ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Türkiye’nin Cumhuriyeti dün tam 100 yaşına girdi. Türkiye’nin kuruluşunun ve bağımsızlığının 100’üncü yılı sadece Türkiye ile kalmadı, dünyanın dört bir yanında karşılık bulan ve önemli bir gün olarak hatırlanan bir gün olacak şeklide dünyaya ilan edildi. Tüm yurdun dört bir yanında Cumhuriyet'in 100. yılı büyük bir sevinç ve heyecan ile kutlanırken 81 ilde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için etkinlikler, kutlamalar ve konserler düzenlendi. Bu kapsamda kutlamaların yapıldığı illerden birisi de Van oldu. Cumhuriyet’in 100. yıl coşkusu Van merkez başta olmak üzere ilçelerde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Van’ın Beşyol Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, “Van’da birlik ve beraberlik içinde geleceğe yan yana, omuz omuza yürüyeceğimize yürekten inanıyorum” dedi.

VAN’DAKİ KUTLAMALAR RESMİ TÖRENLE BAŞLADI

Van’da Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören ve etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar, sabah Vali Ozan Balcı’nın makamda tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Etkinlikler, daha sonra Beşyol Meydanı’nda devam etti. Programa; AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam eden törende Vali Ozan Balcı, konuşma yaptı.

VAN’DA DÜZENLENEN TÖRENE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Törene katılan vatandaşların bayramını kutlayan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Törende konuşan Vali Balcı, “Bugün burada tam bağımsızlık içinde yaşama azmine sahip kadimden beri hür yaşayan ve inşallah kıyamete dek hür yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bireyi olarak siz saygıdeğer Vanlı hemşerilerimle beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını büyük bir gurur ve sevinçle kutlamak için huzurunuzda bulunmaktayım. Türk milleti istiklalini ve istikbalini engelleyen saldırılara karşı kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle her şart ve ortamda kısıtlı imkanlar içerisinde kararlılıkla tek vücut, tek yürek olarak şanlı tarihimizden aldığı ilham ile milli birliğimizin gücüyle, kahramanca mücadele etmiş kurtuluş destanımız şehit ve gazilerimizin kanları ile yazmıştır” dedi.

VALİ BALCI’DAN CUMHURİYET MESAJI

Vali Balcı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu Kurtuluş Savaşı’mızın zafer ile sonuçlanması ile 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet’imizin tam 100. yılını sizlerle kutlamaktan gurur duyuyorum. Küllerinden doğan yeni Türk Cumhuriyeti’ni bizlere armağan eden başta Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Ruhları ebediyen şad olsun” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA”

Cumhuriyet’in önemine değinen Vali Balcı, “100 yıl önce yakılan bu meşale ile ülkemize tarihi bir dönüşüm yaşanmış Cumhuriyet ile milli egemenlik bir zümreden aileden kişiden alınarak egemenliğin gerçek sahibi millete verilmiştir. Ülkemizin modernleşmesi, demokratik değerlere sahip olması sağlanmıştır. Cumhuriyetimizi tıpkı kuruluşundaki temel mantıkta olduğu gibi tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle Cumhuriyet’i çok iyi bilmek, anlamak, kavramak ve her zaman canlı tutmak zorundayız. Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare şekli Cumhuriyet idaresidir. Aziz milletimizin her ferdi hâkimiyetin kayıtsız, şartsız milletin olduğunun bilincindedir. Yüksek uygarlık idealini gerçekleştirerek nice 100 yıllara erişebilmeyi hedefleyen yüce milletimizin bağımsızlık sembolü olan Cumhuriyetimiz bugün 100 yaşında! Cumhuriyet aydınlığından nice asırlara birlik, beraberlik ve huzur içerisinde erişmesini diliyorum” diye aktardı.

