Bahar ayının başlamasına iki gün kala Van’da “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” sözünü gerçek kılan birkaç gün yaşandı. Son birkaç gündür kendisini hissettiren soğuk ve kapalı hava önceki gün bir anda yoğun yağışa döndü. Akşamüzeri başlayan yağış kısa sürede kentte hayatı adeta felç ederken birkaç saat içinde kentin dört bir yanından sel manzaraları gelmeye başladı. Derelerin taşıdığı, alt yapı sistemi yetersiz olan ya da altyapısı olmayan cadde ve sokakların göle döndüğü, ana cadde, köprülü kavşaklar ve nice alanın baraj misali dolduğu gecede bir anda bastıran kar da mağduriyeti ikiye katladı. Kentin dört bir yanında büyük mağduriyetler oluşmasına sebep olan yağışlar bahara bir gün kala kentte yeniden kış günlerine dönüşe sebep olurken özellikle çöken alt yapı sistemleri gündem oldu.

VAN’I HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA SEL ALIYOR!

Yıllardır her yağmur yağdığında kentteki birçok cadde ve sokaklar su altında kalıyor. Sağanak yağış, çarpık kentleşme ve altyapı yetersizliğinden dolayı yarım saat içerisinde sel ve taşkınlara neden oluyor. Kent merkezindeki altyapı eksikliğinden dolayı meydana gelen taşkınlardan vatandaşlar kendilerini nereye atacaklarını bilmezken, trafik ise felç oluyor. Taşkınlardan dolayı kent merkezi adeta durma noktasına gelirken, sürücüler ise çok zor anlar yaşıyor. Van’da ertesi gün sabah saatlerinde etkili olan yağmur yağışı vatandaşları olumsuz etkiledi. İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan dükkanları sel alırken, sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler ise kentin altyapı problemini bir kez daha gözler önüne serdi.

VATANDAŞ BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞADI

Yağmurun neden olduğu su taşkınlar vatandaşlara zor anlar yaşatırken, kentin farklı noktalarında alt yapı eksikliği nedeniyle yaşanan olumsuzluklar tepki çekti. İpekyolu ilçesi başta olmak üzere birçok caddeyi sel alırken, vatandaşlar mahsur kalıp evlerine gidemedi. Sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler de çokça eleştiri alırken, dükkanını Şamran Kanalı’ndaki suyun aldığı Çetin Deniz, ekiplerin yetersizliğini ve yaşadıkları zararı Şehrivan aracılığıyla paylaştı.

KANALLAR TAŞTI, DÜKKANLAR ZARAR GÖRDÜ

Deniz, olay anını anlatarak, “Dün ikindi vakitlerinde yoğun bir yağış vardı. Arkadaşım depodaydı. Bana deponun su aldığını söyledi. Aşağı inmemle dükkânı sel bastı. Arka tarafa baktık. Şamran Kanalı çöple tıkanmıştı. Su gitmiyordu. Şamran Kanalı’nda su gitmediği için su bizim dükkâna verdi. Kanal taştı. Dükkânda zarar oldu. Ekipler biraz geç mücadele ettiler. Biz belediyeyi aradık yanıt almadık, DSİ’yi aradık, VASKİ’yi aradık. Kendi çabamızla bir şeyler yaptık. Daha önce de aynısı başımıza geldi ama zararımız bu kadar değildi. Dün geceden beri dükkandan suyu çekiyoruz ve hala bitmedi” dedi.

EKİPLER KENTİN DÖRT BİR YANINDAKİ ARIZA VE SORUNLARA YETİŞEMEDİ

Kentin sahipsizliğinden dem vuran Deniz, ekiplerin dükkana geç gelmesinden de dert yandı. Altyapı sorunu için çözüm talebinde bulunan Deniz, “Van sahipsiz bir memleket. Saatlerce ekiplerin gelmesini bekledik. Kimi arasak diğerini arayın diyordu. Dükkanımız şehrin merkezinde bir yerde. İpekyolu Caddesi’nde. Ulaşımı en rahat olan yer. Buna rağmen 5-6 saat sonra müdahale oldu. Ekipler geldiğinde zaten artık yapacak bir şey kalmamıştı. Su ana yola taşmıştı. Gelip suyu çektiler. Şamran Kanalı sürekli kirli. Şamran Kanalı tıkandığı için su dükkânımıza girdi. Şamran Kanalı’nın düzenli olarak temizlenmesi lazım. Kentte bir altyapı sorunu var. Bu altyapı sorununun çözüme kavuşması lazım” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı

VAN’IN ALTYAPISI BİR KEZ DAHA TARTIŞMA KONUSU OLDU

Öte yandan bu yağışlar sonrası kentin dört bir yanında oluşan manzaralar ile ilgili sosyal medyada kent sakinleri adeta isyan etti. Vatandaşlar sosyal medyada altyapının çökmesi nedeniyle oluşan manzaralar ve sıkıntılardan dolayı yaşadıkları mağduriyetleri paylaşırken kentin bu anlamdaki yetersizliğine vurgu yaptı. Yıllardır her yağışta aynı manzaraların görüldüğü ve aynı sıkıntıların ortaya çıktığı kentte bir kez daha alt yapı yetersizliği tartışmaya açıldı. Vatandaşlar kentin en önemli sorunlarından birisi olan altyapı sıkıntısının geldiği noktayı konuşurken özellikle ilgili kurumlarla ilgili ciddi eleştiriler de ortaya konuldu. 

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER