ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Van’da 24 yıl sonra yeniden düzenlenen bir etkinlik olması ile dikkat çeken ‘Tour of Van’ adlı uluslararası bisiklet yarışı dün start aldı. Son olarak 1999 yılında yapılan 470 kilometrelik parkura sahip ‘Tour of Van’ yarışması gözlerin bir kez daha Van’a dönmesine sebep olurken bir yandan da son dönemlerin güncel tartışmasını gündeme getirdi. Şehir içi yollar, trafik sıkışıklığı, alternatif ulaşım araçlarına ayrılan yolların azlığı ile gündeme gelen Van’da festivalle birlikte hem kapatılan yollar hem yaşanan mağduriyet hem de bisiklet yollarının azlığı bir kez daha hatırlandı. Van’da son yıllarda sıkça eksikliği vurgulanan bisiklet yollarının olmaması bu festival nedeniyle bir kez daha hatırlanırken yolların felç olması konusu bir kez daha konuşuldu. Yolların kapalılığı kentte yaşayan vatandaşlardan tepki alırken bisiklet kullanıcıları ise bir kez daha “Van’a bisiklet yolları şart” vurgusu yaptı.

YARIŞ BAŞLADI, TRAFİK FELÇ OLDU

Van Gölü Havzası ve Van’ı tanıtmak, yerli ve yabancı turistlerin Van’a ilgisini artırmak ve Van Gölü farkındalığına katkı sağlamak amacıyla kentte çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu anlamda Van’da her yıl düzenli olarak bisiklet festivali düzenlenirken, bu etkinliğin yanı sıra kentte 24 yıl aradan sonra ilk defa bisiklet yarışı düzenlendi. En son 1999 yılında yapılan ‘Tour of Van’, uluslararası bisiklet yarışının startı yeniden Van’da verilirken, etkinlik öncesi kentteki bazı yollar kapatıldı. Etkinlikten dolayı kapatılan yollar tepkiye neden olurken, çok sayıda bisikletlinin olduğu Van’da hâlâ bisiklet yollarının olmaması bu etkinlikle yeniden gündeme geldi.

ETKİNLİK O EKSİKLİĞİ YENİDEN HATIRLATTTI

Neredeyse ülkenin her yerinde bulunan ve ulaşıma katkı sağlayan bisiklet yollarının 1 milyondan fazla nüfusu bulunan ve çok sayıda bisikletlinin bulunduğu Van’da hâlâ bisiklet yolları bulunmuyor. Halihazırda kent merkezinde ve kent dışında bisiklet yolları, park alanları, durakları bulunmayan kentte hem bisiklet kullanıcıları hem de yeni nesil ulaşım araçlarını kullananlar sıkıntı yaşıyor. Bu etkinlikle bisiklet yollarının eksikliği bir kez daha gündeme gelirken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Pedalşör Bisiklet Grubu Başkanı Adem Aslan, olan yolların bisikletlilere uygun olmadığını ve Van’ın bisiklet yollarına ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

“VAN’DA BİSİKLET YOLLARININ EKSİKLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK VE YAŞADIK”

Bisiklet yarışı ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Pedalşör Bisiklet Grubu Başkanı Adem Aslan, kentte bisiklet yollarının eksiz olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Çok güzel bir etkinlikti. En son 24 yıl önce yapılmıştı. Bu yıl çok sayıda bisiklet etkinliği yapıldı. Fakat bugün bisiklet yollarının eksikliğini bir kez daha gördük ve yaşadık. Otoyolda sağ veya sol tarafta üç bisikletin yan yana gidebileceği boş yollar var. Bunlar bisiklet yolu haline getirilebilir. Edremit’te bisiklet yolu olabilecek yollar var. Bisiklet yolunun olmaması bizim için ciddi problemler yaratıyor. Geçen gün 4 defa kaza atlattık. Bazı yerlere mobil ışıklar konulabilir. Karşıdan karşıya geçmek için bisikletlilere mobil ışıklandırmalar konulabilir. Sensörlü trafik yolları yapılabilir. Bunlar yapılabilir şeyler. Maliyetleri de çok yüksek değil. Çok ciddi şekilde problem yaşıyoruz. Araçlar bize yer vermiyorlar. Daha doğrusu bisikleti araçtan saymıyorlar.”

