 

“HER GÖRDÜKLERİ YERE PANKART ASIYORLAR”

Yaşanan kirlilikle ilgili konuşan Kalçık, “Bu Van’da yıllardır yaşanılan bir durum. 5 yılda bir seçimler yapılıyor ve seçimlerle birlikte büyük bir kirlilik de oluyor. Partiler bunu daha doğaya saygılı bir şekilde yapabilir. Partiler yetmezmiş gibi bir de muhtar adayları çıktı. Onların da yarattığı bir kirlilik var. Reklam yapmak isteyenler için billboardlar var. Seçim çalışması yapmak isteyenler billboardları kullanabilir. Her gördükleri binaya, her gördükleri kapıya, her direğe, görünen her yere pankart, afiş vuruyorlar. Yerlere bakıyorsunuz, her yerde el ilanları, broşürler… Hepsi kirliliktir. İletişim çağında olduğumuz bir dönemde böylesi afişlerle, pankartlarla çevrenin kirletilmesi doğru değil. Bu durum sadece insanları rahatsız eder” diye konuştu. 

BAŞKAN KALÇIK HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ

Başkan Kalçık, yaşanan kirliliğin ortadan kalkması için herkesi daha duyarlı olmaya davet ederek, “Herkesin doğaya saygılı, yaşadığı alanlara karşı hassasiyet içerisinde olması gerekiyor. Yerleri kirleten broşürlerle, seçim araçlarının yarattığı ses kirliliği ile bu iş olmaz. Herkes sosyal medyayı takip ediyor. Herkes bir şekilde kendi adayını belirledi. Kimse seçim arabalarının yarattığı ses kirliliği ile kazanamaz. Çevreye, doğaya duyarlı olmalıdır. Şehrin belirli yerlerinde pankartlar asılır. Onun dışında da yapılan her şey kirlilikten başka bir şey değildir. Belediyeler de bahar temizlik yapmalı. Bu kirlilik hastalığa yol açar” diye aktardı. 

Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi! Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi!

SADECE AFİŞ KİRLİLİĞİ DEĞİL VAN’DA BİR DE KIŞTAN KALMA ÇEVRE KİRLİLİĞİ VAR

Kalçık, baharla birlikte karın kalkmasıyla kentte oluşan kirliliğe değinerek, “Van keşke şehir olabilseydi. Ne köy olabildik ne de şehir. Van’daki en büyük olumsuzluk kömür yakılmasıdır. Bu kömür küllerinin alanlara rastgele dökülmesinden kaynaklı bir rüzgârın etkisiyle bu küller bir kirlilik oluşturuyor. Bunların alınıp üstünün kapatılıp depolanması gerekiyor. Karın erimesi ve selin getirdiği kirden, kıştan yeri yerlerin yıkanmamasından dolayı cadde ve sokaklarda bir kirlilik oluşuyor. Cadde ve sokaklar kıştan beri yıkanmamış. Van Gölü sahilinde kış boyunca oluşan evsel atıklardan kaynaklı ciddi bir kirlilik var. Van’da ne nefes alınabiliyor, ne yürünebiliyor. Yeryüzünde ciddi bir kirlilik var. Belediyeler de hiçbir bahar temizliği yapmadı” dedi.

Editör: Necmettin Dursun