Dün, Van’ın Özalp, Saray ve Çaldıran ilçelerinde etkili olan sağanak, birçok mahallede sele yol açtı. İlçelere bağlı birçok mahallede sel meydana gelirken, bazı evleri su bastı ve tarım arazileri zarar gördü. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’da yaşanan selleri meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Sayyiğit, selden zarar gören tarım arazilerine dikkat çekerek bu anlamda vatandaşlara desteklerin yapılması gerektiğini belirtti.

MİLLETVEKİLİ SAYYİĞİT, VAN’DA YAŞANAN SELLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI…

Sayyiğit, Van’da geçmiş yıllarda yaşanan sel felaketlerine de değinerek, “Seçim bölgem Van’da her yılın aynı döneminde meydana gelen selden birçok insan maddi ve manevi zarar görmektedir. Başkale ve Erciş ilçelerinde Haziran 2020’de, yine Temmuz 2021’de Başkale’de sel yaşanması sonucunda; birçok evi su basmış, onlarca dönüm arazi sular altında kalmış ve yüzlerce küçükbaş hayvan can vermişti” dedi.

“GÜNLÜK YAŞAM SEKTEYE UĞRAMIŞTIR”

Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi! Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi!

Dün yaşanan sellerden dolayı tarım arazilerinin zarar gördüğünü dile getiren Sayyiğit, “Aynı şekilde 25 Temmuz 2023 tarihinde de başta Özalp ve Çaldıran ilçelerimizde olmak üzere birçok yerde sel meydana gelmiştir. Aldığımız ilk bilgilere göre Özalp’ın Boğazkesen mahallesinde bazı yerlerde su taşkınları yaşanırken tarım arazileri de zarar görmüştür. Yine Çaldıran’ın Soğuksu mahallesinin Uzunyol mezrasında da ekili tarım alanları selden etkilenmiş, biçilen otlar suya kapılmıştır. Yaşanan selden dolayı mahalle sakinlerinin günlük yaşamı da sekteye uğrarken mevcut ekonomik krizin etkileri de büyümektedir. Çünkü yaşanan doğa olaylarının etkisinin en aza indirilmesi amacıyla herhangi bir adım atılmamaktadır” diye aktardı.

“SELE KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMADI”

Sayyiğit, çözüm noktasında adımların atılması gerektiğini belirterek, “Bunun yanında birkaç yıldır Haziran ve Temmuz aylarında sel meydana gelmesine rağmen halkın uyarılmadığı ve sele karşı önleyici tedbirlerin alınmadığı görülmektedir. Dolayısıyla yetkili kamu kurumlarının da ihmali söz konusu olmasından dolayı maddi zararın faturasının yurttaşa çıkarılması yerine tanzimi noktasında adımlar atılması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

“SELE KARŞI NEDEN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMAMAKTADIR?”

Milletvekili Sayyiğit, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Van’ın Özalp ilçesine bağlı Boğazkesen Mahallesi ile Çaldıran ilçesinin Soğuksu Mahallesi’ne bağlı Uzunyol mezrasında 25 Temmuz 2023 tarihinde meydana gelen sele ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapılmış mıdır? Van’ın Özalp ve Çaldıran ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde görülen sele ilişkin zarar ziyan tespiti yapılmış mıdır? Oluşan maddi zararın boyutu ne kadardır? Yurttaşın uğradığı maddi zararın tanzimi için adım atılacak mıdır? Van’da Temmuz 2023’te yaşanan sel hakkında önerge tarihine kadar hangi çalışmalar yapılmıştır? Van’da her yılın benzer dönemlerinde tekrar eden sel olaylarına karşı neden önleyici tedbirler alınmamaktadır? Bununla ilgili Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”

Editör: Necmettin Dursun