Özgür Özel sosyal medya hesabında Van'a dair açıklama yaptı! Özgür Özel sosyal medya hesabında Van'a dair açıklama yaptı!

Geçtiğimiz aylarda Van’da yaşanan büyük ot yağını sonrası bir çok esnaf kayıplar yaşamış, Samancılar kooperatifinin bulunduğu alandaki yangın ciddi zararlara sebep olmuştu.

Van’daki o yangının yankıları sürerken, YSP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, konuyu Ticaret Bakanlığı’na bir soru önergesi olarak sundu.

Geçtiğimiz haftalarda konuyu bakanlığa taşıyıp Esnafların durumu ile ilgili bilgi isteyen Van Milletvekiline Ticaret Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bakan Ömer Bolat adına yapılan açıklamada Van’daki yangında zarar gören esnaf ile ilgili şu ifadeler yer verildi;

“BAKANLIĞA HERHANGİ BİR BAŞVURU OLMADI”

Bakanlığımız görev ve yetki alanına giren hususlar itibarıyla önergenize ilişkin cevaplarımıza aşağıda yer verilmiştir: Yangında zarar gören işyerlerine yönelik hasar tespit ve tazmin çalışmaları Van Valiliğince yürütülmekte olup bahsi geçen yangında zarar gören kooperatif ve esnaf sanatkârlara ilişkin olarak Bakanlığımıza iletilmiş herhangi bir başvuru bulunmamaktadır.”

2 BİN 770 ESNAF KREDİLERDEN FAYDALANDI

“Bununla birlikte, söz konusu esnaf ve sanatkârların, esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin kefaletiyle hazine destekli kredilere başvurabileceği değerlendirilmektedir. Öte yandan, Van ilinde 2023 yılında esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatifleri kefaletinde hazine destekli kredilerden 2.770 esnaf ve sanatkâr yararlanmış olup 963.735.846 TL kredi kullanımı gerçekleşmiştir

NE OLMUŞTU?

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Van Gölü ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifinde 5 Haziran 2023 tarihinde yangın çıkmış, bazı işyerleri tamamen yanarken onlarca işyeri ise ciddi oranda zarar görmüştü. Tonlarca saman, yem ve kepeğin yandığı belirtilerek oluşan maddi zararın milyonlarca TL olduğu belirtilmiş, yetkililerden oluşan maddi zararın tespit edilerek gerekli adımların atılması çağrısı yapılmıştı. Bunun üzerine Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit konuyu yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşımış, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a; esnafın zarar ziyan tespitinin yapılması, yangında oluşan maddi zararla ilgili çalışmalar, esnafın mağduriyetinin giderilmesi hususlarını sormuştu.

Editör: Ömer Aytaç Aykaç