ASLAN: VAN’IN BİSİKLET YOLLARI YETERSİZ

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

Aslan, Van’da günde 7 bin kişinin bisiklet kullandığını belirterek, “Şu an bisikletle gidebileceğimiz hiçbir yer yok. Van’ın bisiklet yolları yetersiz. Yapmıyorlar. Bisiklet yolları olsaydı bisikletle ilgili etkinlikler de daha rahat olacaktı. Van gelişmekte olan bir şehir. Doğası, rakımı, havası bisiklet için uygun. Bisiklet etkinlikleri de artacak. Van’da günlük 7 bin bisiklet sürücüsü trafiğe çıkıyor. Bisiklete önem vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Resmi kurumlardan taleplerimiz var. Bisikletçilere destek istiyoruz. Bugünkü programa kendi grubumdan 12 genç katılabilirdi. Biz sponsor veya destek alamadığımız için etkinliğe yarışmacılarımızı sokamadık. Kimse Van’da bisikletlilere destek olmuyor. Biz Van’daki bisikletlilerin de yollarının açılmasını istiyoruz” diye aktardı.

“VAN KALESİ’NDEN EDREMİT’E NEDEN BİR BİSİKLET YOLUMUZ YOK?”

Van’da birçok noktada bisiklet yolunun yapılabileceğini aktaran Aslan, “Yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Polis lojmanlarının önündeki bisiklet yolu bizim için uygun değil. Sürekli camlar ve dikenlerle karşılaşıyoruz. Oradaki diğer şeridi kapatıp bize temin edebilirler. Hastanenin oradaki şeridi bize temin edebilirler. Bisiklet, motosiklet ve scooterliler bu yollara girdiğinde trafik kitlenmeyecek. Van Kalesi’nden Edremit’e neden bir bisiklet yolumuz yok? Şehir içinde trafik kaldırmayabilir ama İpekyolu Caddesi’nde neden bisiklet yolu yok? Kaldırımların bir tarafına sadece iki bisikletin geçebileceği şekilde bisiklet yolu yapılabilir. Resmi kurumlar bu konuların üzerinde durmuyor” dedi.

“BAKIMSIZLIKTAN DOLAYI VAN’DAKİ HİÇBİR BİSİKLET YOLUNU KULLANMIYORUZ”

Aslan, birkaç yerde olan bisiklet yollarının da bakımsız olduğunu ve bisikletlilerin bakımsızlıktan dolayı o yolları kullanamadığını vurgulayarak, “Van’daki bisiklet yollarını yapıp kendi haline bırakıp gitmişler. Tuşba’daki bisiklet yolunda bisiklet sürmeniz imkansız çünkü lastiğinizin patlaması yüzde 100 garanti. Yolda dikenler camlar var. Oradan gidemiyoruz çünkü can güvenliğimiz yok. Edremit’teki bisiklet yolunda perişan oluyoruz. Üstümüz başımız çamur oluyor. Fıskiyeleri bisiklet yolunun üzerine yapmışlar. Su bisiklet yolunu perişan hale getiriyor. Hep çamur, hep su. Bisiklet yolunu yaparken çok az eğim olacak ki su sağ tarafta veya sol tarafta biriksin. Hiçbir gider yok, önlem yok. Su olduğu gibi üzerimize geliyor. Bisiklet yolunu yaparken de üzerinde durmak lazım. Yolları bisikletlilere göre yapmak lazım. Bakımsızlıktan dolayı Van’daki hiçbir bisiklet yolunu kullanmıyoruz” diye konuştu.

Editör: Şaban Beyazsaç