Ahmet Davutoğlu’nun ardından boşalan başbakanlık koltuğuna oturan çiçeği burnunda başbakan Binali Yıldırım’ın ilk konuşmalarında sık sık kullandığı bir cümle vardı:

 

“Yolları böldük, milletimizi birleştirdik.”

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında tarihine geçecek önemli yatırımların öncüsü olan Binali Yıldırım şüphesiz Türkiye tarihinde önemli yatırımların fikir babası oldu. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi bizim Ferit Melen Havalimanımızın 5 yıllık bir türlü bitmeme sürecinde Türkiye’de Marmaray, 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi dev yatırımlara imza attı. Ardından da başbakanlık koltuğuna oturdu. Yerini ise eski arkadaşı, çalışmalarında imzası olan Ahmet Arslan’a bıraktı.

 

Ahmet Arslan, Ulaştırma Bakanı olarak İstanbul’da şehit olan Vanlı polis Soner İdil’in cenaze törenine katılmak üzere geçtiğimiz günlerde Van’a gelmişti. Arslan ismi çok ön plana çıkmasa da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığında bir Binali Yıldırım efsanesi esmeye devam ediyor. Hala en gözde bakanlıklardan.

 

Hal böyle olunca Van’daki temaslarda Bakan Arslan’a bakanlığı ile ilgili bazı konular anlatıldı. Bunlardan en önemli olanlarını Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda kendisine bir rapor halinde sunduğunu söyledi. Soğanda’nın daha sonra bir açıklama ile de bakana aktardığı konulardan en önemlisi hiç şüphesiz Van Gölü demir yolu projesiydi.

 

***

 

VAN’I BÖLÜN ARKADAŞ!

 

“Şimdi ekmeğimizi böleriz, yolumuzu böleriz, ama Türkiye’yi böldürmeyiz” diyen Binali Yıldırım’dan ve onun selefinden Van bir konuda bir bölünme bekliyor! Barışını, huzurunu, memleketini böldürmek istemeyen Van’ın bölünmek istediği nokta tam da başbakanın ve yerine gelen ismin istediği bir bölünme! Van artık yollardan ayrılmış, bölünmüş bir şekilde güzelim Van Gölü sahilinden akıp giden bir tramvay projesini istiyor.

 

Malumumuzdur. Kuzey Vangölü Demiryolu Projesi Van’ın yıllardır beklediği ama bir türlü müjdesini alamadığı bir proje. Hatta öyle ki bir dönem ilgisizlikten ve sahipsizlikten bu projenin Van’dan alınıp sadece Bitlis üzerinden gerçekleştirileceği yönünde bir noktaya kadar vardı. Kaderi tam da Van’dan diğer illere giden kurumlara ve bölge müdürlükleri gibi olacaktı. Fakat şu ana kadar da Van’ın içinde bulunduğu bir proje.

 

Gelelim bu proje üzerinden biz Vanlıların beklentisine. Evet, ortada bir Kuzey Vangölü Demiryolu projesi var. Lakin biz Vanlıların asıl beklentisi kent merkezinde daha doğrusu Edremit’ten YYÜ’ye uzanan, dolaylı olarak merkeze kadar dallanacak bir tramvay projesidir.

 

***

 

NE GÜNLERDİ AMA...

 

Hatırlayanlar bilir, 2014 yerel seçimlerinde büyük sükse yaparak Van Büyükşehir adaylığı için yarışan Osman Nuri Gülaçar’ın bomba projelerinden birisi de Edremit-YYÜ arası metro projesiydi! Diğer projeler ile birlikte büyük heyecan yaratmış. Vanlıya büyük hayaller kurdurtmuştu.

 

DBP’li Bekir Kaya’nın yeniden başkan seçilmesiyle tüm bu hayaller ‘içimizde’ kaldı. Van yeni dönemde metro, sahil yolu, Van Gölü’nün kirlilikten kurtulması, Çevre Yolu, kente yakışır bir imar beklerken kendisini hizmet anlamında en verimsiz bir sürecin içerisinde buldu. DBP’li Kaya döneminin en büyük projesi Fidanlık Projesi olarak bitmeden tamamlanırken, otogar ve daha bir çok vaat ise iki dönem içerisinde gerçekleştirilemeyen yatırımlar olarak kaldı. Türkiye’de Van ayarındaki şehirler son 2-3 dönemde hizmetin alasına nayil olurken Van asfalta, kar temizleme çalışmasına, park bahçeye ‘tav’ edilmeye çalışıldı.

 

Neyse... değil mi?

 

***

 

İLK İCRAAT BU OLSUN!

 

Öyle ya da böyle şu anda yeni bir süreç başladı. Gidenin ardından söylenebileceklerin hiç birinin artık Van’a bir katkısı olmayacak. Van kayıp bir süreç yaşadı. Şimdi ise Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın yönetiminde oluşturulan yeni kadrolar var. Belediyenin uzunca bir dönemi ‘nadasta’ geçiren isimleri Genel Sekreterlik, daire başkanlığı gibi görevlere dönmeye başladı.

 

Herkes büyükşehir belediyesini, atamaları konuşuyor. Büyükşehir önemli. Büyükşehir heyecanın merkezi. Biz her ne kadar şimdiye kadar geçen süreçte Büyükşehir olduğumuzu anlayamasak da büyükşehir bünyesinde ‘büyük’ işleri barındıran bir yapı.

