Van’da Urartu Krallığı’ndan kalma 3 bin yıllık tarihi kanalın yok olmaması için Edremit Belediyesi 2020 UNESCO’ya başvuruda bulunmuştu. Van’da tarihi Şamran Kanalı’nın korunması ile ilgili yeni bir gelişme yaşanırken Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Şamran Kanalının UNESCO listesine alınması için gerekli tüm işlemlerin tamamlandığını ve gelişmelerin takipçisi olacağını söyledi.

SAY MÜJDEYİ DUYURDU

Tarihi Şamran Kanalının birkaç boyutu olduğu belirten İsmail Say, “Üzülerek söylüyorum hem kuraklık sebebi ile hem de yanlış tarım sulaması politikası sebebiyle Şamran Kanalında su azaldı. Neredeyse yok denecek durumda. Şamran Kanalının korunması için UNESCO geçici miras listesine alınması ile ilgili işlemleri bitirdik. Sadece kurumda sıra bekliyor.” İfadelerini kullandı

2020 YILINDA UNESCO’YA BAŞVURU YAPILMIŞTI

Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi! Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi!

2020 yılında Edremit Belediyesi 3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı'nın dünya mirası listesine alınması için UNESCO'ya başvuruda bulunulmuştu. Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı, dünya miras listesine girme yolundu. Urartu Kralı Menua tarafından Van'ın Gürpınar ilçesinden kent merkezine su getirmek için 3 bin yıl önce yaptırılan Şamran Kanalı, günümüzde de varlığını koruyan ve halen kullanılan en önemli Urartu mimarileri arasında bulunuyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ZENÜN YEŞİL-HAKAN İZGİ