Van'da yaşanan kiralık daire fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında artan talep ve arz dengesizliğinin yanı sıra yaşanan ekonomik krizin getirdiği yüksek enflasyon yer alıyor. Van'ın merkezi ve yoğun nüfuslu bölgelerinde, yeni yapılan konut projelerine olan talep oldukça yüksek. Bu talep artışına karşın yeterli konut arzının sağlanamaması, fiyatları tavan yapmış durumda bırakıyor. Emlak sektöründe faaliyet gösteren uzmanlar, konut fiyatlarında ve kiralık daire fiyatlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtirken ev sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra kiracılar da bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor.

3+1 DAİRENİN FİYATI 10 BİN TL OLDU

Bir önceki yıla oranla yüzde yüzden fazla artış gösteren kiralık daire fiyatlarındaki artış emlak ilan sayfalarında daha net gözlemlenebiliyor. Bölgede göç hareketlerinin artması da kiralık daire fiyatlarındaki yükselişi destekleyen diğer bir etken olarak gösteriliyor. Son dönemlerde emlak ilan sayfalarında 3+1 bir dairenin aylık kiralama bedelinin 10 bin TL’nin üzerine çıktığı, 2+1 bir dairenin kiralama ücreti 8-9 bin TL de seyrettiği 1+1 kiralık dairelinin fiyatı ise 4-6 bin TL de olduğu gözlemlenmektedir. Kiralama fiyatlarında dairenin konumu ve eşyalı olma durumu da rol oynamaktadır.

“DAR GELİRLİ AİLELERİ VE ÖĞRENCİLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Kiraların rekor seviyelere ulaşması, ev sahibi olmak isteyenlerin ve kiracıların büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Öğrenciler için de kira masrafları, eğitim dönemlerinde maddi zorluklar yaşamalarına yol açmaktadır. Emlak sektöründe uzmanlar, Van'da kiralık daire fiyatlarındaki yükselişin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyorlar. Talep ve arz dengesizliğinin yanı sıra inşaat malzemelerindeki fiyat artışları ve ekonomik koşullar, fiyatların daha da yükselmesine katkıda bulunabilir.

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

TALEP VE ARZ DENGESİZLİĞİ

Van’da kiralık daire fiyatlarının artışına karşı tedbirli olmak ve ekonomik koşulları dikkatlice değerlendirmek zorunda. Uygun fiyatlı kiralık daireler için farklı bölgelerde araştırmalar yapmak ve uzmanlardan destek almak, ev sahibi olmak isteyenlerin avantajına olacaktır. Talep ve arz dengesizliği, göç hareketleri ve ekonomik koşullar, fiyatların yüksek seviyelerde kalmasına neden olmaktadır.

Kaynak: ARTİ1HABER