 

Haliyle gözler yine yapılacak olan çalışmalara çevrildi. İşe devlet eli deyince Vanlı o büyük projelerin yeniden yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. İşte bunlardan birisi tramvay. Metro demiyorum bak, tramvaya da razıyız! Bu, tam içinde bulunduğumuz süreçte, Van’a nelerin yapılabileceğinin tartışıldığı bir süreçte Büyükşehir’in yapabileceği en büyük işlerden birisi olur. Bunun için de Sayın Vali Taşyapan’ın elinin güçlendirilmesi, projeler ile desteklenmesi gerekiyor. Ki, bu konuda Sayın Taşyapan’ın Van’ın sorunları, ihtiyaçları ve talepleri noktasındaki birikimi üst seviyede. Kendisi ile kısa bir süre önceki görüşmemizde onun gerek Valilik görevi, gerek büyükşehir belediye başkan vekilliği noktasındaki pozisyonu gerekse de bu süreçte alacağı pozisyondaki duruşu ve tutumu takdire şayan idi. Van’ın kangren olmuş sorunlarına tam hakim ve nokta atış çözümleri var. Biz gazeteciler beklentiyi söylemeden onun Çevre yolundan Van Gölü Kirliliğine, Vanspor’un öneminden trafik noktasındaki sıkıntılara kadar bir çok alanda ciddi sorunlara kafa yorduğunu görebildik.

 

Fakat hem Valilik, hem büyükşehir belediye başkanlığı bir başka deyişle Van’ın tamamının yönetilmesi zor bir görev. 1 milyon 100 bini aşkın bir nüfusun sorunlarını bir kerede çözmek mümkün değil. Yapılabilecekler var yapılamayacaklar var. İki dönem boyunca konuşulanlar var, hiç dokunulmayan işler var. Haliyle biz iki döneme döndük Van’a yapılacakları bekliyoruz.

 

***

 

HAZIR HERKESİN HABERİ VARKEN...

 

Dedim ya, Vali bey de trafik sorunun ne kadar karmaşık bir hal aldığının farkında. Bizim kadar o da Sıhke Caddesi’nin tamamının park alanına çevrilmiş olmasından, bir aracın bile zor geçiyor olmasından, İskele Caddesi’nin tek şerit olmasından, yolların bu trafiği kaldırmamasından, otopark sorunumuzun büyük oluşundan, seyyarların hatta son dönemlerde türeyen kamyonetli seyyarların çokluğundan haberdar.

 

Tam bu noktada en büyük çözüm Van’ı bu trafik yükünden kurtarmak. Van’ın tıkanmış damalara benzeyen trafiğini düzene koyma noktasında kalp görevi görecek bir hamleye ihtiyaç var. Bu da yoğunluğu alıp düzenli bir şekilde dağıtacak olan ‘tramvay’ projesidir.

 

Üstelik alt yapısı, çalışması da hazır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal öncülüğünde üniversite bu çalışmaya büyük emek harcadı. Teknik altyapı hazır, fizibilitesi tamam. Güzergahı belli, uygunluğu tescilli. Sadece bu projeyi uygulamak kalıyor.

 

***

 

UN VAR, ŞEKER VAR DAHA NE OLSUN!

 

Zamanında Battal öncülüğünde hazırlanan bu proje sayın Başbakan daha Ulaştırma Bakanı iken kendisine sunulmuş. Peyami Battal’ın bizatihi dönemin bakanı iken sunduğu projeye dair o dönemki sözleri de aynan şöyle:

 

“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Van'a geldiğinde bizler bu konuyu kendilerine açmıştık ve kendisi de projeyi olumlu karşılamıştı. Hatta bizler ana hatlarla ilgili de bir proje sunmuştuk. O zaman Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile konuştuğumuzda Van'ın Edremit ilçesinden, Kampüse kadar hafif raylı tren sisteminin kurulabileceğini söylediğimizde, bakanımızda olumlu karşılamıştı.”

 

Battal’ın bu projenin uygulanmasında sadece YYÜ’nün yeterli olamayacağı fikri var. Fakat uygulanabilirlik noktasında da maddi külfeti büyükşehir ve diğer kurumların işbirliği ile de çok denilemeyecek bir düzeyde. Battal o dönem bunu da dile getiriyor ve diyor ki: “Bu proje üniversitenin tek başına yapabileceği bir proje olmadığı için bizler siyasilerinde katkılarını bekliyoruz. Projenin hayata geçirilmesi noktasında Valiliğin ve Büyükşehir Belediyesinin de olması gerekiyor.”

 

Peyami hoca diyor ki: Edremit’ten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne kadar sahil boyunca hafif raylı bir sistem döşenir. Bu güzergahın tam da Emniyet Kavşağı dediğimiz noktasından merkeze doğru metrobüs ağları örülür. Sahil boyunca uzanan tramvay hattı hem kalp gibi yoğunluğu çeker hem de metrobüsler ile şehir merkezine kılcal damarlar gibi dağıtır. Yani hem şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu çekecek hem de kan pompalar gibi bu yoğunluğu serpiştirecek! Kulağa ne kadar da hoş geliyor.

 

O zaman Bismillah diyelim işte! Projeden Başbakan Binali Yıldırım haberdar, bakanlık haberdar!  Şimdi bu projeyi hayata geçirmenin tam zamanı değil mi? YYÜ’nün projelendirdiği bu çalışma Van Büyükşehir ve Valilik ortaklığı ve hükümet eliyle rahatlıkla hayata geçirilebilir. Deyim yerindeyse: Un var, şeker var! Helva yapmak işten bile değil!

 

Bence tam zamanı... Van’a bunu yapanın eli öpülür!

 

Öpülmez mi Allah aşkına?