ŞEHRİVAN ÖZEL - Kentte profesyonel olarak turist rehberliği yapan kokart sahibi rehberler mesleki değerlendirme ve sorun tespiti için bir araya geldi. Toplantıda kentin turizmine dair önemli konular da masaya yatırıldı.

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) bünyesinde profesyonel turist rehberi olarak tanımlanan profesyonel turist rehberleri, Van’da güçlenmeye devam ediyor. Son yıllarda sayıları artan profesyonel turist rehberleri Şanlıurfa Rehber Odası (ŞURO) bünyesinde çalışmaya devam ederken şu sıralar Van’da kurulacak olan bir temsilcilik için hazırlıklar yapıyor. Kentte kurulacak temsilcilik sonrası Van’da kurulup bölgeye hitap edecek bir oda hazırlığı için çalışacak olan rehberler Van ve bölgedeki önemli turların düzenlenmesinde de söz sahibi olmayı hedefliyor.

VANLI REHBERLER BİR ARADA

Kentte halihazırda kokart sahibi olan turist rehberi sayısı 40’ı bulurken, kentteki turizm hareketliliğinde söz sahibi olan rehberler bir araya geldi. Rua Otel’de gerçekleşen buluşmaya katılan rehberler meslekle ilgili bazı sorunları çözüme kavuşturmak için istişare yaptı. Toplantıda son dönemlerde sayısı artırılan kaçak turlar, denetimler ve ajans faaliyetleri gibi önemli konular konuşuldu. Toplantıda konuşan ŞURO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve bölgeden sorumlu isim olan Özkan Deniz, kentteki rehberlerin kalitesinin çok yüksek olduğuna vurgu yaparak temsilcilik ve benzeri çalışmalarla bu anlamdaki iyi gidişatın süreceğini söyledi.

REHBERLER KENTİN TURİZMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAYI HEDEFLİYOR

Toplantıda ayrıca kentin turizmdeki yükselişi, mevcut eksikler ve rehberlerin rolü de konuşulurken, Vanlı rehberler adına söz alan rehberler kentin turizminde rehberlerin en önemli paydaşların başında geldiğini söyledi. Rehberler adına konuşan turizmci ve turist rehberleri Doğu Ekspresi, Kars’taki kış turizm hareketliliği gibi önemli hareketliliğin Vanlı rehberlerin öncülüğünde geliştiğini söylerken Van’da da benzer bir çıkışın devam etmesi için kentteki kurum ve kuruluşların iş birliği ve ortak çalışma içinde olması gerektiğini söyledi.

GÜÇLÜ BİR YAPILANMA OLUŞACAK

Van’daki kış turizminin gözdesine yoğun ilgi! Van’daki kış turizminin gözdesine yoğun ilgi!

Birçok ismin görüş bildirdiği toplantıda hem kentteki turizm hareketliliğinin profesyonel bir şekilde işlemesi hem de kentin turizmde marka haline gelmesi için atılması gereken adımlar da konuşuldu. Turist rehberlerinin kentteki yapılanmasının turizme de yön vereceği konuşulurken, temsilcilik gibi kurumsal oluşumlarla kentte turizm ile ilgili çalışmalarda da aktif bir rol alınacağı belirtildi. Öte yandan toplantıda mesleki faaliyetler ve eğitim programları yapılmak üzere de karara varıldı.

Kaynak: VEYSEL İZGİ/ŞEHRİVAN ÖZEL