ŞEHRİVAN HABER: AYDAN KAYHAN-FATMA NUR POLATCAN

Bir zamanlar ihracatta iyi noktada bulunan Van, geriye sarmaya devam ederken, kentin ihracatının iyi noktalara taşınması için çağrılar ve çalışmalar yapılıyor. Söylemler ihracatı artırmaya yetmese de kentte önemli buluşmalar ile bu hedefin ciddiyeti sıkça gündeme getiriliyor. Bu kapsamda MÜSİAD Van Şubesi ev sahipliğinde ‘Afrika’nın Ekonomik Potansiyeli’ adlı bir söyleşi düzenlendi. Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu ve Bosphorus Expo Kurucusu Utku Bengisu’nun katılımıyla gerçekleşen söyleşide Van’dan Afrika’ya nasıl ihracat yapılacağı konuşuldu. Söyleşide konuşan Bengisu, Van’ın ülkedeki diğer kentler gibi Afrika’ya ihracat yapabileceğini dile getirerek, “Gelin bunun fitilini hep birlikte ateşleyelim ve Van’ın girişimcisini, Van’ın değerini Afrika’ya taşımak noktasında elimizden geleni yapalım” dedi.

Munzur Festivali’nin tarihi belli oldu Munzur Festivali’nin tarihi belli oldu

BENGİSU: ORTAK BİR VAN İHRACAT MARKASI OLUŞTURULABİLİR

MÜSİAD öncülüğünde Van’da düzenlenen Afrika’nın Ekonomik Potansiyeli adlı söyleşide konuşan ilk isim olan Utku Bengisu, Van’ın ihracat markası oluşturabileceğini belirterek, “Bir başarı hikâyeniz var ama bunu ihracatla da yapmak lazım. Bir ihracat merkezi kurmanız gerekiyor. Bir ortak proje kurgulanarak Van’ın üretmiş olduğu bütün değerleri tek bir noktada Afrika’ya açarak başlayabilirsiniz. İki kişinin bir Van markası ortaya koyması, alıcılarla irtibat kurması, bir CNN yazılımıyla alıcıların Van ile sürekli irtibat kurabilecekleri ekosistem oluşturmak hiç zor değil. Bunu Sakarya, Afyon, Antalya neden yapıyor? Sadece bu işe zaman ayırdığı için.”

“VAN’DA ÖNEMLİ İŞ KURULUŞLARI VAR”

Van’da çok önemli dernekler, STK’lar, çok önemli iş kuruluşları var. Ortak bir Van ihracat markası oluşturulabilir. Herkes belli saatlerde ihracat desteği alabilir. Herkes belirli saatlerde ihracatıyla ilgili girişimde bulunabilir. Ben inanıyorum ki Van’ın STK temsilcileri burada bir hareket başlatırsa THY size rahatlıkla sadece vergileri karşılığında 40-50 tane bilet belli periyotlarda sizin seçtiğiniz hedef ülkeye böyle bir organizasyon için destek verecek. KOSGEB de buna bir teşvik sunacak” ifadelerini kullandı.

“VAN’I AFRİKA’YA TAŞIMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM”

Van’ın Afrika’ya ihracat yapabileceğini dile getiren Bengisu, “Van’ın değerini Afrika’ya taşımak için gelin ilk organizasyonumuz olan 26-27 Şubat’ta gerçekleştirilecek fuarda bir standı ücretsiz verelim. İçinizden bazı temsilcileri seçelim. O firmalarla görüşmeleri sağlayalım. Yabancı dil bariyerini biz aşalım. Bu bölgede üretilen ürünlerin sürekli bir şekilde temsil edilmesi için bir iş planı yapalım. Bu iş planına da buradaki iş dünyası önderliğinde bu iş planını adım adım uygulayalım ve Van’da üretilen ürünlerin, değerlerin peşin parayla döviz karşılığında Afrika ülkelerinden ihtiyacı olanlara satma noktasında girişimlerde bulunalım. Her yıl bir Anadolu şehrinde Afrika buluşması yapmayı planlıyoruz. Bir sonraki durağımız neden Van olmasın? Gelin bunun fitilini hep birlikte ateşleyelim ve Van’ın girişimcisini, Van’ın değerini Afrika’ya taşımak noktasında elimizden geleni yapalım. Afrika’ya ihracat yapmayan kalmasın” diye aktardı.

VAN ESKİ VEKİLİ ARVAS: BU BULUŞMALAR VAN İÇİN BÜYÜK BİR ŞANSTIR

Programda konuşan Van önceki dönem milletvekili Abdulahat Arvas, ihracatın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ticaret yapmak lazım. Afrika dediğimiz zaman birçok kişi nasıl olur diye düşünüyor. Biz de ticarete başladığımız zaman ilk ticaretimizi İran’a yapmıştık. Sonra Irak, Rusya’ya yaptık. İhracat, ithalat işleri yapıyoruz. Ticaret güzeldir. Günün koşullarıyla ihracat çok zevkli bir ticarettir. Bu konuda da MÜSİAD’ın öncülük yapması, tüccarlarımızı bir araya getirmesi de büyük bir şanstır. Çünkü ilk önce güven esastır. Eğer siz birbirinize güvenirseniz, kendinize güvenirseniz, cesaret ve özgüvene sahipseniz gerisi geliyor. Bu toplantıların sık sık yapılmasının faydası var.”

BALİBAY: VAN İHRACATINI İYİ NOKTAYA GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Söyleşide konuşan Van Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ertuğrul Balibay, bu tür programları yapmaya devam edeceklerini aktararak, “Depremden dolayı bu yılki çalışmalarımızın bazıları aksamış olsa bile Van Şubesi olarak bu tür çalışmaları devam ettireceğiz. Daha önce de buna benzer programlarımız olmuştu. Van ihracatını daha nasıl iyi bir noktaya getireceğiz ile ilgi çalışmalara devam ediyoruz. Bugün burada Van TSO ile ortak düzenlediğimiz Afrika’nın Ekonomik Potansiyeli adlı söyleşide, Van’ın Afrika ile ticaretini konuştuk. Van özelinde yapacağımız işler hayırla vesile olmasını diliyorum” dedi.

Editör: Şaban Beyazsaç