ŞEHRİVAN ÖZEL - Türkiye’de turist rehberliğini profesyonel olarak yapan turist rehberlerinin üst çatısı olan Türkiye Turist Rehberler Odası’nın Türkiye genelindeki bölgesel odalaşma süreci devam ederken Van’da da önemli bir temsilcilik açıldı. Halihazırda Doğu ve Güneydoğu’da tüm illerde görev yapan turist rehberlerinin bağlı olduğu Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO), turizmde bölgenin lokomotifi olan Van’da İl Temsilciliği kurdu.

TUREB’in Türkiye’deki ilk uygulaması olan Van İl Temsilciliği’nin seçimi Şanlıurfa Rehberler Odası yönetiminin ve Vanlı rehberlerin katılımıyla gerçekleşti. Şanlıurfa Rehberler Odası başkanı Merve Ofluoğlu, başkan vekili Yakup Bedlek ve Yönetim kurulu üyesi Müslüm Çoban’ın katıldığı seçimde, Van’da kurulan temsilciliğin başkanlığına Vanlı turist rehberi Ebru Uman seçildi.

ŞANLIURFA’DAKİ İLK KADIN BAŞKANDAN SONRA İLK KADIN TEMSİLCİ DE VAN’DAN SEÇİLDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan ve Van’ın temsilciliği için yapılan ilk seçimde renkli görüntüler oluştu. Van’ı turizm adına temsil eden rehberlerin büyük bölümünün katıldığı seçimde divan kurulu başkanlığını Ferzan Demirtaş, Hazar Faruk Güven ve Dilara Deniz yer aldı. Divan kuruluşunun oluşturulması sonrasında oy verme işlemi tamamlanırken, üyelerin tamamının oyunu alan Ebru Uman başkanlığa, Ezgi Bayram Öz ve İdris Turan ise yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Türkiye’nin ilk kadın oda başkanı olan Merve Ofluoğlu’ndan sonra ilk temsilci ve ilk kadın temsilci de Ebru Uman oldu.

VAN VE ÜLKE TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Seçimin ardından hem temsilcilik hem de turizm adına konuşmalar yapan ŞURO ve Van İl Temsilciliği üyeleri Türkiye’de ilk temsilciliğinin Van’da kurulmasının önemine değindi. Türkiye’de ilk uygulama olan bu temsilcilik ile Van ve ülke turizmi noktasında önemli bir yere sahip olacağına vurgu yapan isimler, mesleki anlamda da bu kuruluşun önemli olduğunu ifade etti. Mesleki dayanışmanın yanında, yasal rehberliğin yaygınlaşması ve kentin turizmi konusunda rehberlerin daha etkin bir role kavuşması gibi önemli görevlere değinilirken başkanlığı kazandıktan sonra konuşan Ebru Uman, “Ben yok biz varız, bundan sonraki süreçte mesleğin icrası ve kentin turizmi noktasında daha aktif ve daha etkin olacağız” dedi. ŞURO yönetiminde yer alan Vanlı rehber Özkan Deniz de bu temsiliyetin kurulması ve Vanlı rehberlerin dayanışmasından dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Van Kültür Yolu’nda ortaklaşmayı başardı! Van Kültür Yolu’nda ortaklaşmayı başardı!

Kaynak: VEYSEL İZGİ/ŞEHRİVAN ÖZEL