“VAN’DA BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE GELECEĞE YAN YANA OMUZ OMUZA YÜRÜYECEĞİMİZE YÜREKTEN İNANIYORUM”

Balcı, Van’da vatandaşların huzuru, refahı için hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek, “Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun eşsiz güzellik ve bereketiyle kutsanmış, her kültürünü kucaklamış güzel şehrimiz Van’da birlik ve beraberlik içinde geleceğe yan yana omuz omuza yürüyeceğimize yürekten inanıyorum. Hayatın her alanına dokunarak, devletin gerçek sahibi olan millete eğitimden sağlığa, kültürden turizme, ulaşımdan iletişime, altyapıdan tarıma hayata ve yaşama ilişkin her alanda vatandaşlarımızın huzuru, refahı ve esenliği için hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.

“BU TOPRAKLARIN GURUR DUYDUĞU EVLATLARI OLARAK MİRASIMIZI KORUMAK VE YARINLARA TAŞIMAK İÇİN BİR ARADAYIZ”

Türkiye’nin her zorluğun üstesinden geldiğini dile getiren Balcı, “Ülkemiz tarih boyunca pek çok zorluğun üstesinden gelmiş, direnmiş ve yükselmiştir. Bugün biz bu toprakların gurur duyduğu evlatları olarak mirasımızı korumak ve yarınlara taşımak için bir aradayız. Sahip olduğumuz zenginliğimiz yalnızca coğrafi sınırlarımız değil, milli irade bilincine sahip insanlarımızdır. Köklü bir millet olarak sahip olduğumuz akıl ve birikim ile zengin ve güçlü Türkiye’yi birlikte inşa edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet’imizin 100. yıl kuruluş yıldönümünü kutluyorum. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. 100. yılımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

VAN’DAKİ TÖRENDE DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI…

Günün anlam ve öneminin anlatıldığı şiirlerin okunmasının ardından, Gençlik ve Spor Müdürlüğü sporcularının gösterileri ilgiyle izlendi. Programda, halkoyunları gösterisi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Ozan Balcı tarafından hediyeleri verildi. Kutlamalar tören geçişi ile son buldu.

CUMHURİYET’İN 100. YILI ÇALDIRAN’DA KUTLANDI!

Çaldıran ilçesinde de Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu geçen yıl teröristlerden arındırılan Tendürek Dağı'na yürüyüş yapıldı. İlçede toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla 3 bin 500 rakımlı Tendürek bölgesine kadar yürüdü. Etkinliğe katılan Çaldıran Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker, bölgenin güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu teröristlerden arındırıldığını aktardı. Türker, "Vatandaşlarımız terörden arındırılan bölgeye rahatlıkla gelebiliyor. Düzenlediğimiz etkinlikle bunu göstermeye çalıştık. Doğaseverimiz hem büyük hem de küçük Tendürek Dağı'na tırmanış yapabilecek, kamp kurabilecek. Yürüyüşümüze katılanlara teşekkür ederim." diye konuştu.

MURADİYE’DE 100. YIL COŞKUSU…

Muradiye ilçesinde ise Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla fener alayı ve kortej yürüyüşü düzenlendi. Hükümet Konağı önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde meşaleler ve Türk bayraklarıyla Muradiye Spor Salonu'na kadar yürüdü. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Melih Aydoğan, kutlamalara 7'den 70'e herkesin ilgi gösterdiğini dile getirerek, "İlçemizde kutlamalarına çok önceden başladık. Turnuvalar, konserler düzenledik, yürüyüşler yaptık. Vatandaşımızla bir aradayız." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması

ÖZALP'TE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Van’ın Özalp ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıl dönümü törenle kutlandı. Özalp Kaymakamlığı önündeki Atatürk büstüne çelenk sunumuyla başlayan törene; Özalp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Rahmi Bulut, Garnizon Komutanı Murat Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Duran Vuranok, İlçe Emniyet Amiri Efe Kazım Yılmaz, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şehitlerin kabirleri ziyaret edilerek dualar edildi. Şehit ve gazi ailelerinin ziyaret edilmesinin ardından 3 Nisan Ortaokulunun halı sahasında yapılan sünnet şöleniyle devam eden kutlamalar, yapılan değişik etkinliklerle son buldu.